Hem » Vin & Mat » Välkommen till vinregionen Pouilly-Fuissé!
Vin & Mat

Välkommen till vinregionen Pouilly-Fuissé!

Pouilly-Fuissé-omslagsbild-man-bland-vilöv-med-flaska-och-glas - Vinjournalen.se

De prisvärda vinerna från Pouilly-Fuissé är särskilt eftertraktade. Vi ska lista ut varför, lära känna vinområdet Pouilly-Fuissé, turista där, se den unika terroiren och druvan – för det är endast vita viner och endast druvan Chardonnay som används i Pouilly-Fuissé!

Pouilly-Fuissé AOC är nog den mest kända appellationen som ligger i distriktet Mâconnais i södra Bourgogne väster om floden Saône. Detta ligger i centrala Frankrike och i kommunerna Fuissé, Solutré-Pouilly, Vergisson och Chaintré.

Ett liten notis dock så här i början: man ska inte förväxla Chardonnay och Pouilly-Fuissé med området med det snarlika namnet Pouilly-Fumé , vid floden Loire och där man producerar vita viner av Sauvignon Blanc. Det är två olika vinområden – och två olika druvor.


Pouilly-Fuissé - druvan chardonnay - Vinjournalen.se

Vad är unikt i Pouilly-Fuissé?

  • Pouilly-Fuissé är en av de största vinregionerna i hela Bourgogne
  • med 1880 tunnland planterade till vinstockar
  • Chardonnay är den enda tillåtna druvan i appellationen
  • Lagring på ekfat är upp till varje vinmakare, vin produceras med eller utan ek
  • Vinmakarna gör omtyckta kvalitetsviner som gott rykte och anseende
  • Vinerna karakteriseras av dofter och smaker som nötter, gula frukter och citrus, med åldern får vinet även smak av sötma och bröd 
  • Producenterna håller jämna priser – vinerna anses mycket prisvärda
  • Druvan Chardonnay kommer från en kvartett av mindre kommuner: Solutré-Pouilly, Fuissé, Vergisson och Chaintré
  • Dessa charmiga viner är exceptionellt lagringsdugliga och kan ofta åldras upp till 20 år

Varför är vinerna så populära?

Eleganta, smakfulla och strukturerade vita viner med en skön färg som går från blekt gult till mörkare gult med guldiga nyanser och gröna reflexer. Typiska smakinfluenser är mineraltoner, nötter som mandel och hasselnöt, syrliga nyanser av citron, grapefrukt eller ananas, gula och vita frukter som äpplen och persikor, blommor som akacia, kex eller brioche och honung.

Det här är rika och komplexa viner som med fördel serveras till salta fiskar och skaldjur som kräftor, kungsräkor och hummer. Eftersom vinerna har en jämn och fin syra passar de även bra med ljusa kötträtter som kalv eller fågel och med olika ostar som exempelvis mjuka, smakfulla getostar.

Men dessa aromatiska oh mineraliska viner kan man även matcha till kryddiga asiatiska rätter som sushi och sursöta räkor.

Pouilly-Fuissé – hållbart klassificerat

När man pratar med producent-organisationen Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé framhåller gärna att området Solutré Pouilly Vergisson, där Pouilly-Fuissé liggeri, har fått den förnäma klassificeringen ”Grand Site de France“ som tilldelas av den franska regeringen är sällsynt och där man belönar ett verkligt engagemang för en hållbar strategi.

Man berättar också gärna om klipporna på 500 meters höjder som ligger över Solutré och Vergisson som är symboliska för dessa vingårdar på hela 760 hektar här, påminner om en historia som sträcker sig över 200 miljoner år.

En aktiv producentförening

Pouilly-Fuissé AOC med sina fantastiska vita Bourgogne-viner fick sin beteckning 1936 och förenar fyra byar: Chaintré, Fuissé, Solutré-Pouilly och Vergisson. Här växer vinstockarna på en grund av fossil kalksten. Vinrankorna planteras i sluttningarna på branta kullar av leriga kalkhaltiga jordar från Jura-tiden och det är just det som skänker vinerna den härliga, utvecklade mineralitet som de har.

Producentföreningen Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé har under 10 år arbetat för att få Premier Cru klassificering för regionen och nyligen, i september 2020 ledde arbetet till en klassificering av 194 hektar eller 24% av Pouilly-Fuissé regionen och den enda appellationen i vinområdet Mâconnais.

Pouilly-Fuissé - Träffpunkten L'Atrium - Vinjournalen.se

L’Atrium – en träffpunkt för vinentusiaster

Producentföreningen driver knutpunkten ”l’Atrium” i byn Solutré, så att turister kan upptäcka vinbyarna, lära känna producenterna och prova de himmelskt goda vinerna från 80 olika vingårdar samtidigt som man skapat en kuturell mötesplats här med både lokal konst samt ett bibliotek med böcker och information om Bourgogne, viner, maten och landskapet. 

För dig som turistar i området finns oändliga möjligheter för vinprovningar och vinturer i Bourgogne som även kan anpassas till grupper med individuella önskemål. WineTourism.com erbjuder ett utbud av intressanta alternativ om du vill smaka viner eller ta en rundtur i Bourgogne.

Här är en mycket intressant film som Bourgogne Wine Board har gjort med vinexperten Jean-Pierre Renard, som även håller vinutbildningar på kvalificerad nivå i Bourgogne. Jean-Pierre pratar om typografi, geografi och berättar om varför appellationen Pouilly-Fuissé är ett så spännande område.


Bourgogne – här finns något för alla!

Det är alltid spännande att prova några av de lokala specialiteterna som goda sniglar, den kända Bresse-kycklingen och kanske handla hem lite av den klassiska, lokalt producerade Dijon-senapen. I Bourgogne kan man ta båtturer längre med floderna – här finns faktiskt de längsta vattenvägarna i Frankrike att segla på.

Bourgogne är en plats som kommer att fascinera dig, men både kultur och historia från romartiden, fin gastronomi och fantastiska viner att prova.

Pouilly-Fuissé - vy över vngårdar - Vinjournalen.se

Du som vill färdas på land kan ta sig från pensionatet till stranden, från vingården till restaurangen via cykel och det finns fem olika cykelvägar att utforska. Du som söker lite mer äventyr bör besöka den legendariska racerbanan vid Magny-Cours eller varför inte hoppa Bungyjump på natten vid Grotte de Champ-Retard i Yonne?

Behöver du mer tips eller råd om vingårdar besöka om du besöker Bourgogne? Du vet väl att WineTourism.com har förslag på många vinproducenter som tar emot besök, vinprovningar, priser och boenden, där du enkelt kan få en uppfattning om området, så får du den bästa möjliga upplevelsen när du reser i Bourgogne. Och du kan boka allt direkt på webbplatsen.


Lär dig mer om Bourgogne vinregion och upptäck vinprovningar och turer i lokala vingårdar


bild-portratt - Vinjournalen.se
Foto ©Jean-Louis Navarro

Varför ska man besöka vinregionen Bourgogne, frågade vi Fanny Laborie-Fulchic på producentföreningen Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé?

– Bourgogne har ett enormt varierande landskap med fin natur, traditioner, fantastiska viner, god mat och många små byar som bara måste upplevas och ses! I Bourgogne hittar man dessutom ett sällan skådat historiskt och kulturellt arv, från Chablis till Dijon, Beaune till Mâcon och Château-Chinon till Cluny.

Vad bör man absolut se när man först kommer till Bourgogne?

– Som infödd i Mâconnais och boende i hjärtat av det vinproducerande området Pouilly-Fuissé, skulle jag verkligen rekommendera att besöka alla skatter i vår region! Beläget bara en timme från Lyon och 1 ½ timme från Paris med tåg samt 20 minuter från Cluny, så hittar man mängder av de kulturella upplevelser och aktiviteter som finns här, för att inte tala om allt du kan göra som vinturist ute  på vingårdarna och på turistbyråer som Route 7.

3 tips inför vårt Bourgogne-besök?

–  Självklart kan man inte tänka på Bourgogne utan att prova våra prestigefyllda viner! Men 84 appellationer är Bourgogne-vinerna nog den största specialiteten i regionen tillsammans med sitt rika kulturarv, sina traditioner, fina slott, gastronomin och kanalerna!  Sist men inte minst borde man få uppleva Bourgognes rika historiska städer och kulturlandskap och verkligen njuta av sin resa.

Mer om franska viner:

Frågor och svar:

de Bourgogne att prova i sommarVad är unikt med vinregionen Pouilly-Fuissé?

Pouilly-Fuissé är unikt eftersom det endast producerar vita viner och använder endast druvan Chardonnay. Det är också en av de största vinregionerna i Bourgogne med 1880 tunnland planterade till vinstockar.

Varför är vinerna från Pouilly-Fuissé så populära?

Vinerna från Pouilly-Fuissé är populära på grund av sin elegans, smak och struktur. De har en skön färg och karakteriseras av dofter och smaker som nötter, gula frukter och citrus. Dessutom anses vinerna vara mycket prisvärda.

Vad är speciellt med terroiren i Pouilly-Fuissé?

Terroiren i Pouilly-Fuissé består av fossil kalksten och leriga kalkhaltiga jordar från Jura-tiden. Detta ger vinerna en härlig mineralitet och komplexitet.

Vad kan man göra som turist i Pouilly-Fuissé?

Som turist i Pouilly-Fuissé kan man besöka vingårdar, prova vinerna och lära känna producenterna. Man kan också besöka l’Atrium i byn Solutré, där man kan upptäcka vinbyarna och ta del av kulturella aktiviteter.

Vad är Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé?

Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé är en producentförening som driver l’Atrium och arbetar för att främja och bevara vinregionen Pouilly-Fuissé. De har även bidragit till att få en Premier Cru klassificering för regionen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.