Vad sägs om Filet Mignon och ett säkert vintips till finmiddagen
Driefontein Syrah, 2015 | SB 2068 | Sydafrika, Stellenbosch | 199 kr
Läckra Driefontein Syrah lanserades på Systemet nu den 1 december och vi kan redan säga att detta är vår nya favorit! Och vi har suttit och luftat, sörplat, doftat och provsmakat i två dagar och vi är inte ensamma om att höja den till skyarna! Engelska Master of Wne Tim Atkin ger den 92 av 200 poäng och Sydafrikas framstående vinmagasin Platter’s South African Wine Guide ger den 4 av 5, vilket betyder ”Excellent”.
Ekologiska och biodynamiska Driefontein Syrah är en smakupplevelse och en otroligt välgjord, välbalanserad och ambitiös Syrah, som välluftad utvecklas ännu mer i både näsa och gom.
Komplexa nyanserade aromer av björnbär, svarta vinbär, moreller – bara mörka, mogna och saftiga bär och frukter. Detta toppas med kryddiga toner som vit- och svartpeppar, lite tobak och sedan sötas allt upp med en något blommig, viloligt och nougat-len och ton av mynta. Över det hela ligger en fin och rökig fatarom och kanske lite rödlera. Hur läckert är inte detta?
Nu tänker du nog; detta vin är kanske för fylligt och tungt med alla dessa smaker? Men nej, det här vinet har en bra balans och struktur och det blir aldrig tungt, vi klassar det som fylligt, mjukt vin och det har en trevlig lång finish. Delikat och idealiskt till god mat som lamm och nötkött.
Och behöver vi säga det? Självklart kan du lagra Driefontein Syrah i några år och vid bra förhållanden så kommer det bara utvecklas och bli bättre!
Producenten Longridge Wine Estate i Stellenbosch, har 50 ha vingårdar på Helderberg Mountain och är känd för sina
Selected by Vinjournalen.se 5/5
Vinjournalens Filet Mignon
Till den fruktiga Driefontein Syrah fixar vi till en saftig Filet Mignon, för vad passar bäst än en riktigt grillad och mör köttbit med goda
- Sätt ugnstemperaturen lågt, 70-100° räcker gott.
- Bind ihop oxfilérullen med bomullssnöre, måtta jämnstora bitar så du kan få 5 cm + skivor.
- Salta och peppra.
- Stek hela oxfilén runt om i smör i en stekpanna.
- Köttermometer? Stick in den någonstans i mitten!
- In i ugnen med köttet, tar ca 2 timmar och ös med köttsaften ibland.
- Läs av köttermometern, sådär >60° brukar vara optimalt.
- Detta ökar också knaprigheten och stänger in köttsafterna.
- Förbered under tiden det du vill servera till köttet. Blomkålspuré och en fräsch sallad blir gått till. Eller olika grillade grönsaker och vitlökssmör.
- Värm ugnens grill till 220° och skär köttrullen i tjocka skivor. Låt snöret sitta kvar.
- Pensla topp och bottenytan med smör.
- Grilla ena sidan 6-8 minuter och den andra sidan i 4-6 minuter.
- Lagom att servera. Vi låter bomullssnöret sitta kvar för en rustik feeling.
- Garnera med krossade hela svart- och rosépepparkorn samt grovmalet salt.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Château Mayne Lalande
God prisvärd röd Bordeaux med inslag av rostade fat.
Artikelnummer: 2111
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Bordeaux, Frankrike, Listrac-Médoc
Alkohol: 13 %
Pris: 189 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET