Vuxna gillar det, barn gillar det. Vi talar förstås om grillspett! Kombinationen av marinerad kyckling och rostad, söt ananas är en klassiker i alla lägen.

Den syrliga ananasen karamelliserar kycklingen medan du grillar. Vi marinerar kvällen innan och lagar en hemlig dipsås med yoghurt som fungerar både till kyckling, fisk och grönsaker. Till detta recept tipsar vi om några spännande sommarboxar!

Steg 1 – marinera kyckling!

Även den enklaste marinaden ger mersmak och tillför fett så att kycklingen inte torkar ut.

  • 700 g kycklingfiléer, tinas och skärs i kuber
  • 2 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, skalas och pressas
  • 1 dl ananasjuice ur en skivad ananasburk som sparas till grillen imorgon 
  • 3 cm ingefära, finhackas
  • 1 msk agavesirap
  • 3 msk sojasås
  • salt & peppar

Blanda ihop alla ingredienser väl med kycklingkuberna. Lägg i en matförpackning med lock och ställ in i kylen redan kvällen innan. Skaka på förpackningen då och då.

grillspett med kyckling och ananas

Steg 2 – gör vår hemliga örtiga dipsås!

Yoghurt är en bra bas i många såser.  Denna fräscha mellanöstern dip är enkel att göra och fungerar perfekt som allround-tillbehör inte bara till grillspett utan till många andra rätter.

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk av din favoritört (persilja, koriander, provencalska örter eller mynta…)
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1/2 citron, saften av
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk agavesirap
  • 1 nypa salt eller sumac
  • 1 dl pnjenötter, rostade för garnering

Rosta pinjenötterna på medelvärme i en panna utan olja tills de fått färg. Blanda yoghurt med örter, vitlök, citronsaft, olja, sirap och sumac i en skål. Rör om och garnera med de rostade pinjenötterna. Droppa över någon droppe olivolja på toppen.

Steg 3 – grilla

Blötlägg dina grillspett i vatten i en halvtimme om du använder träspätt som kolnar de inte när du grillar.  

  • den tidigare marinerade kycklingen
  • 1 citron, skärs i skivor
  • 1 stor burk ananas i skivor, skärs i bitar  

Ta ut kycklingkuberna ur marinaden. Varva en ananasbit bredvid en kycklingbit på spetten, det hindrar kycklingen från att torka ut. Gnugga gallren med lite olja för att se till att inte kycklingen fastnar. Pensla spetten med överbliven marinad när de ligger på grillen.

Pensla även citronskivorna och grilla på varje sida.

Grilla spetten i 5 till 6 minuter på varje sida tills de får en fin färg. Totalt grillas de sådär 10-13 minuter.

Servera med yoghurtsåsen och lite ris eller couscous.

grillspett fyra boxar

Vintips! 4 spännande vinboxar

Njut av dessa goda vinboxar till dina kyckling-grillspett. Vi har valt 2 vita och 2 roséboxar som vi tycker att du ska prova. Omedvetet visade det sig att tre boxar av dessa var veganviner och eftersom många har frågat efter veganviner, så har vi denna gång märkt ut de tre veganboxarna. Men du vet väl att du kan frisöka ordet ”vegan” på Systembolagets hemsida?

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier 2020 | nr 15558 | 219:-

Alltid gångbara är kvalitetsboxarna från Drostdy-Hof i Sydafrika. Populära klassiska 3-litersboxar  med svalkande attityd men olika druvor: inte minst med den utmärkta Chardonnay-druvas rena uttryck, här med läckra Viognier samt ytterligare en box med enbart Chenin Blanc som också kommit med nya årgångar. Lättdruckna, fruktiga vita fräscha viner i båda boxarna som fungerar fint till luftiga sommargrillar som grillspett av kyckling eller skaldjur. Perfekt kombination dessutom, när smakerna i vinet också är just ananas, citron och ett stänk av melon.  Det ger fin balans mellan frukt och syra. Ett elegant vin med tydlig mineralitet.

La Petite Maison Cuvée Blanc d’Or 2020 | nr 3100 | 219:-

Läckert skönt franskt veganvin från Languedoc-Roussillon med en nästan teatralisk superblend av Viognier, Grenache, Muscat och Vermentino. Faktiskt mycket friskt och läskande gott vin men en något floral doft där man så gott som smakar varje druva för sig men i en smaklig kombo. Njut av gulfruktiga toner som päron, fläder och lime som beströtts med torkade fräscha provencalska örter. Bra spännvidd som både uppfriskande krispigt och nyanserat med aromatisk eftersmak. Kan du med fördel korka upp till dina grillspett men också till lättare sommarrätter som en fräsch potatissallad med citronfisk eller chilimarinerade räkor.

Pierre Chavin Côtes de Provence Rosé 2020 | nr 2816 | 269:-  (2000 ml)

Riktigt gott, ekologiskt ljust rosa vin och långkörare på Bolaget. Minst lika somrigt som det vita veganvinet från samma producent i Provence. I alla fall lika lättdrucket av trion Grenache, Cinsault och Syrah. Något dyrare box om man ser till storleken, men vinet är värt varenda krona. Hög fruktsyra, saftig och torr bärsötma med fräscha smultroninslag, rosa grapefrukt och aromatiska vinbärsblad i doftsymbios med franska örter och rosépeppar. Det blir välgjort, smakrikt och balanserat gott. Perfekt som buffévin och utmärkt till dessa grillspett eller sota på några härliga grönsaker och kryddat nötsmör med sumac.

Ecologica Girasol Rosé 2020 | nr 2250 | 199:-

Från Spanien och Kastilien kommer denna veganrosé, smakrik och maffigt läcker då Tempranillo, Garnacha och Bobal samsas i en schysst blend som kan paras med mycket mat. Spänstigt, sällskapligt och matvänligt vin. Fungerar bra i sommarbersån och läskande gott till och med en grillad korv med pommes, en pasta med kryddstark tomatsås eller varför inte en het asiatisk rätt. Mycket fruktigt och friskt über-syrligt blir det med toner av vit persika, jordgubbar, vattenmelon och apelsinsorbet. Ett vin med fräsch profil, intensivt och harmoniskt med trevlig karaktär som fått goda omdömen i media.

Hitta fler tips:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy