Hem » Vin & Mat » Grillad T-bone med det sensuella röda Cave Kouroum

Grillad T-bone med det sensuella röda Cave Kouroum

Cave Kouroum är ett helt otroligt sensuellt vin och vi får tycka, för att inte säga riktigt sexigt vin, från Libanon. Och vad ska vi äta till detta så här sista dagen innan nyårsafton? Jo, vi valde att grilla en T-bone steak med sötsur senapsdipp. Så här gjorde vi:

Cave Kouroum Petit Noir 2014 

Libanon, Bekaadalen | art.nr 12501| Syrah, Carignan, Grenache, Cabernet Sauvignon, Cinsault | 99 kr

I Libanon och hjärtat av Bekaadalen på sluttningen av Baroukberget ligger byn Kefraya som sedan många årtionden är känd som den största leverantören av druvor som används för vinproduktion i Libanon.

Bara druvblandningen i Cave Kouroum är så avstämd att den ger en fin fruktig ton till vinet och gör det till ett fantastiskt fint komplext vin. Visst är detta fortfarande ett ungt vin, men med fin potential och det kan lagras i upp till 5 år. Tanninerna kan fortfarande uppfattas som aningens sträva, så lufta vinet minst sådär 40 minuter och dekantera om du vill.

Fruktigheten är konstant och dominant, här hittar man en bra balans mellan smaker av mörka frukter som körsbär och björnbär och häftiga toner av torkade örter, maffiga kryddiga inslag med ett stänk av lakrits.  Allt mycket väl avrundat och ger en fin balans till detta fint ljusa granatfärgade vin. Druvorna är handplockade och Cave Kouroum har definitivt korats av oss som ett spännande vin år 2017 bland viner för omkring för hundralappen. Finns i 129 systembutiker runt om i landet.

Grillad T-bone steak

Fruktigheten är konstant och dominant, här hittar man en bra balans mellan smaker av mörka frukter som körsbär och björnbär och häftiga toner av torkade örter, maffiga kryddiga toner med ett stänk av lakrits.  Allt mycket väl avrundat och ger en fin balans till detta fint ljusa granatfärgade vin. Druvorna är handplockade och Cave Kouroum har definitivt korats som ett spännande vin 2017 bland viner för omkring för hundralappen. Finns i 129 systembutiker runt om i landet.

Grillad T-bone steak i 3 enkla steg!

med senapsdipp med ton av honung och grillade grönsaker

1.Grilla T-bone stekarna cirka 4-5 minuter på varje sida, antingen i grillen i ugnen eller i en grillpanna. När det är någon minut kvar av grillningen på varje sida så krydda och pensla köttet med din favoritmarinad.

2.Medelhavets grönsaker tillsammans med en eller två potatisklyftor är riktigt gott till som exempelvis: zucchini, aubergine och gärna en hel vitlök. Skär av c:a 1/3 av hela vitlöken en bit ner över klyftorna, men ta inte loss dessa. Lägg vitlöken i grillfolie och häll några droppar olivolja över. Stäng folien och grilla i ugnen tillsammans med grönsakerna på 200° c:a 15-20 minuter. Glöm inte salta och peppra grönsakerna innan du grillar och ta några gärna några droppar balsamvinäger över.

3.Den goda senapsdippen med honung för du genom att röra ihop 3 msk grovkornig söt och stark senap med 2 msk honung, en nypa chipotle (eller kajennpeppar) med 1 dl crème fraîche och ½ dl vispgrädde. Salta och peppra lite.

Här hittar du fler recept med lyxkänsla och vintips:  

Frågor och svar:

Vilket vin rekommenderas till grillad T-bone steak?

Cave Kouroum Petit Noir 2014 från Libanon rekommenderas till grillad T-bone steak.

Vilka druvor ingår i Cave Kouroum?

Syrah, Carignan, Grenache, Cabernet Sauvignon, Cinsault ingår i Cave Kouroum.

Hur länge kan Cave Kouroum lagras?

Cave Kouroum kan lagras i upp till 5 år.

Hur gör man senapsdippen som passar till grillad T-bone steak?

Rör ihop 3 msk grovkornig söt och stark senap med 2 msk honung, en nypa chipotle (eller kajennpeppar) med 1 dl crème fraîche och ½ dl vispgrädde. Salta och peppra lite.

Vilka grönsaker passar bra att grilla tillsammans med T-bone steak?

Zucchini, aubergine och en hel vitlök passar bra att grilla tillsammans med T-bone steak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

J. de Villebois Sancerre Blanc 2022
J. de Villebois Sancerre Blanc 2022
Pris:279 :-
Artikel nr:5300101
Mer information

Faktaruta

SortimentBeställning sortimentetÅrgång2022Druvor100% sauvignon BlancAlkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.