Vad är Ice Wein?

När isvindruvor bearbetas och pressade, utvinns en långt mer koncentrerad och sötare saft från dem. Medan mängden saft utvinns från dessa isdruvor är mindre än de som skördas innan de fryser, producerar den resulterande saften ett mycket sötare vin eller, som det kallas inom vinindustrin, isvin. När druvor skall användas för isviner, sker denna frysningsprocess före jäsning i stället för efteråt.

En annan viktig egenskap hos isvin är att druvorna som används i hantverket av en isvin, inte får visa några tecken på att ha drabbats av ädelröta eller som det heter på fackspråk, “Botrytis Cinerea”. I vissa fall är dock en liten mängd acceptabel; i många former av dessertviner är just ädelröta en integrerad del av det som gör dessa viner så söta. Endast de isdruvor som är i utmärkt hälsa och förväntas hålla sig friska genom den första frysningen, väljs att användas i framställningen av isvin. I många delar av norra halvklotet får vinodlingarna inte se sin första frysning förrän efter nyår.

Genom att skörda isdruvor på detta sätt, får vinmakarna till slut druvor som har en tillräcklig grad av surhet som kan användas för att ge en bra nivå av balans till uppfriskande som söta isviner är så kända för. Att behöva vänta tills druvorna möter sin första frysning kan bidra till mycket problem för de vingårdar som producerar dem, t.ex. risken för inget frostväder eller en exceptionellt sen frost som kan lämna druvorna ruttnande på sina vinstockar.

Du måste även ta hänsyn till att hela isvinframställningsgrödan måste skördas på mycket kort tid. Detta innebär att isvinsvingården måste ha en stor plockningsbesättning redo att börja direkt på morgonen efter den första frysningen. Som ni kan föreställa er att mellan kostnaden för att anställa en sådan plockningsbesättning och det faktum att avkastningen är låg, är det lätt att se varför en enda flaska av isvin kan vara så dyr, oavsett var du köper det.

I och med detta, är det ganska resonabelt att isvinproduktionen begränsas till de vinproducerande regionerna i världen där vingårdarna högst sannolikt får uppleva lämpliga frysningsvillkor ganska regelbundet. Tyskland och Kanada är för närvarande de ledande tillverkarna av isvin i världen.

Isvinets Historia

Isvin eller som det också kallas i Tyskland, kan Eiswein kan ha producerats så långt tillbaka som romartiden då Plinius den Äldre skrev om ett vin som producerats av druvor som inte skördas förrän efter den första frosten. Men inga detaljer om hur dessa viner faktiskt gjordes är kända att existera och Plinius skulle i själva verket kunna ha hänvisat till ett vin som framställts av druvor som hade tillstånd att torka snarare än en tidig form av isvin.

Vid denna tid under den romerska eran, producerade staden Chiomonte i Val di Susa, Italien vin som var mycket populära, dessa kan ha varit de första isvinerna. I själva verket är denna lilla stad fortfarande en av endast ett fåtal i Italien som rutinmässigt gör isvin.

Om man snabbspolar fram till sjuttonhundratalet och 1794 producerades det första rapporterade isvinet, eller Eiswein, i Franconia, Tyskland. Det finns dock mycket lite dokumentation för att säkerställa detta. Det finns emellertid betydande dokumentation om produktionen av ett isvin i Dromersheim under år 1830 från druvor från årgång 1829. Historien bakom detta isvin är att vintern detta år var särskilt hård och att flera av vinodlarna i området beslutat att lämna sina frusna vindruvor på vinstockarna, så att de kunde användas vid en senare tidpunkt som djurfoder.

Medan de skördades till foder, fann odlarna att de hade högre än normala nivåer av must och beslutade att gå vidare och pressa dem. Resultatet blev vad vi nu kallar isvin, som vid den tiden sågs mer som en variant av den sena skördens söta viner som redan var ganska vanliga i Tyskland under senare sjuttonhundra – början av artonhundratalet. Till skillnad från dessa söta viner som var resultat av ädelröta, anses detta Eiswein vara ett relativt nytt vin i Tyskland.

Enligt uppgifter skedde det bara sex gånger under hela artonhundratalet fram till 1960 att vintrarna var allvarliga nog för att producera en tidig frysning, som tillät vinproducenter att producera isvin. Men under denna tid gjordes inga riktiga ansträngningar för att faktiskt producera isvin, de var mer ett resultat av ovanliga väder än i avsikt att producera isvin. Det var inte förrän 1961 då uppkomsten av en ny press, den pneumatiska blåsanpressen, genererade ett större intresse att producera isvin. I årets sex olika vingårdar i Tyskland producerade ett isvin och under de följande åren har dessa viner blivit mycket populära.

I Kanada började isvin tillverkas år 1972 av Walter Hainle; en tysk invandrare som ägde en vingård i Okanagan Valley djupt i hjärtat av British Columbia. Han lyckades bara producera enbart 40 liter isvin som han slutligen bjöd ut till försäljning år 1978. Idag, efter Tyskland, är Kanada den näst största producenten av isvin i världen. Isviner produceras nu i många andra länder, däribland USA, Kina, stora delar av Europa och Skandinavien. Det finns mycket specifika krav som måste uppfyllas, som med alla viner, för vin som skall märkas som en is vin.

3 Amigos

3 Amigos är ett livligt och lekfullt rött middagsvin som är fruktdrivet med intensiva aromer och smaker.

Artikelnummer: 2691

Typ: Rött Vin, Vin

Producent: 3 Amigos

Land: Spanien, Valencia (3 Amigos)

Alkohol: 13 % %

Pris: 59 :- Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna