Hem » Vin Fakta » Vinval: franska höstviner i olika stil!

Vinval: franska höstviner i olika stil!

franska höstviner - omslag vin framför brasan - Vinjournalen.se

Röda franska höstviner som är karaktärs- och druvtypiska med härliga toner av mörka bär passar kanske allra bäst just nu. När det är murrigt ute, den längkokande höstgrytan står och sjuder på spisen och brasan sprakar mysigt varmt – då häller vi gärna upp ett glas rött vin och bara njuter.

Veckans franska höstviner är röda har lite olika vinstil och olika prisklasser och kommer från långa vintraditioner. Två viner som kommer från helt olika franska vinregioner!

franska höstviner - en man som dukar med vin om mat i köket

En slottbordeaux med matglädje!

Varför inte en ursprungstypisk för den berömda regionen med en mycket elegant struktur och en helt underbar blend av röda Bordeaux-druvor?

Bland våra franska höstviner finner vi Bordeaux som är Frankrikes stolta vindistrikt och antagligen kanske väldens mest kända. Redan 1855 klassificerade man de första Bordeauxvinerna på världsutställningen i Paris.

Det finns 21 Cru Classé Château i regionen där man producerar dessa kända, lena och balanserade röda och eleganta bordeauxviner ofta med druvan Cabernet Sauvignon som bas. I Bordeaux finns över 50 klassifikationer, vilket gör regionen till den största tillverkaren under appellation i Frankrike och här finns fler än 10 000 vinproducenter som tillverkar de nästan otroliga, 600 miljoner liter vin.

En så stor region som Bordeaux bjuder förstås på ett brett och varierande klimat, allt från medelhavsklimat till små områden där det maritima inflytandet är särskilt starkt. Man talar om milda vindar och ljusa moln som tar udden av de allra hetaste sommardagarna. Druvorna mognar ganska sent på en ganska fattig och dränerad jord vilket ger vinerna dess fruktigt söta karaktär, men då får det inte regna för mycket.  

De kända och viktigaste appellationerna är Haut-Médoc, Margaux, Pauillac, St-Estèphe, St-Julien, St-Emilion, Pomerol samt Sauternes & Barsac och det är just från apellationen Margaux som vårt allra första rödvin kommer.  Njut av ditt Bordeauxvin! Du har ett av världens finaste viner i glaset.

franska höstviner - la dame de malescot

La Dame de Malescot 

Producenten är det anrika slottet Chateau Malescot St Exupery och man tänker omedelbart på sagan om den Lilla Prinsen. Denna vingård är klassificerad som en 3ème Cru sedan 1855 men vinproduktionen går tillbaka till 1600-talet. Sedan 1955 ägs slottet av vinfamiljen Zuger och egendomen är en av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. 

La Dame de Malescot är ett klassiskt och tätt, rubinrött Bordeauxvin med bäriga dofter av mogna svarta vinbär, cederträ, rostat kaffe, nougat och plommon. I den karaktärstypiska blenden dominerar druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Detta slottsvin har förstås lagrats på franska ekfat, så kallade barriquer i ett år och fyra månader. Kombon druvorna och lagringen ger ett mycket mjukt, välstrukturerat bordeauxvin med subtila men superlena tanniner.  

La Dame de Malescot är ett aromatiskt vin som har tydliga, välutvecklade smakinslag där mogen frukt möter mild, välbalanserad syra i fin harmoni. Trevligt och långt fullbordat avslut med härlig, fyllig fatkaraktär, precis som ett Bordeauxvin ska ha.

La Dame de Malescot | AOP Margaux, Bordeaux | art.nr. 5491 | 369 kr 

franska höstviner - klipper röda druvor i en klase

Elegant och prisvärt från populära Plan de Dieu!

Bland våra franska höstviner förflyttar vi oss till vinregionen Côtes du Rhône (AOC) som är hem för mer än 1 200 vingårdar, både oberoende och kooperativa och de är bland de största AOC-vingårdarna i Frankrike. Här gör man autentiska röda, vita och roséviner av den typiska GSM- blandningen med Grenache som bas. Till exempel är regionens vita viner gjorda huvudsakligen av Grenache Blanc, Viognier, Clairette och Roussanne. Och dessa viner uttrycker toner av vita blommor, persika och steniga mineraler. Côtes du Rhônes röda blandningar görs mestadels med Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault.

Oavsett så är dessa röda viner bland Frankrikes allra bästa matviner som matchar perfekt till ett spektrum av maträtter, från opretentiösa vardagsrätter som pizza, pasta och grillade ostmackor till mer genomarbetade rätter grillat lamm, nöt, rostade grönsaker men även ibland till fina fiskbiten.

Côtes du Rhône AOC har en lång historia och grundades första gången 1937. Idag täcker det cirka 74 131 hektar och omfattar 171 byar, mestadels i södra Rhônedalen. Côtes du Rhône Villages AOC-området omfattar 95 av de södra byarna, 22 240 hektar och kan kompletteras med ett av 22 geografiska namn. Vinets namn är oftast bynamnet som det kommer ifrån eller ett område som kombinerar flera byar som till exempel Plan de Dieu som detta härliga vin, Domaine des Pasquiers. 

franska höstviner - dmaine des pasquiers

Domaine de Pasquiers 

Producenten här är två bröder, Jean-Claude och Philippe Lambert med sonen Matthieu som driver egendomen Domaine des Pasquiers från 1935 i det pittoreska området Côtes-du-Rhône-Villages i vindistriktet Côtes du Rhône. Familjen har en lång hantverkstradition och sedan 2010 har man satsat fullt ut på ekologisk vinodling. 
Om ett rödvin ska få spela Rhône, så måste det nog vara detta ekologiska och fylliga rödvin, Domaine de Pasquiers, ett typiskt Plan de Dieu AOC-vin tillverkat av tre populära och karaktäristiska druvorna, främst Grenache, Syrah och en mindre mängd Mourvèdre.

Man ser en mycket mörkt och tät färg i glaset, samtidigt känner man en koncentrerad bukett av röda bär och frukter: mörka syrliga björnbär, söta vilda hallon och smakrika blåbär ger en fin fruktig smak med inslag av kryddiga lagerblad, lakritsrot och med en pigg fräsch örtighet och en jordighet och som med tiden utvecklar fantastiska aromer av läder, anis och lakrits. 

Domaine de Pasquiers är ett mycket välgjort och balanserat vin som båda våra franska höstviner är, där man noga avväger smaken mellan syra och frukt. De kryddade och sträva tanninerna har lite bett i gommen och allt slutar med en nyanserad och elegant finish. Här får man ett harmoniskt prat- och matvin som passar till matiga kötträtter av nöt eller lamm men även en vegetarisk rotfruktsgratäng.

Domaine de Pasquiers Plan de Dieu | art.nr. 2298 | Rhônedalen | 135 kr

Mer om franska viner:

Frågor och svar:

Vilka är de viktigaste appellationerna i Bordeaux?

De viktigaste appellationerna i Bordeaux är Haut-Médoc, Margaux, Pauillac, St-Estèphe, St-Julien, St-Emilion, Pomerol samt Sauternes & Barsac.

Vilken druvsort dominerar i La Dame de Malescot?

I La Dame de Malescot dominerar druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

Vilka druvor används i röda viner från Côtes du Rhône?

Röda viner från Côtes du Rhône görs mestadels med Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault.

Vilka typer av mat passar bra till röda viner från Côtes du Rhône?

Röda viner från Côtes du Rhône passar bra till ett spektrum av maträtter, från opretentiösa vardagsrätter som pizza, pasta och grillade ostmackor till mer genomarbetade rätter som grillat lamm, nöt och rostade grönsaker.

Vilka är de viktigaste appellationerna i Côtes du Rhône?

Côtes du Rhône AOC omfattar 171 byar, mestadels i södra Rhônedalen. Côtes du Rhône Villages AOC-området omfattar 95 av de södra byarna och kan kompletteras med ett av 22 geografiska namn.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.