Hem » Vin Tips » Veckans vintips! Vita viner från Bourgogne

Veckans vintips! Vita viner från Bourgogne

vittb - Vinjournalen.se

Det var någon som sa att vita Bourgogneviner var det svåraste vin som en vinmakare kunde göra. Kanske beror det på de få möjligheter att blanda druvor med varandra. Kanske beror det på att om man vill få fram regionens mineralitet och balansen mellan frukt och naturliga syra, så hittar man andra vägar som att blanda ihop druvor från olika platser i Bourgogne.

Vinjournalen har tidigare rapporterat om de stora vintrenderna 2017 och de vita vinerna från Bordeaux är definitivt en sådan trend och i år har fler upptäckt det torra och fräscha vita Bourgogne Blanc.

Hur lär man då känna de vita vinerna från denna rika vinregion?

Chardonnay är den dominerande druvan i området men här finns även Aligoté, Pinot Blanc, Pinot Gris och Sauvignon Blanc.

De mest prestigefyllda vita vinerna i Bourgogne kommer från de primära områdena i Bourgogne där varje område har en annan jordmån och viner har olika egenskaper och skilda smaker, från fräsch och fruktiga vita viner till feta, krämiga och oljiga viner. Bourgogne Blanc, Mâconnais och Chablis är de mer mineralliknande vinerna medan det exklusivare Côte de Beaune som vanligen är mustig, ekfatslagrade.  I Bourgogne finns några av världens dyraste vita viner från små Grand Cru områden som Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet och Criots-Bâtard-Montrachet.  Självklart är dessa viner så pass exklusiva att de är svåra att hitta på systemhyllan, om ens alls.

Vi provsmakar två vita viner från Bourgogne

Vi provar två riktigt goda viner från mycket välrenommerade vinproducenter, Joseph Drouhin i Côte de Beaune vid kusten – mer smörigt och fylligt – samt ett vin från Joseph Deshaires i Mâconnais och byn Fuissé – mer friskt och fruktigt. Båda vinerna är framställda av druvan Chardonnay. Chardonnay Bourgogne är den vanliga Chardonnaydruvans drottning, så det kan vara riktigt skoj att prova två olika stilar av samma druva.

 Image Alt - Vinjournalen.seChassagne-Montrachet Joseph Drouhin, 2013

 • Område: Côte de Beaune, c
 • Producent: Joseph Drouhin
 • Druva: Chardonnay
 • Art.nr: 5648
 • Pris: 449 kr

Smakrikt och fylligt vin från en kritikerrosad vingård och med rostad fatkaraktär. En Frédéric Drouhin, vd för Maison Joseph Drouhin, vinmakare och med sin vinkällare från 1300-tlet, säger: ”När jag skriver Chardonnay på etiketten, konkurrerar jag självklart med resten av världen. Men när det står Bourgogne på flaskan, så säljer jag vår historia och vår region. ” Han pratar säkert om sin torra, ljusgula Chassagne-Montrachet av årgång 2013 och finns i Systembolagets ordinarie sortiment.  Ett harmoniskt och välbalanserat vin som är värd sitt pris. Friskt, mineraliskt vin med mättade fruktaromer av citrus och gula äpplen och nötter. Precis så där lite oljigt som det ska vara. Den tydliga smörsmaken finns där, men även den höga friska fruktsyran.  En riktig njutning i munnen med avrundat, härligt avslut men ett vin som tål att lagras några år till.

 Image Alt - Vinjournalen.seSaint-Véran Réserve Joseph Deshaires ,  2014

 • Område: Mâconnais, Saint-Véran
 • Producent: Joseph Deshaires
 • Druva: Chardonnay
 • Art.nr: 5602
 • Pris: 138 kr

Kritikerrosat och lika elegant med mindre fylligt men friskare vin från vinfamiljen Deshaires anrika vingård i Mâconnais och en av de skickligaste vinmakarna i distriktet. Mycket prisvärt vin som rönt en hel del uppmärksamhet i vinkretsar. Det solgula och nyanserade vinet bjuder på en härlig smakrikedom med tydliga inslag av päron och persika med vita blommor som Acacia, både välbalanserat med härliga nötiga dofter av fat och mineral och en rund och trevlig bred eftersmak. Mycket prisvärt vin i sammanhanget om man vill smaka olika stilar av druvan Chardonnay. Ett stringent, generöst och runt vin som ven kan lagras något år eller två.

Om du vill se mer finns här en intressant och kort film på 13 minuter om regionen Bourgogne

Frågor och svar:

Vilka druvor används för att göra vita viner från Bourgogne?

Chardonnay är den dominerande druvan i området, men det finns även Aligoté, Pinot Blanc, Pinot Gris och Sauvignon Blanc.

Vilka områden i Bourgogne producerar de mest prestigefyllda vita vinerna?

De mest prestigefyllda vita vinerna i Bourgogne kommer från de primära områdena i Bourgogne, där varje område har en annan jordmån och viner har olika egenskaper och skilda smaker. Bourgogne Blanc, Mâconnais och Chablis är de mer mineralliknande vinerna medan det exklusivare Côte de Beaune vanligtvis är mustigt och ekfatslagrat.

Vilka två vita viner från Bourgogne provsmakar artikeln?

Artikeln provsmakar två vita viner från mycket välrenommerade vinproducenter, Joseph Drouhin i Côte de Beaune och Joseph Deshaires i Mâconnais och byn Fuissé. Båda vinerna är framställda av druvan Chardonnay.

Vilket av de två provsmakade vinerna är mer smörigt och fylligt?

Chassagne-Montrachet Joseph Drouhin, 2013 är mer smörigt och fylligt.

Vilket av de två provsmakade vinerna är mer friskt och fruktigt?

Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires, 2014 är mer friskt och fruktigt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.