Läckra fiskrätter – till goda vintips!

fiskrätter - grillad makrill med färsk potatis

Idag ska vi laga två fiskrätter och tipsa om några goda och prisvärda viner att servera till. Vårt fiskval föll på makrill och torsk, men det är verkligen inte alltid lätt att veta vilken fisk man bör köpa. Bra om du väljer smart och med gott samvete. Torsken kan vara antingen KRAV eller MSC-märkt och detsamma gäller till exempel även för sej, ifall du skulle välja det som alternativ i receptet.

MSC-märkningen gäller även makrill så ett klimatsmart val är att välja makrill fångad med lina i nordöstra Atlanten eller i Nordsjön och försöka undvika makrill som är fångad i Medelhavet. Både WWF och svenska Naturskyddsföreningen har mängder av bra tips på sina hemsidor när du vill laga olika fiskrätter.

Lättare än att välja rätt fisk är kanske att välja ett gott fiskvin till maten. Till nästan alla fiskrätter passar druvorna Chardonnay och Sauvignon Blanc bra. Båda viner är prisvärda och kommer från Nya Världen, ett vin från Western Cape i Sydafrika och ett vin från Marlborough på Nya Zeeland. Både vinerna är mycket spännande och extremt goda!

Vår första rätt är en grillad makrill som ofta är en förbisedd fisk men som är väldigt nyttig och har en hög halt av protein och Omega-3.  Man kan nästan säga att makrillen är en svensk klassiker bland fiskrätter och riktigt bra sommarmat. Makrillen är en fet fisk och god att grilla, steka eller röka. Vi tar en hel makrill, fyller den sedan med färska örter och citronskivor och grillar den krispig!

fiskrätter - grillad makrill med färsk potatis

Hel grillad makrill och krispig färskpotatis

  • 1 hel makrill, benad, behåll huvud och stjärtfena
  • gourmetsalt och nymalen peppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 hela citroner, skär i tunna skivor
  • 3 färska rosmarinkvistar

Sätt grillen på medelhög värme. Skär snett i skinnet på fiskens ena sida med en vass kniv. Öppna upp den och krydda med salt och peppar och droppa över lite olja. Lägg citronskivorna och rosmarinkvistarna och fyll hela fisken. Vik igen fisken och gnugga lite olja utanpå på skinnet.

Grilla fisk tills skinnet börjar bli lite bränt på grillsidan. Det tar cirka 10 minuter. Vänd sedan fisken försiktigt och grilla 10 minuter till, tills fisken är helt genomstekt.

Servera med färsk citronsaft, lite rosmarin och bakade färska potatisar.

Ugnsbakad färskpotatis

  • 900 g färskpotatis, plocka de allra minsta i påsen
  • 2 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • salt och peppar

Värm ugn till 200°.

Rör olivolja och vitlök över potatisen. Salta och peppra.

Lägg potatisen i en ugnsfast form och baka i 30-40 minuter tills den är mjuk inuti och krispig utanpå.

Blanda gärna runt med en sked efter halva tiden.

Tappa med olja och juice från återstående citron.

fiskrätter - Sauvignon Blanc från Tiehoek

Tierhoek Sauvignon Blanc 2017 | Nr 6468 | Western Cape, Sydafrika| 139 kr

Producenten Tierhoek är en av de högst belägna vingårdarna i Sydafrika på hela 760 meters höjd över havet. Här har druvan Sauvignon Blanc odlats i ett ganska svalt klimat, fått mogna till sig och blivit mycket saftig. Vinmakaren är den renommerade Roger Burton som sköter flera vingårdar i området.

Tierhoek Sauvignon Blanc är ett torrt, mycket elegant och harmoniskt vitt vin med läckra tropiska aromer där syrlig passionsfrukt blandas med vinbärsblad. Vinet är mycket gott till varierande fiskrätter och har en något blommig profil som passar utmärkt till fisken och ger en fin kontrast till vår grillade makrill. Här finns en ljusa mineraltoner där man på slutet får en lång, intensiv och aromatisk finish.

Till nästa recept plockar vi fram våra torskfiléer som vi serverar på en bädd av fransk linsratatouille. Ett lika lättlagat recept som makrillen ovan. Gör ett försök och börja med linserna!

fiskrätter - stekt torskfilé på linsratatouille

Stekt torsk med fransk linsratatouille

  • 2,5 dl bruna blandade gröna och röda linser kokta enligt anvisning
  • 2 stora vitlöksklyftor, pressade
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 morot, finhackad
  • 1 burk krossade tomater 
  • 2 msk kokosolja

Kryddor: gourmetsalt, nymalen svartpeppar, 1 msk Herbes de Provence, en nypa hackad färsk koriander och några droppar tryffelolja på toppen.

Börja med att koka linserna tillsammans med den hackade moroten tills de är nästan genomkokta. Ställ undan.

Smält kokosolja i en stor kastrull, tillsätt lök och vitlök och låt dra på låg värme till löken är genomskinlig. Tillsätt koriander samt de andra kryddorna och även tomaterna. Blanda allt och låt småputtra i 15 minuter så att kryddorna kan gotta till sig. Tillsätt linserna och moroten och låt sjuda några minuter till. Testa av för att se att linserna är genomkokta men inte mosiga.

Droppa lite tryffelolja överst.

Under tiden som såsen kokar lagas torsken

  • 2 torkfiléer på ca 250 g styck
  • lite kokosolja
  • 1 nypa gourmetsalt

Smält olja i en stekpanna, gärna non-stick och sätt på medelvärme.

Torka en sida av fisken, salta och peppra. Stek torskfiléerna 8-10 minuter på en sida, vänd och stek några minuter på andra sidan.

Servera gärna med lite yoghurt.

fiskrätter - Stoneleigh Latitude flaska

Stoneleigh Latitude 2018 | Nr 6360 | Marlborough, Nya Zeeland | 129 kr

Distriktet Marlborough är känt för sina trevliga boutiqueviner och den vita druvan Chardonnay trivs ypperligt i denna coola del av landet men som ändå har flest soltimmar än någon annan stans på ön. Här kombineras kalla nätter och varma dagar, en perfekt förutsättning för dessa druvor.

Detta är en underbar Chardonnay från Stoneleigh Vinyards liksom alla de viner som finns i samma Stoneleigh-serien och som passar till olika fiskrätter. Druvorna mognar på en karg mineralisk jord som gör dem härligt saftiga och mycket goda till vår stekta torskfilé. Här får man mysiga komplexa toner av mogna persikor, blandad med brioche, rostad ek och lite flinta. Mineraliskt, örtigt och trevligt vin med långt avslut.

.

.

Hitta mer om fisk och vin:

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12 %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna