Snygg Chianti till örtkryddad fläskytterfilé

Il-Drage-e-la-Fornace-Chianti - helt fläskstek med rostade grönsaker

Att servera en Chianti till en lättare och ljusare kötträtt som en ugnsstekt fläskytterfilé blir en fantastisk, elegant matchning! Vi lagar en örtkryddad fläskytterfilé med rostade grönsaker och örtkräm och då behövs ett kryddigt och smakrikt vin med frisk syra och fräschör som vinet Chianti Il Drago e la Fornace kan erbjuda.

Chianti Il Drago e la Fornace

Röda, mogna bär möter en snygg, inbunden syra!

Under antiken gjordes Chianti med viss procent gröna druvor för att för att ge större fruktighet och fräschör till vinet. Så gör man även med denna moderna Chianti där man blandar in 10% av den gröna druvan Trebbiano. Vinet får fruktigt eleganta, mustiga och mycket kryddiga toner av körsbär, salvia och svartpeppar samt den för Sangiovese så friska syran. En karaktär och smak som blir en fin kombination ihop med olika maträtter, bland annat ugnstekt och örtkryddad fläskytterfilé.

Det är på de terrasserade kullarna, i Chianti Classico området, i närheten av Sienna, i Colle di Val d’Elsa som vinproducenten  Il Drago e la Fornace ligger. Förutom Sangiovese och Trebbiano odlar producenten även druvorna Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Vermentino. Området har under många hundra år varit känt för sin tegelproduktion, vilket producentens namn antyder då ‘fornace’ betyder ‘ugn’. Vinmakare är Paolo Caciorgna och Massimo Castagnozzi.

Det ganska unga vinföretaget som omfattar över 200 hektar vingårdar grundades och ägs av Pietro Mattia Pocci. Enbart under de senaste åren har Il Drago e la Fornace samlat på sig en hel del framgångar, inklusive guldmedalj för sin Cabernet Sauvignon vid Wine & Siena 2017, ett arrangemang som arrangeras av Merano Wine Festival.

Druvorna till Il Drago e la Fornace odlas på en jordmån av märgel och lera på 3–500 m höjd och plockas sedan för hand och jäsningen sker på ståltankar varefter vinet får vila 6 mån på flaska. Vinet är således inte fatlagrat.

Il-Drage-e-la-Fornace-Chianti - flaskan vin
  • Namn på vin: Chianti Il Drago e la Fornace
  • Typ av vin: Torrt rött vin
  • Alkohol: 12 % Vol.
  • Land: Italien
  • Klassifikation: DOCG Chianti
  • Producent: Il Drago e la Fornace
  • Druvsammansättning: 90% Sangiovese 10% trebbiano
  • Artikelnr: 2074
  • Pris: 99 kr

Sangiovese är den viktigaste druvan i Italien och en av de mest planterade, men odlas främst i Toscana. Namnet Sangiovese kommer från ”sangue di giove” som betyder Jupiters blod och namnet kan komma från att man förr offrade vin och druvor till guden Jupiter.

Vinerna från Chianti har ofta ganska hög syra, bra strävhet och toner av röda syrliga bär så som körsbär, vinbär och lingon. Viner gjorda på druvan passar såklart utmärkt till italiensk mat. Tänk pasta med tomatsås, pizza och kött.

Smakrika kötträtter på vilt men även fläsk, nöt och lamm smakar fint i kombination med vin gjort på Sangiovese.

Den gamla klassiska Chiantiflaskan, flaskan med bastkjol, känner nog alla till. Den heter ’fiasco’. Det användes ju som ljushållare i Disney’s Lady och Lufsen och den nästan alltid på borden i alla italienska restauranger på 70-talet.

Vinområdet Chianti ligger i Toscana och man menar då hela området som ligger runt Florens och Sienna. På etiketten kan man läsa hitta vå olika benämningar Chianti DOCG och Chianti Classico DOCG som Chianti Classico vinerna som kännetecknas av en svart tupp ”gallo nero” på flaskhalsen.

Benämningen ’Classico’ innebär det att vinet kommer från de mest centrala delarna av kvalitetsregionen Chianti, i själva hjärtat mellan Sienna och Florens. För att man skall få kalla ett vin för ’Classico’ på etiketten måste vinet innehålla minst 80% av druvan Sangiovese.

Ugnsbakad fläskytterfilé med fräsch örtsås och rostade grönsaker

Kötträtten här inspireras av den i Toscana så populära rätten ”Bistecca alla Fiorentina” som är en italiensk stek, vanligtvis gjord på kalvkött. Här gör vi den lite annorlunda och använder fläskytterfilé istället. Rätten är god nystekt men även kall och serveras med en krämig och läcker örtig sås.

Il-Drage-e-la-Fornace-Chianti - helt fläskstek
  • Vinet är relativt lätt och elegant – fylligheten i vinet är inte så stor vilket passar fint med en lättare, ljusare kötträtt
  • Örterna i vinet matchar örterna i köttet och i såsen
  • Kryddorna i vinet harmoniserar med kryddorna i maten
  • Vinets fina syra matchar i citronnyanserna i köttet och i örtsåsen
  • Det friska vinet kompletterar kryddorna i denna rätt

Receptet är för 4 personer.

Börja med fläskytterfilén:

  • 800 g fläskytterfilé

Väl en köttbit med fettkappan kvar.  Putsa biten. Låt eventuellt fettkappan få vara kvar och åt den blir knaprig tillsammans med kryddorna. Skär den i rutmönster. Salta och peppra.

Blanda kryddorna

  • 2-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • några färska kvistar rosmarin, repade
  • ½-1 citron, riv skalet
  • 1 tsk fänkålsfrön

Blanda ihop alla kryddorna.

Sätt ugnen på 220°.

Massera in kryddblandningen runt om köttet.

Lägg på en ugnsplåt med fettkappan uppåt, strö över grovhackad rosmarin, med kvistar om du vill.

Lägg en kopp vatten i plåten så att den goda saften från köttet inte bränns fast i plåten.

Ställ plåten i ugnen och sänk temperaturen till 150°.

Stick en köttermometer i den tjockaste delen och grilla tills innertemperaturen mäter 77°.

Ta ut köttet och låt det vila på ett smörpapper.  

Sila av den goda skyn.

Skär upp köttet i tunna skivor när det fått vila en stund och servera tillsammans med örtkrämen och rostade rotfrukter.

Örtkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl majonnäs
  • 1-2 tsk dijonsenap

Rör ihop ingredienserna och smaksätt med örtsalt, svartpeppar, oregano och basilika efter smak.

Läs mer om Toscana:

Château Mayne Lalande

God prisvärd röd Bordeaux med inslag av rostade fat.

Artikelnummer: 2111

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bordeaux, Frankrike, Listrac-Médoc

Alkohol: 13 %

Pris: 189 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna