Hem » Vin Tester » Dags för julens bästa vita viner!

Dags för julens bästa vita viner!

bästa vita viner provning vita julviner

Denna gång i Selected by Vinjournalen synar vi nya och gamla julfavoriter när det kommer till de vita vinerna och då menar vi klassiska vita viner som vi alltid återkommer till och några nylanserade viner som kommer inför julen. Här får du många bra vintips, med priser från budget till omkring två hundralappar, viner i olika stilar och av olika druvor. Passa på att lägga upp ett litet lager inför helgerna och slipper köa i sista stund.

Bland favoriterna denna gång hittar du både stilla och mousserande viner. Gemensam nämnare för våra vita vinval är: fruktiga, smakfulla och prisvärda viner som passar alla plånböcker. Flaskor och boxar!

De som provar viner hos oss är som vanligt:  provpanel Erik, Sylvia, Pia och Derek, vanligt folk som du och jag!

Vinerna finns antingen på Systembolaget (länk med SB nr) eller så finns de att beställas hos The Wine Company (länk med TWC nr). 

bästa vita viner 4 viner

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019, SBnr 2119, 99 kr

Smakfull och prisvärd favorit som vi alltid återkommer till är denna Pinot Gris från Alsace och producenten Cave de Turckheim. Torrt och uttrycksfullt, subtilt vin som smakar aromatiskt av vita blommor, stenfrukt, melon, citrus och örter. Lite krämig och läcker profil och slirigt mineraliskt fräscht. Borde fungera bra med nästan alla fisk- och skaldjursrätter eller mjuka ostar.

Mandrarossa Etna Bianco 2018, SBnr 73641, 189 kr

Från Siciliens topproducent och vinkollektivet Mandrarossa kommer detta livliga läckra vin. Detta är ett fräscht vitt torrt vin av den typiskt traditionella men mycket ovanliga druvan Carricante som kommer från Etnas sluttningar. Och den är god! Vulkanisk jord betyder hög syra, mängder av mineral och superfriskhet med smaker av gula frukter och citrus. Komplext vin med fint avslut som absolut kan servers till lagrade ostar eller en något fylliga fiskrätt som inbakad lax i smördeg.

Hirsch Kammern Grüner Veltliner 2017, SBnr 78991, 199 kr

Ekologiskt och biodynamiskt certifierat toppvin som hyllats av bland annat James Suckling. Vinet kommer från producenten Weingut Hirsch i Österrike och regionen Kamptal. Druvan är förstås den fräscha Grüner Veltliner av Erste Lage och vinet är både fräscht och komplext. Men möts av friska aromer av fräscha citrus- och stenfrukter och en angenäm örtighet där allt samlas i ett trevligt avslut. Drick nu till en stekt gösfilé med gräddstuvad spenat.

Hirsch Zöbing Riesling 2016, SBnr 79994, 199 kr

Från samma producent och österrikiska Hirsch kommer denna suveräna och mogna Riesling som hyllats i både Wine Advocate och Wine Enthusiast. Även detta är ett ekologiskt och biodynamiskt mycket fylligt Erste Lage -vin som man inte blir besviken på. Här smakar man äppelmos och citrus med en snygg mineralitet och riktigt fin syra som ligger länge. Servera med allt som osar umami och asiatiskt hetta.  

bästa vita viner 3 viner

Rosacker Riesling Grand Cru 2018, TWC nr 604978, 189 kr

Snygg Grand Cru-Riesling från Alsace som verkligen presenterar Riesling från sin bösta sida. Känns riktigt stilig med smakfulla och fruktiga aromer av citron, aprikos och en fräsch doft av rosenblad med ett stänk av honung. Knastertorrt vin med fin och full elegant mineralitet. Välgjort vin med balanserad frisk syra, bra stamina och härlig intensitet.  Servera gärna till smakfulla mer komplexa fiskar eller så går det bara att bra sippa och njuta av detta vin!

Côtes du Jura Chardonnay 2018, SBnr 2292, 119 kr

Typsik, mysig Chardonnay från Jura som är en gammal favorit på Bolaget. Stilfullt och intensivt vin men en skön fruktpalett av mogna päron och citron med honung, nötter och fräscha örter. Känns rent i smaken, lite fyllig en god avrundad smak med hög och stadig syra med tydlig fatkaraktär. Mångsidigt matvin som allt är perfekt till allt från fiskbullar till räkor, vegorätter eller smakfulla mjuka franska ostar.

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019, SBnr 6570, 199 kr

Premiär för denna Sauvignon Blanc från Nya Zeeland och topproducenten Te Mata Winery som hyllats så in åt skyarna av bland andra Robert Parker, Decanter och Jancis Robinson. Aromtiskt och härligt vitt vin i en mycket fräsch stil. Här möts man av godis som nektarin, krusbär, litchi och svartvinbärsblad som också stramas till av saftigt frodiga mogna päron, örter och fänkål. Det blir krämigt och komplext och skönt mineraliskt. Gott till vit fisk och salta skaldjur, kyckling eller friterad tofu.

bästa vita viner boxar

Drostdy-Hof Chenin Blanc, SBnr 2069, 199 kr

Stående favorit från Drosty-Hof i Sydafrika med friska druvan Chenin Blanc. Schysta aromer som gifter sig med varandra och gör detta vin till ett idealiskt matvin. Här har man lyckats mycket bra med att skapa ett modernt vin i traditionell, frisk och aromatisk druvstil. Smak av syrliga gröna äpplen, lime och persika. Urgott till sotad vit fisk med hollandaisesås.

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier SBnr 15558, 219 kr

Samma producent Drostdy-Hof och denna gång en smakfull Chardonnay med druvan Viognier! Fantastiskt gott sippvin med underbara fruktiga aromer och personlig stil. Smakar tropiskt nektar, persika och gul frukt. Balanserad syra och trevligt avslut. Servera gärna till en krämig italiensk Kyckling cacciatore eller med asiatiska sötsura nudlar.

Vad provade vi på våra senaste provningar?

Frågor och svar:

Vilka är några av de vita vinerna som rekommenderas inför julen?

Turckheim Pinot Gris Réserve 2019
Mandrarossa Etna Bianco 2018
Hirsch Kammern Grüner Veltliner 2017
Hirsch Zöbing Riesling 2016
Rosacker Riesling Grand Cru 2018

Vilken är prisklassen för dessa viner?

Priserna varierar från budget till omkring två hundralappar.

Vilka egenskaper har dessa viner gemensamt?

De är alla fruktiga, smakfulla och prisvärda viner.

Var kan man köpa dessa viner?

Vissa av vinerna finns på Systembolaget medan andra kan beställas hos The Wine Company.

Vilka druvor används i dessa viner?

Druvorna som används varierar, men några exempel är Pinot Gris, Carricante, Grüner Veltliner, Riesling, och Chardonnay.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.