Mat och vin från Toscana!

Omslagsbild

Idag blir det mat och vin från Toscana! Bland de mest kända och omtyckta rödvinerna i världen är nog de italienska supertoscanare som förtrollar alla med sin fantastiskt fylliga smak. Vi ska prova ett sådant vin, Fattoi Brunello di Montalcino, men också upptäcka den goda gastronomiska Toscana-smaken av lantligt italienskt kök och laga en Ribollita, en soppa med kött, bönor och grönsaker, som är fyllig och mättande och som blir gott till vinet.

Brunello är ”stora viner”

Brunello är en otroligt populär vinstil i Italien men även globalt bland vinexperter och kritiker. Fram till 60-talet var inte Brunello så känt utanför Italien, men det tog inte länge för världen att uppmärksamma mat och vin från Toscana.

Men redan 1869 vid den agronomiska världsutställningen i Italien utmärkte sig ett gott, rött vin, en Brunello från årgång 1865 och fick ett pris. Man kan säga att Brunello di Montalcinos viner föddes den dagen. De blev snabbt populära och idag har vinerna klassificeringen Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) med flera kvalitetssteg, där samtliga har krav på att de till 100% måste tillverkas av den tjockskalade druvan Sangiovese och att vinerna måste lagras minst 2 år på fat och 4 månader på flaska. Brunello är ett av Italiens bäst kända och dyraste viner och ett riktigt prestigevin av överlägsen kvalitet, ett vin som i Italien kallas för “un vino importante”.

mat-och-vin-från-tsocana - blå-druvor

Brunello di Montalcino har fått namnet efter den gamla anrika staden Montalcino. Området kring Montalcino omfattar 3400 hektar varav druvan Brunello odlas på lite mer än hälften. Vingårdarna täcker dock endast 15% av tomtmarken, resten är skog, betesmark och spannmål med böljande vetesfält. Den fina och varierande jordmånen präglar vinerna med den typiska Brunello stilen. Detta natursköna område hamnade 2004 på UNESCO: s eftertraktade världsarvslista. Vinproducenter i Montalcino har turen att ha en varierande och utmärkt terroir av skiffer, kalksten, lera och vulkanisk jord, ett underlag som vinrankor och druvor bara älskar.

Familjeproducenten Fattoi

På en liten gård på 7 hektar norr om Montalcino har vinfamiljen Fattoi i flera generationer odlat både oliver och vin. Det var efter andra världskriget som familjen Fattoi bestämde sig för att själva börja producera vin och buteljera vinet på sin familjeägda gård. Famijljeföretaget Fattoi Ofelio & Figli har sedan ett antal generationer producerat Brunello viner och alla i familjen deltar i produktion av viner. Mat och vin från Toscana hör ihop och man framställer även olivolja. Familjen Fattoi med Leonardo Fattoi i spetsen driver företaget där man producerar ett flertal viner som prisas högt internationellt, bland annat vinet Brunello di Montalcino är ett av Italiens mest kända och majestätiska viner. Man tar självklart emot besök och guidar gärna runt i vinkällare och odlingar och som besökare får man även prova vinerna.

Man kan förstå hur mycket passion och erfarenhet som ligger bakom vinproduktionen. Idag så tillverkar producenten tre olika viner: Monalcino Rosso, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva. Alla viner är fantastiska och högt prisade internationellt.

Mat-och-vin-från-Toscana - vinflaska fattoi

Brunello di Montalcino ’Fattoi’ 2014 – stramt och nyanserat!
 

Brunello di Montalcino ’Fattoi’ DOCG av årgång 2014 är en förträfflig supertoscanare med en utpräglad fatkaraktär och en ljuvlig fatton med en mustig aromatisk cederarom sprider sig i näsan tillsammans med en elegant fruktpalett av mogna röda frukter när man doftar i glaset.

Detta är ett stilsäkert vin med uttrycksfull karaktär. Vinet har en fyllig, kryddig och komplex vinprofil med de bästa egenskaperna. Smaken domineras av vinets mustiga och generöst tilltagna aromer och toner av torkade mörka körsbär, pomerans, kanel, nougat och tobak – fylliga, härliga och intriganta smaker. Lagom mustigt och kryddigt med lena och mjuka tanniner. Vinet har lagrats i 3 år på ekfat.

Brunello di Montalcino ’Fattoi’ är ett typiskt Sangiovese-vin och således ett matvin med en komplex karaktär som gör att vinet passar bra till smakfulla och maffiga rätter, ostar som Gruyère, Västerbotten, Comté och Parmesan samt även getostar som Manchego och Pecorino fungerar också extremt bra eftersom vinet är så smakfullt och har en mycket fin balans.


Brunello di Montalcino Fattoi fått en rad utmärkelser av bland annat det kända vinmagasinet Wine Spectator som gav vinet hela 94 poäng.

Vinet har en bra lagringspotential och finns i Systembolagets ordinarie sortiment, men går även att beställa.

Mat och vin från Toscana – det lantliga köket

Toscana är känt för sin olivolja, sin tryffel och massor med andra kulinariska läckerheter. Bland de populära rätterna finns bland annat soppa Ribollita med toscanska delikatesser som exempelvis “lardo”, mört fläsk som kryddas, lagras och får en mild, rund smak.  I soppan finns även den stolta, adliga bönan Zolfino som kallas “Zolfo” och som finns i många rätter från det toskanska köket. Vi kompenserar förstås med som små vita cannellinibönor. Se recept för 4 personer.

bild på soppa
  • 3 msk olivolja
  • 1 stor röd lök, skalad och hackad
  • 5 vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • 1-2 stor selleristjälkar, skivade
  • 1 stor morot, lättkokad och skivad
  • 1 stor bakpotatis, skalad och skuran i mindre bitar
  • ca 50 g svartkål, ansa och skär i remsor
  • 100 g sidfläsk, skär i mindre bitar
  • 4 medelstora tomater, hackade  
  • 1 burk cannellinibönor
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 cm kant av parmesan
  • ca 1,5 dl vatten
  • 4 tjocka skivor lantbröd, rostat och rivet i mindre bitar  
  • Kryddor: flinsalt, malen svartpeppar, färska salviablad, 3 msk torkad timjan

Koka morot och potatis lätt i några minuter. Fräs lök, vitlök, selleri, morot och potatis i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt kryddor och sidfläsk och fortsätt stek på låg värme. Tillsätt buljongtärningarna och vatten. Koka upp tills potatis och morot nästan är mjuka. Lägg i svartkålen, tomaterna och bönorna samt kanten av parmesanen.

Koka upp och sänk värmen. Smaka av kryddorna och eventuellt krydda på. När soppan är klar, ta ut parmesankanten och lägg i brödet ovanpå.  

Mer om Toscanas viner:

San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano

Vin från Toscana - Nyanserad smak med inslag av kryddor och mörka bär

Artikelnummer: 2022

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Montepulciano, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 189 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna