Den största trenden inom vitt vin är att det ska vara torrt och friskt. Samtidigt har Bordeaux länge dominerat som ett av de mest prestigefulla vinområdena, så varför välja en kombination av de två? Det gäller bara att veta var du ska leta för att få ut det bästa ur vitt vin från Bordeaux. Här finns det en lång tradition som sträcker sig över århundraden, och särskilt framstående är dessa underregioner:

  • Graves
  • Pessac-Léognan
  • Entre-Deux-Mers

Än idag är det endast runt 9 % av Bordeaux odlingsyta som täcks av vita druvarter. Genom historien har de ofta planterats tillsammans med röda druvor, och det kan fortfarande vara svårt att hitta rätt bland producenterna av vitt vin. Trots detta räknas de som några av världens mest framstående och står inte längre i skuggan av de röda. Som med många av världens finaste viner ligger tillverkningen tyvärr på liten skala.

Pessac-Leognan är ursprungsdistrikt för de allra mest prestigefulla vita vinerna från Bordeaux, och några av producenterna bjuder också på liknande nivåer när det gäller rödviner. Lite billigare viner hittar du i Graves som också håller hög kvalitet. Även dessertviner från graves är mycket värda att prova. I Entre-Deux-Mers är det framför allt prisvärda söta till torra vita viner som gäller.

Den vanligaste vita druvan för torra viner i Bordeaux är Sauvignon Blanc, medan Sémillon är en vanlig ingrediens i de lite sötare slagen. Muscadelle förekommer också, men främst som en av råvarorna i druvblandningar.

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris349 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy