Välkommen till vinregionen Pouilly-Fuissé!

Pouilly-Fuissé-omslagsbild-man-bland-vilöv-med-flaska-och-glas

De prisvärda vinerna från Pouilly-Fuissé är särskilt eftertraktade. Vi ska lista ut varför, lära känna vinområdet Pouilly-Fuissé, turista där, se den unika terroiren och druvan – för det är endast vita viner och endast druvan Chardonnay som används i Pouilly-Fuissé!

Pouilly-Fuissé AOC är nog den mest kända appellationen som ligger i distriktet Mâconnais i södra Bourgogne väster om floden Saône. Detta ligger i centrala Frankrike och i kommunerna Fuissé, Solutré-Pouilly, Vergisson och Chaintré.

Ett liten notis dock så här i början: man ska inte förväxla Chardonnay och Pouilly-Fuissé med området med det snarlika namnet Pouilly-Fumé , vid floden Loire och där man producerar vita viner av Sauvignon Blanc. Det är två olika vinområden – och två olika druvor.


Pouilly-Fuissé - druvan chardonnay

Vad är unikt i Pouilly-Fuissé?

  • Pouilly-Fuissé är en av de största vinregionerna i hela Bourgogne
  • med 1880 tunnland planterade till vinstockar
  • Chardonnay är den enda tillåtna druvan i appellationen
  • Lagring på ekfat är upp till varje vinmakare, vin produceras med eller utan ek
  • Vinmakarna gör omtyckta kvalitetsviner som gott rykte och anseende
  • Vinerna karakteriseras av dofter och smaker som nötter, gula frukter och citrus, med åldern får vinet även smak av sötma och bröd 
  • Producenterna håller jämna priser – vinerna anses mycket prisvärda
  • Druvan Chardonnay kommer från en kvartett av mindre kommuner: Solutré-Pouilly, Fuissé, Vergisson och Chaintré
  • Dessa charmiga viner är exceptionellt lagringsdugliga och kan ofta åldras upp till 20 år

Varför är vinerna så populära?

Eleganta, smakfulla och strukturerade vita viner med en skön färg som går från blekt gult till mörkare gult med guldiga nyanser och gröna reflexer. Typiska smakinfluenser är mineraltoner, nötter som mandel och hasselnöt, syrliga nyanser av citron, grapefrukt eller ananas, gula och vita frukter som äpplen och persikor, blommor som akacia, kex eller brioche och honung.

Det här är rika och komplexa viner som med fördel serveras till salta fiskar och skaldjur som kräftor, kungsräkor och hummer. Eftersom vinerna har en jämn och fin syra passar de även bra med ljusa kötträtter som kalv eller fågel och med olika ostar som exempelvis mjuka, smakfulla getostar.

Men dessa aromatiska oh mineraliska viner kan man även matcha till kryddiga asiatiska rätter som sushi och sursöta räkor.

Pouilly-Fuissé – hållbart klassificerat

När man pratar med producent-organisationen Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé framhåller gärna att området Solutré Pouilly Vergisson, där Pouilly-Fuissé liggeri, har fått den förnäma klassificeringen ”Grand Site de France“ som tilldelas av den franska regeringen är sällsynt och där man belönar ett verkligt engagemang för en hållbar strategi.

Man berättar också gärna om klipporna på 500 meters höjder som ligger över Solutré och Vergisson som är symboliska för dessa vingårdar på hela 760 hektar här, påminner om en historia som sträcker sig över 200 miljoner år.

En aktiv producentförening

Pouilly-Fuissé AOC med sina fantastiska vita Bourgogne-viner fick sin beteckning 1936 och förenar fyra byar: Chaintré, Fuissé, Solutré-Pouilly och Vergisson. Här växer vinstockarna på en grund av fossil kalksten. Vinrankorna planteras i sluttningarna på branta kullar av leriga kalkhaltiga jordar från Jura-tiden och det är just det som skänker vinerna den härliga, utvecklade mineralitet som de har.

Producentföreningen Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé har under 10 år arbetat för att få Premier Cru klassificering för regionen och nyligen, i september 2020 ledde arbetet till en klassificering av 194 hektar eller 24% av Pouilly-Fuissé regionen och den enda appellationen i vinområdet Mâconnais.

Pouilly-Fuissé - Träffpunkten L'Atrium

L’Atrium – en träffpunkt för vinentusiaster

Producentföreningen driver knutpunkten ”l’Atrium” i byn Solutré, så att turister kan upptäcka vinbyarna, lära känna producenterna och prova de himmelskt goda vinerna från 80 olika vingårdar samtidigt som man skapat en kuturell mötesplats här med både lokal konst samt ett bibliotek med böcker och information om Bourgogne, viner, maten och landskapet. 

För dig som turistar i området finns oändliga möjligheter för vinprovningar och vinturer i Bourgogne som även kan anpassas till grupper med individuella önskemål. WineTourism.com erbjuder ett utbud av intressanta alternativ om du vill smaka viner eller ta en rundtur i Bourgogne.

Här är en mycket intressant film som Bourgogne Wine Board har gjort med vinexperten Jean-Pierre Renard, som även håller vinutbildningar på kvalificerad nivå i Bourgogne. Jean-Pierre pratar om typografi, geografi och berättar om varför appellationen Pouilly-Fuissé är ett så spännande område.


Bourgogne – här finns något för alla!

Det är alltid spännande att prova några av de lokala specialiteterna som goda sniglar, den kända Bresse-kycklingen och kanske handla hem lite av den klassiska, lokalt producerade Dijon-senapen. I Bourgogne kan man ta båtturer längre med floderna – här finns faktiskt de längsta vattenvägarna i Frankrike att segla på.

Bourgogne är en plats som kommer att fascinera dig, men både kultur och historia från romartiden, fin gastronomi och fantastiska viner att prova.

Pouilly-Fuissé - vy över vngårdar

Du som vill färdas på land kan ta sig från pensionatet till stranden, från vingården till restaurangen via cykel och det finns fem olika cykelvägar att utforska. Du som söker lite mer äventyr bör besöka den legendariska racerbanan vid Magny-Cours eller varför inte hoppa Bungyjump på natten vid Grotte de Champ-Retard i Yonne?

Behöver du mer tips eller råd om vingårdar besöka om du besöker Bourgogne? Du vet väl att WineTourism.com har förslag på många vinproducenter som tar emot besök, vinprovningar, priser och boenden, där du enkelt kan få en uppfattning om området, så får du den bästa möjliga upplevelsen när du reser i Bourgogne. Och du kan boka allt direkt på webbplatsen.


Lär dig mer om Bourgogne vinregion och upptäck vinprovningar och turer i lokala vingårdar


Foto ©Jean-Louis Navarro

Varför ska man besöka vinregionen Bourgogne, frågade vi Fanny Laborie-Fulchic på producentföreningen Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé?

– Bourgogne har ett enormt varierande landskap med fin natur, traditioner, fantastiska viner, god mat och många små byar som bara måste upplevas och ses! I Bourgogne hittar man dessutom ett sällan skådat historiskt och kulturellt arv, från Chablis till Dijon, Beaune till Mâcon och Château-Chinon till Cluny.

Vad bör man absolut se när man först kommer till Bourgogne?

– Som infödd i Mâconnais och boende i hjärtat av det vinproducerande området Pouilly-Fuissé, skulle jag verkligen rekommendera att besöka alla skatter i vår region! Beläget bara en timme från Lyon och 1 ½ timme från Paris med tåg samt 20 minuter från Cluny, så hittar man mängder av de kulturella upplevelser och aktiviteter som finns här, för att inte tala om allt du kan göra som vinturist ute  på vingårdarna och på turistbyråer som Route 7.

3 tips inför vårt Bourgogne-besök?

–  Självklart kan man inte tänka på Bourgogne utan att prova våra prestigefyllda viner! Men 84 appellationer är Bourgogne-vinerna nog den största specialiteten i regionen tillsammans med sitt rika kulturarv, sina traditioner, fina slott, gastronomin och kanalerna!  Sist men inte minst borde man få uppleva Bourgognes rika historiska städer och kulturlandskap och verkligen njuta av sin resa.

Mer om franska viner:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →
No items found

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna

Fakta