Vintips fran Alto Adige: Italiens frascha vita druvor
Vintips från Alto Adige. Alto Adige ligger i Dolomiterna och är Italiens nordligaste vinproducerande område. Men detta är ett trendområde som är på G hos oss i Sverige. Här produceras några av landets mest prisade vita viner.
Alto Adige är en vinregion ligger inklämt mellan Österrike och Schweiz i Dolomiterna och har en vinhistoria som sträcker sig sedan det österrikisk-ungerska riket annekterade denna del till Italien efter första världskriget, som även kallas Sydtirol. Här talas både italienska och tyska.
Vintips från Alto Adige – ett spektrum av druvor
På 1970-talet var Alto Adige känd för sin rödvinsproduktion av inhemska druvor. Idag är det till 64 % av den totala produktionen vita viner som gäller. Druvorna: Pinot Grigio leder volymmässigt, följt av Gewürztraminer och Chardonnay. Men många av Alto Adiges spännande vita viner är gjorda på Pinot Bianco, Kerner, Sauvignon, Silvaner, Müller-Thurgau, Riesling och Grüner Veltliner.
Möt fantastiska viner som tar sitt uttryck både från den karga bergsmiljön och från varierande jordar och ett mikroklimat som sträcker sig från Medelhavet i söder till de blåsiga, branta sluttningarna i norr. Fräscha viner med elegans, energi och djup som ha n fin struktur och en imponerande lagringspotential.
Vi tittar närmare på dessa druvor och tipsar om viner som, precis som de flesta riktigt goda vinerna oftast ligger i beställningssortimentet.
Vintips från Alto Adige – två druvor leder racet
Gewürtztramier
Alsace-druvan Gewürztraminer är regionens mest planterade druva – och många är vi som tycker att det också är den godaste druvan. Namnet betyder ”kryddad Traminer”, Traminer Aromatico på italienska eller också Savagnin Rose. Med sitt rosa skal och distinkta arom så känns den både kryddig och parfymerad. Härligt aromatiska viner med aromer från blommor till tropiska frukter och kryddor, mer fylliga än syrliga.
Pinot Bianco
Pinot Bianco har trivts i regionen och har odlats här sedan 1850. Vinerna har verkligen utvecklats och med bättre vingårdsförvaltning på 80- och 1990-talet började man gå från att producera lokalt bulkvin till kvalitetsproduktion för export. Pinot Bianco gillar sol och värme men också komplexa jordar och odlas på de bästa platserna. Ger flitigt med druvor, och man pular med grön skörd, kloner med lägre avkastning för att få fin kvalitet.
Vintips från Alto Adige – typiskt tysktalande druvor
Kerner
Även om Kerner är en vit druva men mörkt skal, så blir det vita viner till slut. Populär blanddruva som inte är petig med varken avkastning och odlingsplats. I Alto Adige bara står endast för 2 % av provinsens totala produktion ger Kerner Italiens trendigaste vita viner. Den är en korsning av Riesling och Trollinger och odlas på högre höjder. Hör syra och ganska lik Riesling både i vingården och i glaset.
Grüner Veltliner
Österrikes signaturdruva men här den minst planterade druvan på höga höjder. Man skiljer primärt på två stilar, den klassiska, syrliga, strama viner med äpplen, citrusaromer och stenfrukter eller viner som är kryddade, tyngre och mer komplex och kan vara lagrade i rostfria ståltankar eller stora gamla ekfat. Lagras mer än gärna och utvecklar mjuka smakar av honungsmarmelad samt en snygg, djup guldig färgnyans.
Müller-Thurgau
En kontroversiell druva i Alto Adige och en korsning mellan Riesling och Madeleine Royale och ger normalt med fruktiga viner. Druvan trivs inte omedelbart i regionen och i klimatförändringen och ha därför minskat något i popularitet under det senaste decenniet. Höljd är helt avgörande faktor för denna druva som trivs i de alpina termiska takterna med höga sluttningar och får mycket sol.
Silvaner
Den historiska druvan Silvaner är de mest sällsynta vita vinerna och odlas sparsamt endast till en bråkdel av total produktion men är ett super-lagringsvin. Mineraldrivna viner med typiska aromer av rökig flinta, vit stenfrukt och vilda örter. Viner har en stark markör som skiljer den från andra viner.
Sauvignon Blanc och Riesling
Dessa kan ni allt om redan eller läs på här
>> Den vilda, vita druvan – Sauvignon Blanc
>> Druvan Riesling – en krävande dam fyller 586 år!
3 vintips från Alto Adige
Müller Thurgau Pietramontis Trentino 2018 | nr 76132 – 177:-
Halmgul guldig färg med gröna reflexer. Detta delikat och fruktiga vin doftar behagligt aromatiskt av lavendel, äpplen och mysiga örter. Ett torrt, friskt och saftigt vin med skarp syra och härlig mineralitet.
Franz Haas Lepus Pinot Bianco 2017 | nr 75643 – 199:-
Läckert komplext med krämig struktur med lätt syra. Smakar av vita stenfrukter, hö och delikata nötter. Misstänker att den lagrats delvis på ek, så dem kan säkert lagras en tid.
Sauvignon Cantina d’Isera 2021 | nr 24001 – 129:-
Ett elegant och fruktigt vitt vin med frisks aromer av gröna äpplen, lime och en hint av rostad samt en syrlig och salt ton. Friskt med stålaktiga mineraltoner i en stram finish.
Frågor och svar
Var ligger Alto Adige?
Vilket annat språk talas i regionen Trentino-Alto Adige?
Hur många regioner finns i Italien?
Varför är vin så viktigt i Italien?
Viva Italia! Läs mer:
- Guide: Italiens godaste vitvinsdruvor & 9 tips!
- Lär dig om Italiens främsta vinområde, Toscana
- Italiens inhemska druvor – de bästa!