Weissburgunder – ett perfekt matvin!

weissburgunder omslag

Den urgamla druvan Weissburgunder, den vita Pinot-druvan, är känd som Pinot Blanc i Frankrike men det är i Tyskland och i Österrike som den verkligen är populär.

Hör om denna fantastiska druva och om de goda matvinerna som denna druva skapar. Druvans topologiska krav förblir desamma som för Pinot Blanc och går igenom samma säregna genetiska mutation som observerats i Pinot Blanc. Det är svårt att tro att ett vin kan vara så många saker – lätt eller fylligt, stilla eller mousserande, lättdrucket eller komplext – men detta är en av de druvor som verkligen kan göra allt!

Weißer Burgunder (ibland stavat med tyskt “Rucksack-S”) eller Weissburgunder, som den heter på tyska, odlas alltmer i nästan alla Tysklands 13 vinregioner, främst i Baden, Rheinhessen och Pfalz, men det är också traditionell i regionerna Saale-Unstrut och Sachsen.

Sedan 1970, då endast 0,9% i årlig avkastning totalt alla vingårdar i Tyskland planterades med druvan, så har fler vinmakare visat intresse för den och idag är man uppe i alla fall kring omkring 6% som fyller tysk vingårdsareal.

Weissburgunder – här finns den!

weissburgunder gröna druvor

Weissburgunder är en gammal sort, och den tyska versionen av Pinot Blanc. Weiss på tyska betyder vit, och Burgunder används för att indikera “Pinot” på samma sätt som det används på franska och italienska. Den är faktiskt en produkt av Grauburgunder, som i sin tur är en produkt av Spatburgunder, båda är tyska sorter.

Synonymt med den franska Pinot Blanc, trivs denna gamla druvsort i bördiga eller kritiga jordar och mognar ganska sent. Den skördas senare än Müller-Thurgau men tidigare än Riesling och den trivs utmärkt på ställen där det är för varma för Riesling. Weissburgunder har haft en dimmig början, så inte mycket är känt om dess historia, även om druvan spred sig till många olika delar av Europa.

Druvan tillhör ursprungligen Bourgognes slätter och spred sig till dess angränsande områden under medeltiden. Den tillverkas nu mestadels i Frankrike, Italien, Tyskland och Slovakien och till viss del även i USA. Druvan odlas också i mycket mindre utsträckning i Österrike. Andra regioner som Argentina, Slovakien och USA.

Weissburgunder smakar ….

Vinera har en liten uttalad, relativt neutral smakbukett, men ändå mer syra än till exempel Grauburgunder, från vilken den muterades. De flesta viner smakar mineraliskt och fräscht med en söt, fruktig touch och är kända för att harmonisera perfekt med många typer av mat då det kan vara lätt, fräscht och med välintegrerad syra. Den doftar och smakar av citrusfrukt, päron, meloner, gröna nötter.

Varje flaska Weissburgunder är unik eftersom druvan speglar terroiren den har odlats i. En flaska Weissburgunder från Mosel är lätt med en generös mineralitet, medan Badens Weissburgunder är djärvare och ljusare. Strukturellt är dock österrikisk Weißburgunder lite lättare och mer elegant.

I Kanada används Weissburgunder ofta för att göra kvalitets isvin. Faktum är att Kanadas Okanagan Valley Pinot Blanc-vin är regionens signaturvin. I Ungern är det känt som Fehér Burgundi.

weissburgunder - ett glas vitt vin

Tjeckien hänvisar till druvsorten som Rulandské Bílé, medan den i Slovenien är känd som Rulandské Biele och i Kroatien Pinot bijeli eller Burgundac bijeli.

Druvan lämpar sig väl för att göra mousserande vin eller komplexa kvalitativa vita viner som mår bra av att lagras på barriquefat. Druvan är också en av få sedda sorter som tillåts blandas med champagne, Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier för att göra champagne.

I regionerna Burgenland och Neiderosterreich i Österrike och Tyskland tillverkas Weissburgunder vanligtvis för att producera lätta, uppfriskande viner, av vilka några som Trockenbeerenauslese är några av de mest kända.  

Druvan kan alltså producera ett fylligt vin, lätt och krispigt vin eller ett mousserande vin och till och med dessertvin.

Weissburgunder som matvin …

Weissburgunder kan serveras till många maträtter och från olika länder. En fransk Quiche Lorraine, till exempel eller några thailändska nudlar, med italienska eller franska ostar är ett av de bästa och enklaste sätten att njuta av fräschören från dessa viner. Prova till lika fiskrätter som rökt lax eller ostron och kycklingrätter med en lätt/gräddsås. Men vinerna passar också utmärkt till kakor.

Prova även till

• Mjuka ostar

• Krabba & avokadosallad

• Vit pizza med svamp

• Grillad kyckling med vitlök och tahinisås

• Pasta med krämig pestosås

Njut av våra två Weissburgunder tips

Weissburgunder 2 viner

Prieler Ried Seeberg Pinot Blanc, 2020 – 174 :-

På länken kommer du till ett vin när druvan kallas Pinot Noir. Samma druva men från Österrike och stjärnproducenten, den anrika vinfamiljen Prieler som gjort viner i flera hundra år i Burgenland. Det här är ett elegant vin, mycket frukdrivet vin md en fräsch kompott av päron, mineral, gula plommon, mimosablommor och citron. Druvtypiskt friskt och ekologiskt vin!

Weisser Burgunder S trocken, 2019 – 229:-

En av Tysklands absoluta höjdarproducenter är småskaliga Schäfer-Fröhlich i regionen Nahe och nästa vecka lanseras denna Weisser Burgunder. Schäfer-Fröhlich ägs av familjen Frölich med Tim Fröhlich i spets även en utmärkt Rieslingsproducent. Detta mineraliska vin tar smak av päron, gula plommon, vit persika, honungsmelon, bivax och lime. Anar en liten sötma i detta fräscha och snygga vin. Anteckna! 28/10 är premiär!

Frågor och svar

Finns det inte en druva som heter Pinot?

Pinot Noir druvor är nog en av de äldsta familjesorterna när det gäller vitis vinifera druvor. Egentligen först känd som rödvinsdruvan Pineau som sedan blev Pinot. Sedan finns det flera druvor i Pinot-familjen.

Kan man lagra de vita Pinot Blanc vinerna?

Nja. Pinot Blanc är nog tänkt att drickas ung. Du kan prova att lagra 1-5 år lite beroende på vinets kvalitet.

Hur många sorters olika Pinot-druvor finns det?

Det är fyra lika sorter – Pinot noir, Pinot gris, Pinot blanc och Pinot Meunier – som ingår i Pinot-familjen. Förutom färg skiljer de sig från varandra både i syra-, arom- och smakegenskaper.

Är Pinot Grigio och Pinot Noir samma druva?

Så Pinot Noir, Pinot Grigio, Pinot Blanc och Meunier är egentligen alla samma sort, men olika kloner som uttrycker olika mutationer. Faktum är att det finns många fler kloner av Pinot-druvan, men man är fortfarande inte helt säkra på exakt vilka de är.

Var kommer druvan ifrån?

Den är så gammal så man är osäker, men den röda Pinot Noir-druvan är så gammal att den är farförälder till Sauvignon Blanc och farfarsförälder till Cabernet Sauvignon.

Läs mer om viner från Pinot familjen:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.