Hem » Vin Tester » Kändistätt på Winemaker ’s Dinner!

Kändistätt på Winemaker ’s Dinner!

På vår Winemaker ’s Dinner förra fredag kväll den 15 mars samlades ett 60-tal vinentusiaster i Hammarby Sjöstad, i Stockholm.  Vilken respons! Vad hände egentligen den kvällen? Vad tyckte våra läsare om vinerna? Hur gick det med maten? Och vad gjorde den lilla hunden i foajén?


Varför och hurså….

Upptakten var den Kaliforniska vinmässan Dream Big – Discover California Wine som anordnades dagen innan i mysiga Gamla Riksarkivet på Riddarholmen. Mässan arrangerades av California Wine Institute tillsammans med Svenska Dagbladet och besökarna kom främst från vinbranschen. Det var importörer, inköpare, restauranginköpare, sommelierer som träffade hela 135 kaliforniska vinhus som ställde ut sina viner. Här fanns då chans att prova över 600 olika goda viner och det var många vinproducenter som sökte kontakt med svenska importörer. En av utställarna var Scheid Family Wines som följer tre olika viner på den svenska marknaden och företaget är även producent för vinet District 7 Pinot Noir, som vann Godaste Vinet i vår läsarenkät 2018.

Vi tyckte redan tidigt att det var lite synd att inte alla våra läsare kunde få komma på evenemanget och prova läckra viner och vi fick då idén att anordna en Winemaker’s Dinner tillsammans med Scheid Family Wines och deras svenska leverantör, Concealed Wines. Och vilken mingel-, vin- och matkväll detta blev! Vi trodde att skulle en sådan respons till vårt första evenemang och vi kan redan nu säga att detta är upptakten till fler vinevenemang!

Winemaker's dinner förbereds på restaurangen
Från förrätt till efterrätt …


Detta hände…

Direkt när vi kom fram till restaurangen Hemma hos Kaj i Sjöstaden så var det packat med många gäster och man märkte direkt att stämningen var på topp. Hur populärt var det här stället?! Eller var det bara Vinjournalens läsare?

En hemmavan liten mops, kom fram och hälsa på alla gäster och vi kände oss direkt välkomna.  Representanterna från Scheid Family Wines fanns tidigt på plats tillsammans med Concealed Wines för att förbereda allting. Och det hela gick verkligen smidigt!  Vi fick en välkomstdrink, en underbar Crémant du Jura (74265) och sköna häftiga bubblor från producenten Caveau des Jacobins på Chateau Béthanie. En torr Crémant av druvan Chardonnay och med en skön intensiv och harmonisk smak med krispiga aromblandningar av citrusblom, vit persika, rostad brioche och syrligt äpple. Fyllig fruktighet och frisk syra, precis så lättdrucken som en välkomstdrink ska vara och den uppskattades tills alla hittat var de skulle sitta och kommit på plats.

fördrinken på Winemaker 's dinner
Välkommen!


Redan efter välkomstdrinken ….

Man kände riktigt hur stämningen spred sig i rummet. Alla var förväntansfulla, glada, mycket skratt och en massa diskussioner om vin. Representanter från Concealed Wines, vinmakaren Dave Nagengast från producenten Scheid i AVA Monterey och hans kollega Gaby Marble hälsade oss välkomna och berättade om familjeproducenten Scheid, deras miljösatsningar och hur allt startade i Monterey 1972.

Winemaker 's dinner och de tre vinerna som skulle provas
De tre vinerna från Scheid Family Wines

Och så var det dags för förrätten. In bars en underbar soppa hummersoppa med pilgrimsmussla och i glaset fick vi fräsch Chardonnay från 2016 och Scheid och District 7 (70893) ett elegant och snyggt vin, perfekt till hummersoppan och med trevliga aromer av gult moget äpple, ananas, asiatiskt päron med lite citrus och toner av vaniljkola och apelsinblom. Det här var ett populärt vin, det märktes!


En reflektion …

I vimlet syntes en del kändisar som reportrar, riksdagsledamöter och några andra från vinbranschen men det roligaste av allt var att det kom så många av våra läsare! Och nu var stämningen topp och diskussionerna kring de viner vi provade var i full gång! Jättekul!  Vad tryckte du om vinet? Går det att beställa? Kan jag få lite mer vin?

kändistätt och mycket folk på winemaker 's dinner
Kändistätt!

Nästa punkt på menyn var kanske kvällens höjdpunkt ifall man lyssnar på Vinjournalens läsare. District 7 Pinot Noir 2016 (6578) ! En riktig höjdare som föll gästerna i smaken. Ett enormt gott vin det visste vi sedan tidigare, fylligt och elegant exempel på en stilren Pinot Noir. Härlig full fruktkompott med kryddiga toner av tobak, te och nejlika och lite choklad. Och ekfat, förstås. Silkeslena tanniner som ger ett långt och härligt avslut. Vinet serverades tillsammans med en grillad vit fläsk med frasiga betor. Jo, det fanns självklart mat-alternativ och eftersom några åt vegetariskt, så kan vi intyga att även dessa rätter var sublima och riktigt läckra!

Efter det berättade Gaby Marble från Scheid den lustiga historien om det tredje och sista vinet,

2015 Stokes’ Ghost Petit Sirah (75247) . Gaby berättade om den brittiska sjömannen J. Stokes som på 1800-talet lyckades lura hela Monterey genom att ta med sig läkarväskan från fartyget och sa att han var läkare. ”Tills Dr. Stokes patienter började trilla av pinn, en efter en”, sa Gaby. (Mycket skratt!)

Stokes’ Ghost är ett kraftigt vin, ganska komplext med mycket karaktär och attityd! Smakar mustigt med kryddiga aromer som peppar, lakrits, chai-kryddor och sammetslena tanniner. Läckert, läckert, tyckte gästerna. Petite Syrah är kanske inte en vanlig druva…. Och lyssna nu: ryggbiff, chipotle, skogssvamp och vitlök – börjar det vattnas i munnen? En mycket smakfull rätt som kräver sitt vin. Verkligen en lyckad kombo!


Till slut….  

Efterrätten serverades med kaffe och en himmelsk passionsfruktssorbet! Sedan var det baren som gällde. Diskussionerna fortsatte medan vi drack Duchess, en fisk gin & tonic – fast alkoholfri! En allt-i-ett-flaska från The Duchess Greenary gjord på återdestillerad enbärsextrakt som ger en distinkt Gin & Tonic smak.

winemaker 's dinner alkoholfria drink
Alkolholfri GT!

Den söta mopsen hade nästan somnat i en foajéstol när vi lämnade restaurangen!

Och framför allt tack till alla er läsare som gjorde kvällen till en succé!

Thank you, Dave, Gaby and Scheid Family Wines for fantastic wines!

Tack till Restaurang Hemma hos Kaj för godaste maten!

Tack till Concealed Wines för ett trevligt arrangemang!

DU hänger väl med nästa gång? Om du får vårt nyhetsbrev (gratis) så får du förhandsinformation om kommande evenemang! Gå in på vår hemsida och signa upp i högra kolumnen!

den lilla mopsen som förgyllde hela winemaker 's dinner
Det är han som äger restaurangen … egentligen!

.

Mer om Monterey, vinföretaget Scheid och deras viner!

Frågor och svar:

Vad hände på Winemaker’s Dinner i Hammarby Sjöstad?

På Winemaker’s Dinner samlades ett 60-tal vinentusiaster för att prova viner från Scheid Family Wines och njuta av en fantastisk middag.

Vad tyckte våra läsare om vinerna?

Vinjournalens läsare tyckte mycket om vinerna, särskilt District 7 Pinot Noir 2016 som var kvällens höjdpunkt.

Hur gick det med maten?

Maten på Winemaker’s Dinner var enligt läsarna riktigt läcker och sublim, med alternativ för både köttätare och vegetarianer.

Vad gjorde den lilla hunden i foajén?

Den lilla hunden i foajén hälsade på alla gäster och bidrog till den välkomnande atmosfären på evenemanget.

Varför anordnades Winemaker’s Dinner?

Winemaker’s Dinner anordnades för att ge Vinjournalens läsare möjlighet att prova Scheid Family Wines viner och njuta av en trevlig kväll med god mat och dryck.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

District 7 Pinot Noir
District 7 Pinot Noir
Pris:151 :-
Artikel nr:657801
Smak choklad, kaffe, kardemumma, lagerblad, rostad, nyanserad, fatkaraktär, kryddig, skogsbär, mogna jordgubbar
Arom choklad, fatkaraktär, kaffe, kardemumma, kryddig, lagerblad, nyanserad, rostad, skogsbär, mogna jordgubbar
Färg röd
Mat som passar
fågel
fläsk
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorPinot NoirAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
6 /12
Smakintensitet
6 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.