Lyxvardag! Vi ska laga en öppen Lasagne med lite lax och krämig spenat och dricka en helt nylanserad, riktigt god mousserande Chardonnay!  

Ugnsbakad, stekt, grillad, laxbiffar, laxspett, lax i folie, laxtartar… laxen måste väl ändå vara vår käraste – och godaste – matfisk och man kan göra så mycket med den.  Men allra godast blir den när man kombinerar den med ett av världens godaste kök, nämligen det italienska och använder de långa, färska lasagneplattorna till att göra en lax-lasagne. Vi vill göra den krämig med hjälp av grädde, nyttig med färsk spenat och extra god med saffran och timjan. 

Vi ska berätta lite om vinet och maträtten Lasagne som alla känner igen. Recept hittar du som vanligt längre ner i artikeln.

obacco Road Sparkling Chardonnay - en flaska

Premiär för festliga Tobacco Road Sparkling Chardonnay!

Tobacco Road Sparkling Chardonnay (SB 794201) den underbara snöiga vinregionen Alpine Valleys i Victoria i Australien. Detta är en läckert mousserande och mycket elegant Chardonnay till superpris!  Vinet är ett torrt, medelfylligt, blommigt bubbel bubblande vin helt framställt på druvan Chardonnay. Här finns ljuvliga aromer av lime, aromatiska knoppar av äppelblom och päron samt stänk av honungsmelon och fräscha örter som körvel och dragon.

Guldiga Tobacco Road Sparkling Chardonnay har en skön pärlande effekt. Vinet är fräscht och mycket välgjort med en bra struktur och fin balans mellan syra och frukt och har en uppfriskande finish.

Serveras gärna väl avkylt. Vinet passar utmärkt till fisk, skaldjur och asiatiska rätter samt till vegetariskt.

Producenten Gapsted Wines har vingårdar i två av Victorias vinregioner, King Valley men även i Alpine Valleys och företaget grundades 1996 av sju vinfamiljer. Under de senaste 20 åren har man med framgång tillverkat många kvalitetsviner och vunnit 26 fantastiska vintroféer och 83 guldmedaljer i olika vintävlingar, både hemma i Australien och på internationella vintävlingar.

Tobacco Road Sparkling Chardonnay finns i 297 Systembutiker runt om i landet.

Vad vet du om Lasagne?

Lasagne eller lasagna, som italienarna säger, är en av de est populära maträtterna i det italienska pastaköket näst efter Carbonara, Gnocchi och Ravioli. Lasagnen som gratineras i ugnen kan dessutom göras på många, olika sätt. Den kan fyllas med grönsaker, köttfärs, linsfärs, tomatsås, ost och bechamellsås. Vi vågar nästan påstå att det inte finns en enda familj i Sveriges avlånga land som inte någon gång lagat en egen Lasagne eller kanske till och med har sitt alldeles egna familjerecept. 

Några tror att vår traditionella Lasagne föddes i det antika Rom som en maträtt som kallades Lasana. Andra tror att Lasagnes ko från Grekland, kanske något i stil med Moussaka.

Det första Lasagnereceptet tecknades ner på 1400-talet i en bok som heter Liber de Coquina. Vi kan översätta det enkelt och säga: Kokboken! Kanske hade vi inte känt igen vår favorit-lasagne på den tiden. Den enda likheten var att man tog jäst deg av semolina och vatten som man gjorde degplattor av, tunna ark som kokades i kycklingbuljong och som man sedan beströdde med ost, kryddor och vid extra festliga tillfällen med hackade valnötter. Lasagnen åt man sedan med en spetsig pinne.  Observera att det inte fanns så mycket tomater på den tiden förrän efter att Columbus kom till Amerika 1492. Man pratar om tomaten för första gången i Europa år 1544 .

Några tror att vår traditionella Lasagne föddes i det antika Rom som en maträtt som kallades Lasana. Andra tror att Lasagnes ko från Grekland, kanske något i stil med Moussaka.

Den traditionella lasagnen kommer från Neapel, där man på ett tidigt skede insåg Lasagnes potential att fyllas med allehanda godsaker som korv, små köttbullar, ägg, ricotta och köttsås. Och vi börjar känna igen vår nutida Lasagne. I andra regioner lagades den också och fylldes också med spenat, zucchini, oliver, svamp, vitlök, vin, oregano och då började man också ugnsbaka den, al forno. 

Den gröna färgen på Lasagneplattorna med spenat gjordes långt senare i Bologna i regionen Emilia-Romagna.

Vad är en öppen Lasagne?

Det är först på senare år som den öppna Lasagnen har blivit populär och på endast 15 minuter kan man trolla fram en läcker förrätt eller middag med hjälp av soltorkade tomater, krämig spenat, rostade kronärtskockor och en och annan god oliv. Man kan grilla den på toppen men det behövs inte och man behöver inte ugnsbaka den utan vänder plattorna som de är. Nu lagar vi en öppen Lasagne med lax, krämig spenat och saffran för 2 personer.

Tobacco Road Sparkling Chardonnay - lasagne

Öppen Lasagne med lax, krämig spenat och saffran

  • 4 stora laxfiléer, delas på hälften 
  • 2 schalottenlökar hackas fint
  • 200 g färsk spenat, rensas
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • ½ citron, saften av 
  • salt och nymalen peppar
  • färsk timjan, plocka av bladen
  • 5 g saffranstrådar
  • 4 Lasagneplattor
  • Parmesan eller Pecorino, riven

Värm ugnen till 140 grader.

Fräs schalottenlökar i stekpanna och tillsätt vitt vin och koka vidare någon minut

Tillsätt spenaten och låt den förvälla lite samt reducera. Häll på grädden, salta och peppra. Strö över timjansblad och lägg i saffran i såsen. Ställ undan.

Tina laxen om du har fryst lax och dela den längs med på mitten. Lägg den i en ugnsfast form med smör i, pressa över citronjuice och baka på låg värme 140° så att laxen inte bryter sönder, cirka 8-10 minuter. Du kan även dela laxen i kuber och steka den sakta i stekpanna, om du vill.

Under tiden koka Lasagneplattorna. Värm upp spenaten igen. 

Lägg nu en pastaplatta i botten och lite spenat och sås emellan på halva plattan. Lägg sedan på laxen och stäng igen pastaplattan och klicka spenat över med lite sås. Riv ost över rätten.

Läs mer om Chardonnay:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy