Snabbguide: Håll en vinprovning på nätet!

vinprovning - en kvinna med vinglas framför surfplatta

Vill du prova att hålla i en vinprovning tillsammans med vännerna nätet?

Javisst, kan du arrangera en vinprovarkväll med flera av dina vänner och helt på nätet! Med lite planering kan det kan bli minst lika trevligt och nästan lika socialt! Att prova olika viner är ett bra sätt att lära sig mer om vin och är det du som ska hålla i trådarna, så är det nr att göra lite research.

Ni kommer att prova vinerna, jämföra, titta på färg, smaka och dofta på aromer, bedöma vinerna i sin helhet – och självklart också säga vad var och en tycker om respektive vin.

Att arrangera en egen vinprovning och bjuda in vänner via datorn kan bli ett mycket spännande och lärorikt evenemang som ni garanterat kommer att prata om för lång tid framåt.

Vi ska titta på hur man förbereder sig och vilka viner man kan välja, hur man provar och vi kommer att berätta om aromer, dofter och smaker. I vår snabbguide får du några smarta tips från planering till vinprovning.

Planera smart är A och O  

Börja med att bestämma ett tema för din vinprovning. Temat kan exempelvis handla om att prova viner från en viss region exempelvis Bordeaux, Rioja eller Stellenbosch i Sydafrika. Du kan också välja en speciell vinstil som exempelvis mousserande viner som Cava eller Prosecco eller en särskild druva, till exempel Riesling eller Pinot Noir.

Några förslag på goda druvor som är enkla för alla att identifiera senare i provningen kan vara Zinfandel, Chardonnay, Riesling, Tempranillo … men bara om du satsar på viner som till 100 % framställda av en och samma druva innan du ger dig på olika blandningar så kan du snabbt lära dig känna igen en unik druvsort, annars an det bli svårt.  

Vilka viner tycker du och dina vänner om? Håll ett tema inom den ramen för detta, så är du säker. Att prova tre till fyra viner brukar vara tillräckligt för en vinprovning hemma på nätet och då får ni även lite tid att prata om och kring vinerna… och om lite annat.

vinprovning - en man skålar med ett glas framför datorn

Förberedelse – en checklista

Ni kanske vill köra en proffsig vinprovning? I så fall är det bra om ni förbereder lite material kring temat och vinerna som ska provas. Vad du som initiativtagare kan göra är främst två saker. Du kan skicka ett mejl med några länkar till alla där du förbereder lite material kring temat och de viner som ska provas.

Vinprovningsprotokoll

Ladda ner ett vinprovningsprotokoll, så kan alla som deltar i provningen ladda ner det själva och skriva ut. Det blir enkelt, för alla har sedan ett eget protokoll med olika kategorier att fylla i, exempelvis fyllighet, syra, tanniner, aromer, smaker, dofter, färgen på vinet…

På Systembolagets hemsida finns det färdiga vinprovningsprotokoll för rött, vitt, rosé och mousserande ladda ner här!

Gör lite research

Om ni googlar, var och en på sin dator innan er vinprovning, så får ni reda på lite om vingård/producent, vinregion, druva, stil eller vad det nu är som ni tycker kan vara intressant. På förhand kan du hitta några bra länkar som du kan mejla till alla, så kan de läsa på. Du gör alltså lite research innan. Det blir ett stöd på vägen för att beskriva vinernas karaktär.

Var och när träffas ni?

Och till sist: boka en tid som passar och hitta en bra sajt där ni kan träffas i ett flerpartssamtal. Du kan göra det på till exempel Google eller Skype på dessa länkar och utan kostnad

Skype

Google

Några ord på vägen

Att beskriva ett vin är väldigt mycket en upplevelse och en känsla och den kan variera för alla deltagare och att sätta ord på känslor är aldrig lätt. Vi använder alla våra sinnen när vi provar viner: synen, smaken, lukten men även din känsla i gommen.

