Läckra svamphattar och krispiga gulddroppar i glaset

Det känns nästan som om vår svamp, champinjonhattar fyllda med chèvre och granatäpple, kräver ett vitt krispigt vin med ton av citrus. Det går bra med en hel del gröna druvor till detta, men vi har parat ihop det med torra och fräscha Somdinou som kommer från Terra Alta och finns i beställningssortimentet. Du vet väl att det går smidigt att beställa viner på ditt Systembolag och att du därmed bidrar till ett mer dynamiskt utbud.

Somdinou

Spanien, Terra Alta | art.nr 2791 | Garnacha, Macabeo, Viognier | 120 kr

Det finns fler än ett skäl till att välja detta friska vita och aromatiska vin från det spanska höglandet DO Terra Alta och producenten Celler Coop. Gandesa. Miljöförpackningen med den lättare glasflaskan betyder mycket för många. Dessutom är vinet en riktig höjdare med tillhörande vettig prislapp!

2015 är årgången och detta är ett ungt mycket fruktigt vin med aromatiska och kryddiga toner och ett drag av rökig mineral. Det här vinet passar utmärkt till både granatäpple och chèvre. Här finns citrus blandad med en generös fruktskål av gula päron och persika. Allt toppas med lite färska örter. Producerat främst och till 70% av druvan Granacha Blanca, 22% av Macabeo och 8% Viognier. Väldigt bra blend som utvecklar en tät och lite komplex stil. Ger ett strukturerat vin med bra balans och trevligt avslut.

Champinjonhattar fyllda med chèvre, örtkryddor och granatäpple

Dessa små svampskönheter är enkla att laga och passar utmärkt som smakfull överraskning till kommande adventssöndagar med sina röda juliga toner av granatäpple. Granatäpplet är ju en riklig hälsomagnet rik på vitamin C och antioxidanter och dessutom god!

Du behöver

  • 10 stora ansade champinjonhattar, spar stjälkarna!
  • 225 g chèvre
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 dl uppdelat på finhackade färska kryddor: bladpersilja, salvia, rosmarin och timjan
  • 2 msk fet grädde
  • 1 msk ströbröd
  • 1 dl granatäpple kärnor
  • Salt och peppar

Värm ugnen till 200°.

Karamellisera den finhackade löken i smör på låg värme i stekpanna tillsammans med hackade champinjonstjälkar. Pressa över vitlöken.

Blanda den stekta löken nu i en skål tillsammans med hackad eller finsmulad getost.

Tillsätt grädde och ströbröd. Blanda ihop.

Fyll champinjonhattarna med bandningen lite beroende på hur stora de är.

Placera hattarna på en bakplåt eller i en smörad ugnsfast form och baka i 20 minuter tills svampen har fått litet färg och släpper ut saft. Kan ta c:a 20 minuter men håll ett öga på det hela.

Kärna ur granatäpplet och strö över granatäpplekärnor vid servering.  Servera och njut!

 

Här finns fler recept på svamprätter:

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •