Saftiga lammfärsbiffar och Chateau Haut Brandey – nya stjärnan på Bordeauxhimlen
Senast Uppdaterad 5 januari, 2019 av Jeanette Gardner
Idag gör vi tvärtom! Vi väljer vi vinet först – och sedan maten. Och då serverar vi ett riktigt gott bordeauxvin tillsammans med de godaste lammfärsbiffarna.
Vinjournalen rekommenderar Château Haut Brandey
En av de godaste röda nyheterna på Systembolaget i mars är bordeauxvinet Château Haut Brandey, ett fantastiskt gott vin med en intensiv bouquet för under hundralappen!
Framställt på druvorna Merlot, Cabernet franc och Cabernet Sauvignon en kombination som erbjuder ett härligt saftigt vin, mörkt rubinrött i färgen och med aromer av svarta vinbär, örter, plommon och körsbär. I gommen kompletteras de fruktiga tonerna dessutom av kryddiga örter och cederträ som ger en fin kontrast till den digna frukten. Balanserat och elegant som sig bör för en läcker Bordeaux och ett fylligt vin som bjuder på en strikt strävhet och mysig eftersmak som räcker länge. En intensiv bouquet – så smakar Frankrike!
Druvor: 60% Merlot, 30% Cabernet franc och 10% Cabernet Sauvignon
Art nr: 3156
Pris: 90 kr
Château Haut Brandey ägs av Yoann Sorbier och dessa druvor kommer från vingårdar som ligger i byn Sainte-Radegonde, i regionen Entre-Deux-Mers cirka 45 kilometer öster om staden Bordeaux. Vinet som är ekologiskt certifierat enligt Ecocert.
Mattips! Läckra lammfärsbiffar med två goda tillbehör
Lammfärsbiffar serverar du med egen klyftpotatis som du gör i ordning först genom att bara klyfta potatisen och blanda med lite olivolja i en skål. Lägg upp på plåt, strö lite flingsalt över och in i ugnen 20 minuter på 200°. Välj ett eller två krämer som tillbehör som du kan göra i förväg och ställa i kylen.
Lammfärsbiffar – du behöver
400 gram lammfärs
2 msk ströbröd
2 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
2 dl finhackad persilja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad schalottenlök
2 msk dijonsenap
krydda med torkad timjan, nymald svartpeppar, flingsalt
I en stor skål blötlägg ströbröd och låt svälla i grädden i en kvart.
Lägg därefter i alla andra ingredienser och blanda ihop allt till en färssmet.
Behöver du lite extra vatten, är smeten för kompakt?
Forma c:a 10 biffar av smeten och stek i smör på medelvärme c:a 6 minuter.
2 smarriga, enkla och lyxiga crémer
Citroncréme
Blanda 2 dl créme fraîche med en pressad vitlöksklyfta och 2 msk flytande honung, saften och skalet av en 1/2 citron. Salta lite efter behag.
Fetaostcréme
Blanda 2 dl créme fraîche med 100 g mosad fetaost gärna den med starkare smak. Krydda med torkad rosmarin eller timjan (eller både och…) samt lite nymald svartpeppar.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok