Hem » Vin Tester » Merlotdruvan är en perfekt julvinsdruva!

Merlotdruvan är en perfekt julvinsdruva!

merlot - omslag med 2 glas och julkulor - Vinjournalen.se

Merlotdruvan är en söt druva med ett tunt skal, känd för sin mjuka, sensuella konsistens och sin lättillgängliga stil. Man har alltid sagt att den är skäkt med druvorna Cabernet Franc och Carmenère. DNA visar dock att Merlot är en korsning mellan Cabernet Franc och den okända, gamla druvan Magdeleine Noire des Charentes.

Merlot har historiskt haft sina ups and downs, men just nu verkar den ranka ganska högt på trendskalan. Den firar internationellt till och med sin egen dag, Internationella Merlotdagen infaller varje år den 7 november.

Merlot är faktiskt rätt läcker både som blanddruva och som solodruva. Du kan få tag i 100%-iga Merlot viner även om den oftare syns just som blanddruva i finare Bordeaux-blandningar.

Vi ville prova rena Merlot-viner, men det var faktiskt svårare än vad vi trodde. Vi gick igenom 288 viner innan vi tröttnade ….och hittade tyvärr inte alltför många på Bolaget, men vi provar och tipsar om 3 i denna artikel för vi tycker att Merlot är en ypperlig juldruva om man letar efter goda röda viner till julbordet.

Den bjuder nämligen på smaker av choklad, plommon, lakrits, svarta körsbär, blåbär, svarta hallon och björnbär samt sylt. Vinerna är runda, köttiga och ofta ganska rika i konsistensen. Ni vet allt det där som vi gillar…

Merlot - ett par dricker rött vin

Merlotdruvan – en mångsidig och utbredd druva

Merlot började skaffa sig ett rykte redan på 1700-talet för att göra kvalitetsviner i och med att röda Bordeaux-viner började bli populära. 

Merlot är den mest planterade druvsorten i Frankrike och den kommer också ursprungligen från Bordeaux. Runt om i världen är det den 5:e mest planterade blåa vindruvan.

Till sin karaktär bjuder Merlotdruvan på smaker av choklad, plommon, lakrits, svarta körsbär, blåbär, svarta hallon och björnbär samt sylt. Vinerna är runda, köttiga och ofta ganska rika i konsistensen.

Förutom i Frankrike så hittar men goda Merlot-viner i Italien och Spanien ofta som banddruva med lokala druvor som Nebbiolo och Tempranillo, men Merlotviner används över i Australien, Argentina, Chile och i Amerika, som några exempel.  Och vinerna kommer i olika stilar med lokala influenser. Här är länder som älskar Merlot och v har valt … viner för att segla de bästa regionerna för 100% Merlot.

Frankrike (Bordeaux)

Druvan har den alltid trivs väldigt bra i de svalare Bordeaux-terroirerna. I Pomerols högkvalitativa vingårdar planteras Merlot i lerjord vilket ger vinerna ett bredare och robust uttryck och i St-Émilion finns den på kalkjord vilket ger ett mer mineraliska och friska viner. Vi får se tiden an hur den globala uppvärmningen påverkar druvan. Merlot är mångsidig och därför är den egentligen idealisk som blanddruva i den vanliga Bordeaux-blandningen tillsammans med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah … och vinerna är helt oekade eller tufft ekfatslagrade i mängder av ny fransk ek.

Merlot - Paul Sapin

Paul Sapin är en stor producent och vinhandlare med säte i Bourgogne och från 1889 som har ett fenomenalt internationellt distributionssystem till ca 50 länder. Denna ekologiska Merlot är inte überfyllig, snarare frisk, bärig och väldigt lätt ekologiskt i liten flaska (187 m) perfekt för ett glas när andan faller på.

Finns Petit Paul Sapin Merlot ECO på ditt Systembolag?

Italien (Toscana)

Även om Italien har hundratals lokala druvsorter, så spelar internationella sorter en stor roll och här har Merlot blivit den femte mest planterade druvan. I Bolgheri DOC blandningar, med Bordeaux-varianter och mer kända som Supertoscanare är den en blanddruva tillsammans med lokala sorter som Sangiovese.

USA (Kalifornien)

Merlotdruvan är mycket framgångsrik och populär i Kalifornien oftast som en blanddruva eftersom det är en svår druva för Kaliforniens jordar och klimatet är varmt. Merlot-viner med frodig och syltig fruktkaraktär finns till ett ganska billigt pris i de flesta matbutikerna men det produceras också eleganta, exklusiva och komplexa årgångs cuvéer till bra dyrare priser.

USA (Washington)

Eftersom Merlot reagerar bäst i svala, fuktbevarande jordar som lera så trivs den utomordentligt bra i det kallare klimatet i delstaten Washington och här har den äntligen fått den popularitet som den förtjänar, inte vara genom producenternas envishet med hashtaggen #MerlotMe men för den goda vinerna. Vi skulle vilja säga att Washington har den bästa terroiren för Merlot-druvan. Man kan nästa säga att vad Pinot Noir är för Oregon, så är Merlot för Washington. Vinerna är mjuka men rika i smak med frodig körsbärs- och bärfrukter och de har bra textur, skarp syra och lagom med tanniner.

Merlot killer red

Ett köttigt, torrt medelfylligt och druvtypiskt vin från producenten Killer Red i Columbia Valley och som fått bra kritik i internationell vinmedia. Granatfärgat vin som lagrats på ekfat i ca 1,5 år med bra syra och eleganta smaker av mogna mörka bär, rosépeppar samt nyanser av choklad, mörkrostade espressobönor. Bra fatkaraktär och en komplex, fin finish.

Finns Killer Red hand Merlot 2019 på ditt Systembolag?

Chile

Merlotdruvan har varit en viktig druva i Chiles röda viner som till stor del också är Bordeaux-baserade med Cabernet Sauvignon och Carménère. Exempel på viner av högsta kvalitet är ofta djärva, rikt fruktiga och ganska ekade och som alltid, när det gäller sydamerikanska viner, till rätt bra priser också.

Australien (ex Margaret River, McLaren Vale och Barossa Valley)

Man började plantera Merlot i Australien ganska sent sådär i slutet av 1980-talet, men sedan dess har druvans areal vuxit och även kvaliteten har blivit mycket bättre. Merlot från Australien har väl inte varit världens främsta toppsäljare direkt, mest på grund av områden där Merlot inte har trivts, men producenterna verkar numera ha bra koll på vilka platser som fungerar bäst för druvan.

Merlot Lindemans

Den kände och storproducenten Lindeman Wines i South Eastern Australia står bakom denna Merlot. Lättdrucken och bra struktur kännetecknar vinet som har koncentrerade smaker av plommon, björnbär, vanilj och choklad. Självklart även en intensiv ekfatslagring. Ett mjukt vin med balans mellan syra och frukt. Dock med kortare finish.

Finns Lindemans Bin 40 Merlot 2019 på ditt Systembolag?

Läs mer om Merlot här:

Frågor och svar:

Vilka smaker och egenskaper har Merlotdruvan?

Merlotdruvan bjuder på smaker av choklad, plommon, lakrits, svarta körsbär, blåbär, svarta hallon och björnbär samt sylt. Vinerna är runda, köttiga och ofta ganska rika i konsistensen.

Var kommer Merlotdruvan ursprungligen ifrån?

Merlotdruvan kommer ursprungligen från Bordeaux i Frankrike.

Vilka länder är kända för att producera goda Merlot-viner?

Frankrike, Italien, USA (Kalifornien och Washington), Chile och Australien är några exempel på länder som är kända för att producera goda Merlot-viner.

Vilka egenskaper har Merlot-viner från Bordeaux?

Merlot trivs väldigt bra i de svalare Bordeaux-terroirerna. Vinerna kan vara breda och robusta om de kommer från lerjordar, medan de kan vara mer mineraliska och friska om de kommer från kalkjordar.

Vilka maträtter passar bra till Merlot-viner?

Merlot-viner passar bra till kötträtter, gärna med lite fylligare smaker. Exempel på maträtter som passar bra är grillat kött, vilt, lam, och rätter med rika såser.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.