Din vinsamling! (Del 2)

2 vingals på en vintunna i en vinkällare

Det är få saker i livet som känns så tillfredsställande som en egen vinsamling och att lyckas med att lagra ett gott vin under några år. Tänk dig sedan att korka upp en flaska som har fått stå och gotta till sig under en längre tid vid ett speciellt tillfälle. Underbart!

Kanske vill du börja med en egen vinsamling? Det behöver inte vara så pretentiöst i början och det är väldigt mycket en fråga om learning by doing. Kanske du helt enkelt ska börja med viner som du själv tycker om och inte enbart tänka på viner som investering.

Vi fortsätter vår artikelserie om att samla vin med den 2:a artikeln. Tidigare artikel kan du läsa här. Här några övergripande om vad man behöver tänkta på om man vill börja med en vinsamling

 • vilka viner som kan lagras
 • olika druvor lagas olika
 • förvara vinet rätt
 • hur man bygger en egen vinkällare  

Som med allt som man lär sig, så tränar man på att bli bättre allt eftersom. Det gäller också med en egen vinsamling. De första åren kan det vara lite trial and error. Huruvida du vill hyra en plats i en vinkällare eller lagra hemma i en egen källare eller vinförråd är upp till dig, men tänk på att det är extra kul att göra det själv hemma, ifall du har plats.


Vilka viner kan lagras?

Det finns inget enkelt svar, utom att de allra flesta av de viner, till 99%, som du hittar på hyllan, inte är avsedda för att lagras under några längre perioder och därför bör drickas ganska omgående. Det är inget fel i att börja där. Lagra dina flaskor i endast ett år eller två. Provdrick sedan och förläng lagringstiden allt eftersom.

ett flertal flaskor med kork en vinsamling

Många av våra vanligaste viner blir alltså inte bättre med ålder medan andra viner blir bättre med tiden om de mognar. Vin är ju ett resultat av fermentering och kan många gånger bestå av olika sorters druvor. Men det kan även ha med jordmånen där vinet växer att göra eller att vinrankorna på en gård äldre eller att man producerar viner på olika sätt. Många faktorer spelar alltså in.

Ett känt namn på vinet är heller ingen garanti för ett vin kommer att åldras väl. Generellt, men inte alltid, är det de röda vinerna som innehåller en hel del tanniner och ibland kan det vara en fördel att lagra dessa och låta dem mogna långsiktigt om man vill börja med en egen vinsamling. Så har du tur, kan du efter ett antal år få ett rätt komplext och balanserat vin.


Fyra frågor som du bör ställa först!

 • Vilka druvor finns i vinet?
 • Vad har vinet för struktur?
 • Vem är producenten?
 • Vad vet jag om årgången?

Olika druvor ger olika karaktär och även olika lagringsvillkor.

Vissa druvor, till exempel Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Tempranillo, Sangiovese och Mourvèdre är ofta bra kandidater om man vill ha en egen vinsamling. Druvsorter som Malbec, Zinfandel, Pinot gris och Chardonnay är dock inte lika enkla att lagra. Det finns så klart undantag i båda kategorierna och är du osäker bör du samla information om vinet och producenten för att kunna bestämma.

man som läser etiketter för att köpa till sin vinsamling

Det är en stor fördel om du har möjligheten att smaka på vinet innan du lagrar det, till exempel på en vinprovning eller en middag hemma. Då är det lättare att identifiera strukturen på vinet. Läser du recensioner? Lär känna vad som egentligen menas med ord som ’syrligt’, ’tanniner’, ‘kropp’ och ’balanserat’ …


.


Olika druvor – olika vinstilar

Ett vin som har påtagliga tanniner, fruktighet och syra är ibland ett vin som mår bra av att lagras. Från och med att man sätter korken i flaskan så fortsätter dessa smaker att utvecklas och integreras för att skapa mer komplexa aromer och sekundära smaker. Eftersom det kostar mycket för vinproducenterna att förvara flaskor för lång lagring är det mycket billigare om du köper vinerna när de först kommer ut på marknaden, sådär runt 18 månader efter buteljering brukar vara det vanliga.

De viner som kan må bra av lång lagring i en vinsamling är bland annat följande:

 • Årgångschampagne
 • Söta viner
 • Fina vita Bourgogneviner
 • Riesling
 • Chenin Blanc från Loire
 • Röda viner från Bordeaux, Bourgogne och Rhône
 • Fina italienska viner som Barolo, Barbaresco och Amarone

Det är inte rättvist att säga att dyra viner kan lagras längre. Alla kvalitetsviner är olika eftersom druvorna är olika. Viner från bra årgångar sägs kunna klara en längre lagring. Det verkar också vara så att viner som har en mindre mängd av det naturliga konserveringsmedlet sulfit, inte klarar sig lika länge som andra.

Men om man utgår från enbart druvor i en vinsamling så kan man kanske göra en grov översikt för att veta om vinet ska drickas direkt, kan lagras en kort tid eller under flera år. Här är några korta rekommendationsförslag och mellan tummen och pekfingret för några vanliga druvor:

 • Beaujolais – 0-2 år
 • Beaujolais Nouveau – drick direkt
 • Bordeaux – 6-10 år för den röda
 • Bordeaux – 3-7 år för den vita
 • Chardonnay – 0-4 år
 • Zinfandel – 4-9 år för den röda
 • Zinfandel – 0-1 år för den vita
 • Chianti – 0-4 år
 • Merlot – 1-4 år
 • Cabernet Sauvignon – 4-9 år
 • Rioja – 4-9 år

Man vet egentligen aldrig exakt när det bästa tiden att dricka vinet är, men allteftersom du lär dig mer om vin, så kommer du också att få en känsla för vilka viner som blir bättre om de åldras.

Vill man spara ett vin så köp gärna flera flaskor av samma vin och lägg upp dessa din vinsamling, ibland också från olika årgångar. Anteckna lite om vinet, druvorna, årgången, region, när det köptes, producenten – ja, i princip allt som du tror kan vara nyttigt att veta, för då har du en liten historielogg om dina viner.

Fråga vinkunniga, titta in på importörens hemsida, lär dig mer. Det handlar ju också om varför du vill lagra vin. Är det för att börja samla i många, många år eller för att lagra i sådär några år och kunna ta fram ett gott vin vid ett speciellt tillfälle?  Ett bra motto är att det är bra att provsmaka på en flaska någon gång emellanåt!


Förvara vinet rätt!

Vin är egentligen en enkel produkt, men kom ihåg en sak: det är organiskt! Oavsett, så ska alla oöppnade vinflaskor alltid förvaras i mörker eller i svag belysning. När det gäller flaskor med kork bör dessa förvaras liggande för att undvika att korken torkar så att luft släppas igenom och vinet förstörs. Vin är en känslig produkt, så en plats som är sval, mörk, vibrationsfri och fuktig och – det allra viktigaste – det ska vara stabil temperatur.

Den idealiska temperaturen för lagring av vin är någonstans mellan 10° och 13° och oavsett vilken temperatur du bestämmer dig för där du lagrar vin, så ska temperaturen ska inte fluktuera upp och ner.

en vinsamling i en vinkällare

För att lagra vin på ett bra sätt, måste temperaturskillnader minimeras i både när det gäller fluktuering men även frekvensen är viktig, alltså hur ofta det fluktuerar.

Eftersom vin består av en noggrann balans av aminosyror, fenoler, kolhydrater och andra kemiska föreningar, så uppstår kemiska reaktioner mellan dessa föreningar och då är temperaturen extra känslig. Vin lagras bäst vid rätt temperatur eftersom de olika kemiska reaktionerna och stiger temperaturen, så påskyndas lagringsprocessen och vinet kan till och med bli dåligt av att åka berg- och dalbana i temperatur.

Har du exempelvis ett vinställ i garderoben, så kommer vinet att åldras snabbare eftersom temperaturen normalt åker upp och ner, om det är varmt eller kallt i huset lite beroende på hur vädret är. Det kan skifta ganska många grader från och till och detta kan i längden förstöra vinet. Temperaturen måste alltså hållas konstant.

Temperaturskillnaden bör inte variera mer än 2-3° som max och mätt under ett år. Under ett dygn bör temperaturskillnaden inte vara större än 1,5°. Så håll koll på hur stor temperaturskillnad du har.

Det bästa är förstås för att vara helt på den säkra sidan är att investera i en proffsig vinkyl om man också vill börja att lägga upp en proffsig vinsamling. De finns för inbyggnad eller fristående, av olika modeller, olika prislappar, allt från vinlagringsskåp till avancerade modeller som kontrollerar både temperaturzoner och luftfuktighet och har en exakt inställd belysning.

Starkt ljus kan påverka smaken av vin, särskilt mousserande vin, och särskilt om flaskorna är gjorda av klart eller blekt glas och vibrationer kan förskjuta sedimentet i vinet och man får den där ”sandiga looken” i bottensatsen.


En sista tanke…

Oavsett antal flaskor som du tänker lagra när du först beräknar flaskkapacitet, dubbla det!

När du väl har börjat samla viner för att dricka senare är det svårt att sluta. Ju mer du vinkunskap du tar till dig, desto mer är det ett nöje att köpa ett gott vin och sedan väntar på rätt ögonblick att dricka det.

.

.

Lite mer om druvor och lagring:  

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Lammershoek’s White Mysteries

En komplex vit blend från top producent från Swartland

Artikelnummer: 2405

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Swartland, Sydafrika

Alkohol: 12 % %

Pris: 199 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna