Hem » Vin & Mat » Premiär för vit Bordeaux och vår goda Bouillabaisse

Premiär för vit Bordeaux och vår goda Bouillabaisse

vit Bordeaux - omlag fisksoppa

En ny vit Bordeaux, ljuvliga Chateau Vimont, lanserades innan jul och vi hr druckit en sedan dess. Följ oss med vinet så lagar vi en god Bouillabaisse.

Château de Vimont Perin de Naudine 2019 är precis en av de lyxiga vita toppviner som produceras i Bordeauxregionen – ett prisvärt och mångsidigt vin!

Många av oss vinälskare tycker nog att Bordeaux är den bästa rödvinsregionen. Vi tänkter på distrikt som Entre-Deux-Mers, Graves, Saint-Émilion och Pomerol och de är nog några av de regioner som man i första hand tänker på när man ska välja de mest fantastiska torra vita vinerna som man kan få tag i.

Vi ska titta närmare på Graves är ett vindistrikt på det man kallar för ”vänstra stranden” av Bordeaux-regionen och vinproducenterna Graves är respekterade både för sina röda och vita viner som går under appellationen AOC Graves.

Vit Bordeaux - ut i naturen

Ett typiskt rött vin från Graves är förstås baserad på de klassiska sötmustiga Bordeaux-blenden av druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot och ofta även med Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot. De vita vinerna från Graves är däremot torra, medelfylliga och vanligen tillverkade av kombon Sauvignon Blanc och Semillon.

Vit Bordeaux – fakta Graves

  • AOC-vingårdsareal i Graves: ca 2500 ha rött vin och ca 750 ha för vitt vin
  • Total produktion: ca 20 miljoner flaskor/år av vita och röda viner samt Graves Supérieures (söta viner)
  • Annan klassificering: finns för söta vita viner, ca 150 ha, den mest kända är Sauternes.

Romarna planterade vingårdar här redan för 2000 år sedan. Historiskt sett kan nog Graves ses som ursprungsplatsen för Bordeauxs högkvalitativa röda viner med sin väldränerade, ljusreflekterande jordarna, denna grusrika Graves-terroir är helt idealisk för att odla vindruvor och producera fruktdrivna viner, oavsett färg. Och här finns förstås många av världens mest respekterade producenter. Regionens grusjordar blandat med lera och kalk är ett resultat av många årtusenden av geologisk aktivitet av glaciärer och floder som Garonne och Dordogne. Idealiskt för vita viner förstås, när det finns enorma mängder grus och mineralrik silt för druvorna att trivas på och utveckla en fantastisk smakrik syra.

Vit Bordeaux – producent med starka värderingar

Vingården och producenten Château de Vimont ägs och drivs av Don Bosco Institute, ett socialmedicinskt centrum och en fakultet för mänsklig utveckling och utbildning fokuserat på funktionshindrade ungdomar. Man verkar inom olika utbildningsgrenar som bland annat vinmakeri och produktion som förstås leds av expertis, instruktörer och oenologer som tillsammans skapar fantastiska viner i toppklass – från druva till flaska. Läs mer om institutet – klicka >> här!  

Klassisk vit Bordeaux

flaska Vimont

Château de Vimont Perin de Naudine 2019, en klassisk vit Bordeaux som allra mest är tillverkad av druvan Sémillon som dominerar men även Sauvignon Blanc. Druvorna odlas i vingårdar som ligger på ‘Portets platå’ på den vänstra stranden av floden Garonne i hjärtat av Graves. Dessa druvor tillsammans är ju vitvins-tradition i Bordeaux eftersom de välbeprövat ger snygga vita viner med fin struktur och fräsch rondör samt mycket bra balans i den syrligt fräscha profilen.

Men de torra vita Bordeaux-vinerna från 2019 är alldeles utmärkta. Här finns unga, läckra, viner med rik alkoholhalt som också tål att lagras extremt bra. Château de Vimont Perin de Naudine har 14% i alkoholhalt.

Man möts av ett lättsamt, guldigt vin med friska nyanserade dofter och smaker av mogna gula äpplen och plommon samt söt grillad citrusfrukt, passionsfrukt och kaprifol. Den komplexa krämiga tonen får vinet av lite brynt smör, valnötter, kardemumma, nougat och lättrostad brioche. Vinet har en fin mineralisk och fyllig längd. En tydlig rostad fatton kommer från druvan Semillon som har fått fatlagra i 9 månader medan Sauvignon Blanc har lagrats på betongfat.

Château de Vimont Perin de Naudine är ett trevligt matvin som vi rekommenderar att servera till stekt grillad fisk som torsk eller hälleflundra med Beurre Blanc eller till sushi och skaldjur som råa ostron eller en ärtravioli med krabba eller hummer. Vinet passar även ljust kött som fläsk i sötsur sås.

Château de Vimont Perin de Naudine har potential att kunna lagras ytterligare ett år eller tv och du hittar det i Systembolagets fasta sortiment.

Château de Vimont Perin de Naudine 2019 | SB-nr: 4128 | Pris: 219:-

Vinjournalens franska fisksoppa – Bouillabaisse!

it Bordeaux - fisksoppa igen

Den populära franska fisksoppan Bouillabaisse är faktiskt enkel att tillaga. Den kommer ursprungligen från Provençe och den kan varieras på olika sätt lite beroende på var i Frankrike man befinner sig. Basen är ju fisken.

Traditionellt ska en Bouillabaisse bestå av en vit fisk, en röd fisk, lite musslor och lite räkor och fisksorten kan du förstås variera. En Bouillabaisse blir allra bäst om den får stå och puttra själv på spisen ett tag på låg värme. Vi skämmer oss själva med att ha i både grädde och crème fraîche.

Kalorisnålt? Njä …. men jättegott! Prova den!

  • 400 g torskfilé i 3 cm kuber
  • 300 g laxfilé i 3 cm kuber
  • 200 g räkor med skal
  • 1 burk musslor
  • 1 mycket finhackad morot
  • ½ tunt skivad bladselleri
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk franska örter
  • 2 lagerblad
  • lite nymalen svartpeppar 
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 3 msk hummerfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl crème fraîche
  • 2,5 dl grädde
  • spä med vatten efter hand
  • 1 dl grovhacka slätbladig persilja

Fräs vitlöken i olja tillsammans med alla kryddor, fonden, buljongtärningen, vinet och låt sjuda sakta i några minuter.

Spä med vatten allt efter hand ifall det behövs. 
Lägg i morötter, tomatpuré och selleri och koka på låg värme i en kvart. Lägg i fisk, räkor och musslor och sjud tills den är klar. Koll att du eventuellt behöver spä med vatten. Soppan får inte blir för ”tjock”.

Till sist i med grädde och crème fraîche och låt dessa koka in.

Garnera med hackad persilja.

Läs mer om franska viner:

Frågor och svar

Vilket är det populäraste vita vinet i Frankrike?

De 5 mest populära franska vita vinerna är:
Chardonnay
Chablis
Sauternes
Sémillon
Sauvignon Blanc

Vilka är de bästa vitvinsregionerna?

Utan tvekan Bordeaux.
Men sedan även
Bourgogne, Loire, Champagne, Alsace och Rhône

Vika regioner ska man välja för att få Sauvignon Blanc av extremt bra kvalitet?

I Bordeaux och i Loiredalen där druvan Sauvignon Blanc också råkar ha sitt ursprung.

Vilket är det torraste franska vita vinet?

Franska Muscadet-viner är kända för att vara de torraste vita vinerna med en intensiv mineralitet och tropisk fruktsmaker och fin syra. Dessa viner är gjorda på vad de kallar druvan för, Melon de Bourgogne.

Är vit Bordeaux alltid gjort av/med druvan Sauvignon Blanc?

Vit Bordeaux är i allmänhet ett blandat vin, oftast av Sauvignon Blanc och Sémillon. Men sedan finns det också andra gröna druvor som används.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.