Ikväll dukar vi upp med 3 Amigos, ett gott och prisvärt rödvin och några lätta piroger från soliga Spanien. De är fyllda med grönsaker och kyckling och serveras med en lätt pikant sås. Stor potential att bli familjens nya favorit!

3 Amigos | 2691 | DO Valencia | 59 kr

3 Amigos kommer från den spanska regionen Valencia DO vid Costa Blanca kusten och vid Levantebukten och från Bodegas Vinival.

Just detta vin innehåller en genomtänkt trevlig druvblandning av regionens favoritdruvor som Monastrell, Garnacha, Tempranillo och Cabernet Sauvignon. Vän av spanskt vin kommer att tycka detta är typiskt jättegott och smakar spanskt vin så det förslår! Och vän av Systemets storsäljare garnachavinet Campos de Luz kommer också att tycka om detta vin, eftersom det är ganska snarlikt med druvan Garnacha Tintorera som det verkliga dragplåstret, även här.

Detta unga vin, 3 Amigos, är ett fruktigt vin och i glaset tätt och mörkt purpurfärgad. Vinet är smakrikt och mustigt och fullt med mogen röda och blåa frukter: blåbär, skogshallon moreller. Lägg därtill några läckra stänk av fräscha örter.

Producenten Bodegas Vinival grundades 1969 och finns idag i Chiva. I Valencia har man gjort vin sedan urminnes tider, mest lättdruckna och fruktdrivna röda viner som lämpar sig bra till allehanda maträtter, och detta vin är förstås suveränt med olika tapas eller grillat kött eller eventuellt också om du hittar en god lagrad Manchego eller de starka spanska småkorvarna. Här har vi parat hop 3 Amigos med superenkla piroger med kycklingfyllning.

 

Spanska piroger med kyckling och pikant chilisås

Till vinet 3 Amigos gör vi läckra piroger!

  • 2 paket rektangulära frysta pajdegar
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • 1 jalapeño, finhackad och urkärnad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 msk vinet 3 Amigos
  • 2 vårlökar, tunt skivade
  • 2-3 kokta kycklingbröst, tärnade
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 3 msk cream cheese
  • salt och peppar och chiliflingor
  • 1 ägg, uppvispat att pensla med

Stek lök, jalapeño, vitlök, vårlök i olja några minuter. Salta och peppra. Strö över chiliflingor. Häll i en skvätt vin. Koka upp och låt kallna.
I en skål blanda den kokta kalla kycklingen, den rivna osten, cream cheese eventuellt med 1 msk varmt vatten. Lägg nu i den stekta löken och blanda alltsammans.
Mjöla arbetsbordet och rulla ut pajdegen men kavla inte.
Skär fyrkantiga bitar ca 13 cm stora.
Skeda ut lite av kycklingfyllningen i mitten av varje bit.
Vik in kanterna som små paket.
Pensla varje pirog med ägg, strö över lite chiliflingor och sätt i ugn 200° i 20 minuter.

Den pikanta dipsåsen rör du lätt ihop med 1 dl créme fraîche, 2 msk vanlig ketchup, 1 pressad vitlök och lite chili. Spä med vatten tills du får den konsistens som du vill ha.

 

Fler lätta recept hittar du här:

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris369 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy