Hem » Vin & Mat » Lätt och friskt – krämigt avokadoris och Vinho Verde

Lätt och friskt – krämigt avokadoris och Vinho Verde

Vinho Verde: avokadoris

Vill du också dricka ett lätt Vinho Verde vin och äta lite lättare? Med lätta viner, så menar vi både kalorisnåla viner och viner med mindre alkohol. Dessa viner ökar hela tiden i popularitet och utbudet på Systembolaget ökar förstås då också i takt med konsumentens intresse. Denna vecka lagar vi lätt mat och provar två Vinho Verde viner. Häng med!

Regionen Vinho Verde DOC

Tänker man på lätta, goda och fruktiga viner, så känns de portugisiska Vinho Verde vinerna som ett ganska naturligt val. Här börjar alkoholhalten på ungefär 8,5%, men vanligtvis ligger vinerna på omkring 11%.

Vinho Verde: tre iskalla glas med vitt vin

Portugal har gjort viner sedan 2000 år tillbaka, men sedan mitten av 1900-talet har det varit tufft för mindre vingårdar i Portugal att hålla en konkurrenskraftig vinindustri vid liv, modernisera produktionen och eventuellt expandera vid behov. EU har de senaste decennierna finansierat en hel del moderniseringsprojekt och för de portugisiska vinproducenterna har detta gett utslag. Vinho Verde har, som på andra ställen i Portugal, de senaste åren sett ett enormt bra lyft för portugisiska viner på världsmarknaden.

Vinho Verde som ligger i norra Portugal sträcker sig hela vägen rakt över till Altanten och är en av de äldsta vinregionerna i landet. Det finns idag omkring 19 000 vinodlare och över 51 000 hektar vingårdar. Här produceras ungefär 85 miljoner liter vin årligen och nästan endast vitt vin. Ytterst lite rödvin. Men intresset för att producera både rött, rosé och även mousserande viner ser ut att ha ökat ganska markant de senaste 10-tal åren.

I samband med att trenden globalt drar mer åt segmentet lättare viner, så har man fått upp ögonen för Vinho Verde eftersom dessa viner är krispiga och pigga och de passar en lättare livsstil. Att vinerna dessutom är mycket prisvärda gör inte saken sämre.

Vinho Verde fick sin DOC status (Denominação de Origem Controlada DOC) 1984 och ordet ‘verde’ betyder ’grön’ men i det här fallet menar man snarare ’ung’ eftersom vinerna ofta buteljeras redan 3-6 månader efter att druvorna har skördats. Eftersom vinerna är så unga kan man ibland få en känsla av att de är lätt pärlande. Unga, friska, livfulla och uppfriskande och mycket ljusa viner som får snygga gröna reflexer. Så kan man beskriva den lätta Vinho Verde stilen.

Vinho Verde: bild på Falco vinet

Det finns nio vinproducerande underregioner som alla framställer Vinho Verde och sju populära, klassificerade gröna druvor som till exempel Alvarinho, Arinto, Loureiro, Avesso, Trajadura med flera. Från och till kan man också se viner där två eller 3 druvor har blandats ihop. Druvorna är ofta syrliga och har smak av citruskaraktär och ibland har de till och med lite blommig arom.

Vi provar friska Vinho Verde

Vi rekommenderar två Vinho Verde viner med lite olika druvor och som vi provat dels inför vårt nyhetsbrev och dels i vår provsmakning för sommarmat.

Falco Arinto Vinho Verde 2018 | SB 2277| 79 kr

Från familjeproducenten Quinta da Raza i Peneireiros, i Vinho Verde kommer det nylanserade Falco Arinto Vinho Verde 2018. Området är känt för sin lilla Falk, därav namnet Falco.

Falco Arinto är förstås gjord på druvan Arinto till 100% som namnet antyder. De här är ett torrt, rent och krispigt vin med hög syrlighet och friskhet, precis som en god Vinho Verde ska vara.

Ett uppfriskande och lättdrucket vin med snygg fruktmix och en snygg mineralitet, lite flinta och fin sälta. Här finns gröna syrliga äpplen, mogna mjuka päron, lite örter och fräsch citrus med ett stänk av en honungsmelon som ger en ljus druvsötma i gommen med lätt spritzighet.

Vinho Verde: bild på Maria vinet

Maria Papoila Escolha 2017 | SB 76156 | 139 kr

Det veganska och fruktiga Maria Papoila Escolha har funnits på svenska marknaden i några år.

Ett fräscht och klassiskt Vinho Verde vin som är gjort på en god druvkombo med 2 traditionella druvor: Alvarinho och smakfulla Loureiro. Det här ger förstås vinet en fin krispighet men också en rund fyllighet och en fin aromatisk intensiv profil. Mycket elegant vin med hög syra och härliga citrustoner. Balanserat och strukturerat vin med fin balans mellan den söta citronen och de syrliga och mineraliska tonerna.

Båda dessa viner fungerar dels bra som aperitif men är goda även till lättare sommarmat som sallad, grillad fisk eller skaldjur. Servera gärna väl avkylt.

Krämigt avokadoris med koriander och lime

Här är ett bevis för att lätt och nyttig mat inte behöver vara trist. Detta är en läcker rätt med ris smaksatt med krämig guacamole, koriander och lite lime. En toppenmix av tre goda ingredienser. 

Vi valde att ta de stora avokados som finns numera nästan överallt och blandade långkornigt vitt och lite svart ris, men självklart går det bra att välja fullkornsris om du vill vara mer hälsosam eller vilket annat ris som helst. Du kan också köpa en färdig rismix. Rätten kan bli en trevlig förrätt eller aptitretare, eller en middag tillsamman med en grön sallad.. Du väljer för 4 personer eller ät själv 2, 3, 4 fyllda avokadohalvor.

  • långkorningt ris, koka 4 portioner enligt förpackning
  • ½ dl långkornigt svart ris, kokas separat
  • 2 stora avokados, urkärnade, halverade och urgröpta
  • 2-3 lime, pressa saften och mät 3 msk
  • 1 knippe färsk koriander, finhackas
  • 1 nypa malen spiskummin
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk kokosolja
  • salt och peppar

Förbered gärna riset och koka det någon dag innan. Om du inte väljer färdig rismix, så koka riset i separata kastruller, av två anledningar: dels behöver svart ris mycket längre, tid på sig att koka klart (ca 45 min) och dels så färgar det av sig. Det blir snyggare om du kokar det vita och det svarta riset för sig och sedan blandar när det har svaltnat.

Gröp försiktigt ur avokado och gaffel och spar skalen. Mosa avokadoköttet i en skål och tillsätt limejuice, koriander, kummin och vitlök. Salta, peppra efter smak och blanda allt väl.

Blanda det kalla riset och värm tillsammans med avokadoröran och lite kokosolja, så att det blir krämigt. Fyll avokadoskalen, garnera med en skiva lime några korianderblad och servera.

Mer mat och vin från Medelhavet:

Frågor och svar:

Vilken alkoholhalt har Vinho Verde-viner vanligtvis?

Vinho Verde-viner har vanligtvis en alkoholhalt på omkring 11%, men börjar på ungefär 8,5%.

Vilka druvor används vanligtvis för att göra Vinho Verde-viner?

Det finns sju populära, klassificerade gröna druvor som används för att göra Vinho Verde-viner, inklusive Alvarinho, Arinto, Loureiro, Avesso, Trajadura med flera.

Vilka två Vinho Verde-viner rekommenderas i artikeln?

Artikeln rekommenderar Falco Arinto Vinho Verde 2018 från Quinta da Raza och Maria Papoila Escolha 2017.

Vad är krämigt avokadoris med koriander och lime?

Krämigt avokadoris med koriander och lime är en läcker rätt med ris smaksatt med guacamole, koriander och lime.

Vilken typ av mat passar bra med Vinho Verde-viner?

Vinho Verde-viner passar bra med lättare sommarmat som sallad, grillad fisk eller skaldjur.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.