Som du ser i protokollen som ni kan ladda ner är de väldigt enkelt att följa dessa när man ska beskriva ett vin. Det finns fyra proffsiga parametrar som ni kan hålla i minnet: fyllighet, tanniner, syra och ekfatskaraktär.

Fyllighet – handlar om hur rikt och tungt vinet känns. Tips: Ett fylligt vin har en distinkt eftersmak som sitter i länge. Viner med hög alkoholhalt är ofta fylligare. Ni kommer att känna på er vinprovning att vinets ålder påverkar även fylligheten.

Tanniner – ämnen i druvskal, kärnor och stjälkar, och dessa bidrar till vinets struktur, komplexitet och konsistens. Tips: Ger ofta en något besk smak som känns bak mot roten av tungan.

Syra – känns på tungans båda utsidor. Tips: Mycket syrliga viner kan ge en nästan svidande känsla, medan syran i andra viner knappt går att urskilja. Solen har en inverkan på druvan som i sin tur påverkar syran i vinet. Ju mera sol, desto syrligare och fruktigare vin.

Ekfat – beskrivs ofta som en lite rostad, karamelliserad smak med inslag av vanilj och kanel. Tips: Är mer eller mindre framträdande beroende på lagringstid och typ av ekfat som använts.

vinprovning - en öldre man med vinglas framför datorn

Prova så här – några enkla steg

Titta på färgen

Titta på vinets färg och håll glaset mot en vit bakgrund och luta glaset lite. Man kan få en hel del information om vinet genom att titta på färgen, exempelvis vinets ålder och många gånger kan intensiteten ge en vink om vilken druva det handlar om. Ett vitt vin kan bli mörkare med åren och man kan utskilja ett ungt rött vin från ett moget där färgen kan gå lite mer åt tegelrött.  Beskriv färg, klarhet, grumlighet, mättnad, intensitet som alla är egenskaper som påverkar vinets karaktär.

Dofta på vinet 

Proffsiga vinkännare kan bara genom att dofta på vinet ofta tala om vilken druva som vinet är framställt av och ibland till och med också tala om vilket vindistrikt det kommer ifrån.

Snurra vinet i glaset. Detta gör att vinet får mer syre, och blir därmed mer aromatiskt. Ett vin doftar alltid mer än vad det smakar. Ni kan också känna doften bättre om vinet virvlas runt en stund. Som hjälp med din bedömning kan du ta fram lathunden med de vanligaste smakerna som du sammanställt tidigare. 

Börja med att försöka känna igen vinets fruktkaraktär. Vilka frukter kan ni urskilja, är det ljusa aromatiska eller mörka dova frukttoner? Är doften ’stor’ eller ’liten’? Känner ni igen flera frukter? Har vinet en ekfatskaraktär? Vilka örter och kryddor kan ni hitta i vinet? 

Smaka på vinet  

När ni smakar på vinet, ta en stor klunk som ni behåller i gommen och upplev smakerna. Första intrycket: är det sött, fylligt, syrligt, fruktigt, mustig?

Ta en klunk till. Balanserat mellan tanniner och syra? Eller ganska strävt av tanniner?

Känn på eftersmaken, ligger den kvar en stund efter att du svalt vinklunken? 

Bedöm helheten

Nu kan ni sammanfatta vad var och en själv tycker om vinet och ge det en helhetsbedömning. Är det gott, komplext eller fruktigt? Eller kanske för syrligt? Hur känns vinets karaktär, balanserat, välstrukturerat, rikt och fylligt, moget?

Verkar det svårt? Ge inte upp, håll er vinprovning så ser ni att övning ger färdighet!

Läs om de teman som vi valde att prova under våren:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Tierhoek Sauvignon Blanc

Aromatisk och fruktdiven Sauvignon Blanc

Artikelnummer: 6468

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Sydafrika, Western Cape

Alkohol: 14 %

Pris: 139 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna