Hem » Vin & Mat » Mat och vin från Toscana!

Mat och vin från Toscana!

Omslagsbild

Idag blir det mat och vin från Toscana! Bland de mest kända och omtyckta rödvinerna i världen är nog de italienska supertoscanare som förtrollar alla med sin fantastiskt fylliga smak. Vi ska prova ett sådant vin, Fattoi Brunello di Montalcino, men också upptäcka den goda gastronomiska Toscana-smaken av lantligt italienskt kök och laga en Ribollita, en soppa med kött, bönor och grönsaker, som är fyllig och mättande och som blir gott till vinet.

Brunello är ”stora viner”

Brunello är en otroligt populär vinstil i Italien men även globalt bland vinexperter och kritiker. Fram till 60-talet var inte Brunello så känt utanför Italien, men det tog inte länge för världen att uppmärksamma mat och vin från Toscana.

Men redan 1869 vid den agronomiska världsutställningen i Italien utmärkte sig ett gott, rött vin, en Brunello från årgång 1865 och fick ett pris. Man kan säga att Brunello di Montalcinos viner föddes den dagen. De blev snabbt populära och idag har vinerna klassificeringen Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) med flera kvalitetssteg, där samtliga har krav på att de till 100% måste tillverkas av den tjockskalade druvan Sangiovese och att vinerna måste lagras minst 2 år på fat och 4 månader på flaska. Brunello är ett av Italiens bäst kända och dyraste viner och ett riktigt prestigevin av överlägsen kvalitet, ett vin som i Italien kallas för “un vino importante”.

mat-och-vin-från-tsocana - blå-druvor

Brunello di Montalcino har fått namnet efter den gamla anrika staden Montalcino. Området kring Montalcino omfattar 3400 hektar varav druvan Brunello odlas på lite mer än hälften. Vingårdarna täcker dock endast 15% av tomtmarken, resten är skog, betesmark och spannmål med böljande vetesfält. Den fina och varierande jordmånen präglar vinerna med den typiska Brunello stilen. Detta natursköna område hamnade 2004 på UNESCO: s eftertraktade världsarvslista. Vinproducenter i Montalcino har turen att ha en varierande och utmärkt terroir av skiffer, kalksten, lera och vulkanisk jord, ett underlag som vinrankor och druvor bara älskar.

Familjeproducenten Fattoi

På en liten gård på 7 hektar norr om Montalcino har vinfamiljen Fattoi i flera generationer odlat både oliver och vin. Det var efter andra världskriget som familjen Fattoi bestämde sig för att själva börja producera vin och buteljera vinet på sin familjeägda gård. Famijljeföretaget Fattoi Ofelio & Figli har sedan ett antal generationer producerat Brunello viner och alla i familjen deltar i produktion av viner. Mat och vin från Toscana hör ihop och man framställer även olivolja. Familjen Fattoi med Leonardo Fattoi i spetsen driver företaget där man producerar ett flertal viner som prisas högt internationellt, bland annat vinet Brunello di Montalcino är ett av Italiens mest kända och majestätiska viner. Man tar självklart emot besök och guidar gärna runt i vinkällare och odlingar och som besökare får man även prova vinerna.

Man kan förstå hur mycket passion och erfarenhet som ligger bakom vinproduktionen. Idag så tillverkar producenten tre olika viner: Monalcino Rosso, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva. Alla viner är fantastiska och högt prisade internationellt.

Mat-och-vin-från-Toscana - vinflaska fattoi

Brunello di Montalcino ’Fattoi’ 2014 – stramt och nyanserat!
 

Brunello di Montalcino ’Fattoi’ DOCG av årgång 2014 är en förträfflig supertoscanare med en utpräglad fatkaraktär och en ljuvlig fatton med en mustig aromatisk cederarom sprider sig i näsan tillsammans med en elegant fruktpalett av mogna röda frukter när man doftar i glaset.

Detta är ett stilsäkert vin med uttrycksfull karaktär. Vinet har en fyllig, kryddig och komplex vinprofil med de bästa egenskaperna. Smaken domineras av vinets mustiga och generöst tilltagna aromer och toner av torkade mörka körsbär, pomerans, kanel, nougat och tobak – fylliga, härliga och intriganta smaker. Lagom mustigt och kryddigt med lena och mjuka tanniner. Vinet har lagrats i 3 år på ekfat.

Brunello di Montalcino ’Fattoi’ är ett typiskt Sangiovese-vin och således ett matvin med en komplex karaktär som gör att vinet passar bra till smakfulla och maffiga rätter, ostar som Gruyère, Västerbotten, Comté och Parmesan samt även getostar som Manchego och Pecorino fungerar också extremt bra eftersom vinet är så smakfullt och har en mycket fin balans.


Brunello di Montalcino Fattoi fått en rad utmärkelser av bland annat det kända vinmagasinet Wine Spectator som gav vinet hela 94 poäng.

Vinet har en bra lagringspotential och finns i Systembolagets ordinarie sortiment, men går även att beställa.

Mat och vin från Toscana – det lantliga köket

Toscana är känt för sin olivolja, sin tryffel och massor med andra kulinariska läckerheter. Bland de populära rätterna finns bland annat soppa Ribollita med toscanska delikatesser som exempelvis “lardo”, mört fläsk som kryddas, lagras och får en mild, rund smak.  I soppan finns även den stolta, adliga bönan Zolfino som kallas “Zolfo” och som finns i många rätter från det toskanska köket. Vi kompenserar förstås med som små vita cannellinibönor. Se recept för 4 personer.

bild på soppa
  • 3 msk olivolja
  • 1 stor röd lök, skalad och hackad
  • 5 vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • 1-2 stor selleristjälkar, skivade
  • 1 stor morot, lättkokad och skivad
  • 1 stor bakpotatis, skalad och skuran i mindre bitar
  • ca 50 g svartkål, ansa och skär i remsor
  • 100 g sidfläsk, skär i mindre bitar
  • 4 medelstora tomater, hackade  
  • 1 burk cannellinibönor
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 cm kant av parmesan
  • ca 1,5 dl vatten
  • 4 tjocka skivor lantbröd, rostat och rivet i mindre bitar  
  • Kryddor: flinsalt, malen svartpeppar, färska salviablad, 3 msk torkad timjan

Koka morot och potatis lätt i några minuter. Fräs lök, vitlök, selleri, morot och potatis i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt kryddor och sidfläsk och fortsätt stek på låg värme. Tillsätt buljongtärningarna och vatten. Koka upp tills potatis och morot nästan är mjuka. Lägg i svartkålen, tomaterna och bönorna samt kanten av parmesanen.

Koka upp och sänk värmen. Smaka av kryddorna och eventuellt krydda på. När soppan är klar, ta ut parmesankanten och lägg i brödet ovanpå.  

Mer om Toscanas viner:

Frågor och svar:

Vad är en supertoscanare och varför är de så populära?

En supertoscanare är en italiensk rödvinsstil som är känd för sin fantastiskt fylliga smak. De är populära både i Italien och globalt bland vinexperter och kritiker på grund av sin överlägsna kvalitet och prestigefyllda status.

Vad är kraven för att ett vin ska få kallas Brunello di Montalcino?

För att få kallas Brunello di Montalcino måste vinet tillverkas till 100% av druvan Sangiovese och lagras minst 2 år på fat och 4 månader på flaska. Dessutom måste vinet komma från området kring staden Montalcino i Toscana.

Vilken typ av mat passar bra till Brunello di Montalcino?

Brunello di Montalcino är ett matvin med en komplex karaktär som passar bra till smakfulla och maffiga rätter. Ostar som Gruyère, Västerbotten, Comté och Parmesan fungerar bra, liksom getostar som Manchego och Pecorino.

Vilka utmärkelser har Brunello di Montalcino Fattoi fått?

Brunello di Montalcino Fattoi har fått flera utmärkelser, bland annat 94 poäng av det kända vinmagasinet Wine Spectator.

Vilka är några av de populära rätterna från det toskanska köket?

Några populära rätter från det toskanska köket inkluderar soppa Ribollita med toscanska delikatesser som “lardo” (mört fläsk), Zolfino-bönor och cannellinibönor. Andra populära rätter inkluderar pasta med tryffel och olika sorters olivolja.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

GRW Saperavi 2019
GRW Saperavi 2019
Pris:101 :-
Artikel nr:209501
Smak björnbär, choklad, ekfat, fruktig, lavendel, plommon, russin, mörka körsbär, nyanserad
Arom björnbär, choklad, ekfat, lavendel, mörka-körsbär, nyanserad, plommon, russin, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2019Alkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.