Stilig Chardonnay med kyckling och honungsdoftande morötter
Senast Uppdaterad 5 januari, 2019 av Jeanette Gardner
För att få ut det bästa av en flaska Chardonnay bör man nog tänka på hur moget och ekat vinet är och var i världen det kommer ifrån. Det ligger i chardonnayvinets subtila natur att det lätt kan bli överväldigad av maten som man serverar till. Vill du att din Chardonnay ska visa sin bästa och allra smakfullaste sida, så servera en enkel maträtt. En one-pot kyckling är lätt att laga till och här får du inspiration med ett läckert och superenkelt
recept på kycklinglår med honungsglaserade morötter och potatis.
I hippa Monterey i Kalifornien produceras denna friska, fylliga och rika District 7 Chardonnay som träffar alla Chardonnayälskare mitt i hjärtat. Den är precis som en Chardonnay ska vara, elegant med en perfekt balans mellan rik och uppfriskande. Den söta ananasen blandas med ung ek, grönt äpple och fräsch citronmaräng med ett stänk av vanilj och krämig smörkola.
District 7 är ett av sjutton vindistrikt i Kalifornien och det distriktet som har den längsta växtsäsongen. Längre tid på vinstocken innebär att vinmakaren kan låta druvorna hänga kvar längre så att de mognar långsamt och jämnt. Man skördar sedan i precis rätt ögonblick, då druvorna är som sötast och fått sin fulla smak. Resultatet är livlig frukt, komplexa smaker och utmärkt struktur.
Producenten Scheid Family Wines verkar faktiskt kamma hem pris efter pris för sina fantastiska viner och denna Chardonnay är inget undantag. Just den här årgången har bland annat tilldelats guld från San Francisco Chronicle Wine Competition och året innan guld i Dan Berger International Wine Competition. Det råder ingen tvekan om att detta är ett av de mest populära vinerna från Monterey.
Vinet finns att beställa på Systembolaget.
Kycklinglår med honungsglaserade morötter, lök och potatis
3 medelstora morötter
2 medelstora potatisar
2 mindre rödlökar
500 g kycklinglår
en kruka färsk timjan
salt och svartpeppar
½ dl honung
paprikapulver
Värm ugnen till 225°.
Skala potatis och morötter. Skär potatisen i mindre bitar, halvera morötterna och skär i tunna skivor längs med.
Skala och skär rödlöken i tunna ringar.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Ringla honung tillsammans med lite olja, färsk timjan, salt och svartpeppar över och blanda så att allt täcks.
Ugnsbaka c:a 10 minuter.
Under tiden pudra kycklinglåren med paprika, salt och svartpeppar.
Stek kycklingen i olja, i stekpanna på medelvärme 2 minuter på varje sida.
Lägg sedan in kycklingen tillsammans med grönsakerna i ugnen i 10-15 minuter och tills kycklingen är mör och grönsakerna mjuka med lite tuggmotstånd.
Garnera med färsk timjan.
Låt dig inspireras av våra andra vin- och kycklingtips:
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok