Sällsynta vindruvor som faktiskt finns!

sällsynta-vindruvor-ljuslila-druvor

Att prova sällsynta vindruvor och nya viner från vingårdar som man aldrig ens visste fanns, är en sak. Men att prova sällsynta vindruvor är en helt annan! Vi är något druvfixerade, minst sagt. Oftast vill vi ha samma favoritdruva och nöjer vi oss med att greppa tag i en flaska med favoritdruvan för vem vågar prova något nytt? Det finns mellan 5 000 och 10 000 sorter av Vitis Vinifera som är arten för nästan alla vindruvor som planteras runt om i världen. Men vissa druvor har ju onekligen stigit mer än andra på vår populära skala. Skillnaden i klimatet gör att saker och ting börjar förändras, vilket gör det lättare att upptäcka nya druvor – eller gamla, som väcks till liv igen. 

Här tittar vi på några druvor som du kanske inte hört talas om tidigare för att se vilka viner man får:

Charbono – druvan som gillar vintern!

Det finns mindre än 100 hektar under vinstockar av dessa sällsynta blåa vindruvor i Kalifornien vilket är mycket mer än vad du säkert kommer att hitta någon annanstans i världen och därför har den på sitt sätt blivit en kultdruva idag. På 80-talet fanns till och med en druvförening, the Charbono Society, som höll middagar i Napa Valley och numera dyker den upp då och då i vinodlingen men i ganska små mängder utom hs Summers Estate Wines i Calistoga som har specialiserat sig på druvan och de producerar ett estate-vin av Charbono som är ett fruktigt vin av svarta frukter, svarta oliver och kryddiga nyanser med mörk choklad och vinet har en potential för att lagras ca 15 år. Rotgipfler –

uvor-krispiga-gröna-druvor

Rotgipfler – Österrikes mångsidiga findruva!

Som en av de 30-tal druvsorter som är tillåtna i kvalitetsviner i Österrike är den gröna druvan Rotgipfler en naturlig korsning av två andra inhemska sorter, Traminer och Roter Veltliner. Rotgipfler mognar sent och trivs på en varm, solig plats eftersom den är känslig för frost och ganska mottaglig för botrytis (ädelröta). Vinerna kan göras söta eller torra men man verkar föredra de torra, kryddiga vita viner med fin struktur som är syrliga, fräscha och har toner av päron, persika, mandel och lite örter.

Encruzado – lokal drömdruva från Dão-regionen!

Dessa är förmodligen Portugals finaste sällsynta vindruvor, om man får tro de som provat och som säger: ”goda, snygga och välbalanserade viner ganska parfymerade, eleganta och komplexa viner med aromer av stenfrukt och citrus, lätt kryddade med trevlig karaktär.” Det låter ju bra! Druvan finns nästan uteslutande i Dão-regionen i norra Portugal och trivs på höga höjder där temperaturen varierar mellan natt och dag, mellan sommar och vinter. Den används både som blanddruva och som egen druva i viner som åldras bra över tid.

Sällsynta-drvor-en-klase-vackra-blå-druvor

Limnio – redan de gamla grekerna…

Det här är en riktig revival-druva, så gammal att den är från Aristoteles tid då denna röda druva redan var populär. Aristoteles skrev till och med om den. Druvan kommer ursprungligen från den grekiska ön Lemnos i norra Egeiska havet. Man får bärfruktiga viner med smaker och aromer av jord, tobak, plommon, örter och mycket alkohol och av spännande struktur.  Dessa viner lagrar man gärna på ekfat och äter till mustiga grytor och grillat kött.

Marquette – en läcker hybriddruva!

En tålig druva som utvecklades vid University of Minnesota och introducerades 2006 som en ättling till Pinot Noir – fast inte lika svårodlad! En kul idé: med enbart hybriddruvor som specialitet och med fokus på ekologiskt/ biodynamiskt jordbruk är vingården La Garagista i Vermont, en liten men tydligen het fantastisk vingård, som tillverkar några av de mest imponerande vinerna av bara hybriddruvor. Man gör fräscha, saftiga och körsbärsyrliga och välbalanserade viner. Men har man har tur, så kan man även hitta dessa sällsynta vindruvor här och där i Washington.

Mavrud – en kommande trenddruva? 

Sällsynta-druvor-gröna-små-druvor-i-klase

Den mörka balkandruvan Mavrud kommer från södra Bulgarien men har under åren fått ge plats för de mer kända Cabernet Sauvignon och Merlot. Men detta börjar bli en trenddruva. Det är en notoriskt svårodlad druva som oftast plockas ganska omogen och krispig. Under vissa år med tuffare klimatförhållanden producerar den ganska rustika viner och under varmare år ger den bläckfärgade viner som är goda robusta, kraftfulla viner i en typ torr, pepprig Grenache-stil med uttalade tanniner och utmärkt syra. Det blir dock inte en skörd som ger många druvor och vinstocken mognar sent med små, nästan svarta druvor med tjocka skal. Men det här är en druva med attityd och karaktär.

Susumaniello – en trevlig blanddruva!

Denna gamla och flexibla druva kommer från Apulien där den uteslutande växer kring staden Brindisi. Men kanske kommer den ursprungligen från Grekland via Adriatiska havet. Den används både som stand-alone druva och i blandningar med rustiska druvor som exempelvis Primitivo och Negroamaro. Och faktiskt till och med för att tillverka rosé och mousserande viner. Det 100%-iga Susumaniello-vinet har en djup rubinröd nyans och mysiga dofter av röda bär och söta saftiga plommon samt fyllt med aromer av peppar och mörk choklad och med mycket fat, förstås.

Sällsynta-druvor-fötter-trampar-i-tunna

Pineau d’Aunis – gammal och lätt!

Spännande röda sällsynta vindruvor som används för att göra goda både röda, vita, rosé och mousserande viner. Men detta är en gammal druva från 800-talet som odlats i Loire-dalen i Frankrike där den ibland kan kallas för Chenin Noir. Härliga, rubinröda och ganska lätta viner som smakar granatäpple och röda torkade frukter, träflis och svartpeppar i en trevlig mix. Kanske lite åt Pinot Noir hållet, så denna har verkligen förutsättningar att bli en ny favoritdruva för Pinor Noir fans.

Läs mer om okända vindruvor:

Frågor och svar:

Hur många sorter av Vitis Vinifera finns det?

Det finns mellan 5 000 och 10 000 sorter av Vitis Vinifera.

Vilken är den sällsynta druvan som gillar vintern?

Charbono är en sällsynt druva som trivs i kallt klimat.

Vilken är den gröna druvan som är en naturlig korsning av två andra inhemska sorter i Österrike?

Rotgipfler är en gröna druva som är en naturlig korsning av två andra inhemska sorter i Österrike.

Vilken är den sällsynta druvan som kommer från den grekiska ön Lemnos?

Mavrud är en sällsynt druva som kommer från den grekiska ön Lemnos.

Vilken är den sällsynta druvan som används för att göra både röda, vita, rosé och mousserande viner?

Pineau d’Aunis är en sällsynt druva som används för att göra både röda, vita, rosé och mousserande viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.