När isvindruvor bearbetas och pressade, utvinns en långt mer koncentrerad och sötare saft från dem. Medan mängden saft utvinns från dessa isdruvor är mindre än de som skördas innan de fryser, producerar den resulterande saften ett mycket sötare vin eller, som det kallas inom vinindustrin, isvin. När druvor skall användas för isviner, sker denna frysningsprocess före jäsning i stället för efteråt.

En annan viktig egenskap hos isvin är att druvorna som används i hantverket av en isvin, inte får visa några tecken på att ha drabbats av ädelröta eller som det heter på fackspråk, “Botrytis Cinerea”. I vissa fall är dock en liten mängd acceptabel; i många former av dessertviner är just ädelröta en integrerad del av det som gör dessa viner så söta. Endast de isdruvor som är i utmärkt hälsa och förväntas hålla sig friska genom den första frysningen, väljs att användas i framställningen av isvin. I många delar av norra halvklotet får vinodlingarna inte se sin första frysning förrän efter nyår.

Genom att skörda isdruvor på detta sätt, får vinmakarna till slut druvor som har en tillräcklig grad av surhet som kan användas för att ge en bra nivå av balans till uppfriskande som söta isviner är så kända för. Att behöva vänta tills druvorna möter sin första frysning kan bidra till mycket problem för de vingårdar som producerar dem, t.ex. risken för inget frostväder eller en exceptionellt sen frost som kan lämna druvorna ruttnande på sina vinstockar.

Du måste även ta hänsyn till att hela isvinframställningsgrödan måste skördas på mycket kort tid. Detta innebär att isvinsvingården måste ha en stor plockningsbesättning redo att börja direkt på morgonen efter den första frysningen. Som ni kan föreställa er att mellan kostnaden för att anställa en sådan plockningsbesättning och det faktum att avkastningen är låg, är det lätt att se varför en enda flaska av isvin kan vara så dyr, oavsett var du köper det.

I och med detta, är det ganska resonabelt att isvinproduktionen begränsas till de vinproducerande regionerna i världen där vingårdarna högst sannolikt får uppleva lämpliga frysningsvillkor ganska regelbundet. Tyskland och Kanada är för närvarande de ledande tillverkarna av isvin i världen.

Isvinets Historia

Isvin eller som det också kallas i Tyskland, kan Eiswein kan ha producerats så långt tillbaka som romartiden då Plinius den Äldre skrev om ett vin som producerats av druvor som inte skördas förrän efter den första frosten. Men inga detaljer om hur dessa viner faktiskt gjordes är kända att existera och Plinius skulle i själva verket kunna ha hänvisat till ett vin som framställts av druvor som hade tillstånd att torka snarare än en tidig form av isvin.

Vid denna tid under den romerska eran, producerade staden Chiomonte i Val di Susa, Italien vin som var mycket populära, dessa kan ha varit de första isvinerna. I själva verket är denna lilla stad fortfarande en av endast ett fåtal i Italien som rutinmässigt gör isvin.

Om man snabbspolar fram till sjuttonhundratalet och 1794 producerades det första rapporterade isvinet, eller Eiswein, i Franconia, Tyskland. Det finns dock mycket lite dokumentation för att säkerställa detta. Det finns emellertid betydande dokumentation om produktionen av ett isvin i Dromersheim under år 1830 från druvor från årgång 1829. Historien bakom detta isvin är att vintern detta år var särskilt hård och att flera av vinodlarna i området beslutat att lämna sina frusna vindruvor på vinstockarna, så att de kunde användas vid en senare tidpunkt som djurfoder.

Medan de skördades till foder, fann odlarna att de hade högre än normala nivåer av must och beslutade att gå vidare och pressa dem. Resultatet blev vad vi nu kallar isvin, som vid den tiden sågs mer som en variant av den sena skördens söta viner som redan var ganska vanliga i Tyskland under senare sjuttonhundra – början av artonhundratalet. Till skillnad från dessa söta viner som var resultat av ädelröta, anses detta Eiswein vara ett relativt nytt vin i Tyskland.

Enligt uppgifter skedde det bara sex gånger under hela artonhundratalet fram till 1960 att vintrarna var allvarliga nog för att producera en tidig frysning, som tillät vinproducenter att producera isvin. Men under denna tid gjordes inga riktiga ansträngningar för att faktiskt producera isvin, de var mer ett resultat av ovanliga väder än i avsikt att producera isvin. Det var inte förrän 1961 då uppkomsten av en ny press, den pneumatiska blåsanpressen, genererade ett större intresse att producera isvin. I årets sex olika vingårdar i Tyskland producerade ett isvin och under de följande åren har dessa viner blivit mycket populära.

I Kanada började isvin tillverkas år 1972 av Walter Hainle; en tysk invandrare som ägde en vingård i Okanagan Valley djupt i hjärtat av British Columbia. Han lyckades bara producera enbart 40 liter isvin som han slutligen bjöd ut till försäljning år 1978. Idag, efter Tyskland, är Kanada den näst största producenten av isvin i världen. Isviner produceras nu i många andra länder, däribland USA, Kina, stora delar av Europa och Skandinavien. Det finns mycket specifika krav som måste uppfyllas, som med alla viner, för vin som skall märkas som en is vin.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy