Somdinou
Det finns fler än ett skäl till att välja detta friska vita och aromatiska vin från det spanska höglandet DO Terra Alta och producenten Celler Coop. Gandesa. Miljöförpackningen med den lättare glasflaskan betyder mycket för många. Dessutom är vinet en riktig höjdare med tillhörande vettig prislapp!
2015 är årgången och detta är ett ungt mycket fruktigt vin med aromatiska och kryddiga toner och ett drag av rökig mineral. Det här vinet passar utmärkt till både granatäpple och chèvre. Här finns citrus blandad med en generös fruktskål av gula päron och persika. Allt toppas med lite färska örter. Producerat främst och till 70% av druvan Granacha Blanca, 22% av Macabeo och 8% Viognier. Väldigt bra blend som utvecklar en tät och lite komplex stil. Ger ett strukturerat vin med bra balans och trevligt avslut.
Champinjonhattar fyllda med chèvre, örtkryddor och granatäpple
Du behöver
- 10 stora ansade champinjonhattar, spar stjälkarna!
- 225 g chèvre
- 2 schalottenlökar
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 dl uppdelat på finhackade färska kryddor: bladpersilja, salvia, rosmarin och timjan
- 2 msk fet grädde
- 1 msk ströbröd
- 1 dl granatäpple kärnor
- Salt och peppar
Värm ugnen till 200°.
Karamellisera den finhackade löken i smör på låg värme i stekpanna tillsammans med hackade champinjonstjälkar. Pressa över vitlöken.
Blanda den stekta löken nu i en skål tillsammans med hackad eller finsmulad getost.
Tillsätt grädde och ströbröd. Blanda ihop.
Fyll champinjonhattarna med bandningen lite beroende på hur stora de är.
Placera hattarna på en bakplåt eller i en smörad ugnsfast form och baka i 20 minuter tills svampen har fått litet färg och släpper ut saft. Kan ta c:a 20 minuter men håll ett öga på det hela.
Kärna ur granatäpplet och strö över granatäpplekärnor vid servering. Servera och njut!
Här finns fler recept på svamprätter:
- Lite pasta, lite svamp – otroligt gott!
- Rosé risotto med svamp
- Kanongod skogssvampsoppa med tryffel och sherry
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Artikelnummer: 2298
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Frankrike, Rhone
Alkohol:14 %
Pris:135 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET