Att göra en god paella handlar egentligen bara om att

  • välja ett kornigt ris som inte klibbar
  • ha i riktigt fräscha ingredienser
  • och dricka ett gott spanskt rödvin till!

Här får du bra tips och ett recept på hur du gör din paella och vintipset är et nylanserade och supergoda 3 Amigos för bara 59 kr!

Nyhet – 3 Amigos från Valencia!

Vinet 3 Amigos kommer från den spanska regionen Valencia DO vid Costa Blanca kusten och från Bodegas Vinival. Valenciaregionen är känd att tillverka väldigt prisvärda viner som oftast är mycket smakfulla och tillverkade av traktens favoritdruvor Monastrell, Garnacha och Tempranillo. Här framställer viner i många olika stilar.

3 Amigos är ett ungt vin hittar du en härligt fruktig blend av Monastrell och Garnacha med lite Syrah och Tempranillo. Vinets färg är tätt och mörkt purpurfärgat och priset är förvånansvärda 59 kr för detta typiskt spanska, smakrika vin fullt med röda och blåa frukter: blåbär, skogshallon moreller med några läckra stänk av fräscha örter.

3 Amigos är ett mycket lättdrucket och fruktdrivet rödvin och passar utmärkt till grillade kötträtter av alla de slag, vegetariska lättare rätter, tapas eller som här, med en god paella.

Du hittar 3 Amigos i fasta sortimentet och i 418 systembutiker.

3 Amigos |SB 2691| Spanien, Valencia | 59 kr

 

Läcker paella!

Tycker du att riset blir för kletigt när du gör paella? Det finns 3 knep:

  • Använd helst en paellapanna, den sprider värmen på ett bra sätt, så att allt kokas samtidigt.
  • Använd vanligt ris istället för risottoris som har en tendens att bli för kletigt i en paella.
  • Skölj riset minst 5 gånger tills vattnet är helt klart. Då försvinner också stärkelsen i riset som får det att klibba ihop.

Denna gång har vi skippat musslor och bläckfisk som många är allergiska mot – kanske något att tänka på om du lagar paella för många på grillfesten. I den här goda paellan kommer sältan från räkor och chorizo. Det solgula riset kokas med saffran. Allt toppas med en kryddning av chilipeppar.

Ingredienser (ungefärliga mått som kan halveras)

  • 300 g räkor
  • 500 g chorizokorvar
  • 500 g matris
  • 1 paket saffran
  • 1/2-1 liter buljong på tärning
  • 3-4 pärllökar
  • 4 hackade vitlöksklyftor
  • 2 dl frysta ärtor
  • 4 dl rött torrt vin (gärna 3 Amigos!)
  • 4 msk matolja
  • 1-2 hela chilipeppar
  • finhackad bladpersilja

Har du en paellapanna kan du göra  hela paellan på grillen. Men om du inte har det så måste du färdigställa i etapper:

I en stekpanna, hetta upp lite olja, lägg i den skivade chirozon och slå på vin och strö över persiljan.

Efter någon minut lägger du i räkorna och steker på lite till.  Ställ undan.

Skölj riset ett flertal gånger tills vattnet blir helt klart. Låt rinna av i en sil.

Fräs lite olja, saffran, hela chilipeppar, med vitlöken och pärllöken och ca hälften av vinet i en ugnsfast stekpanna.

Rör i riset under några minuter och höj sedan värmen.

Häll på buljongen så att den täcker riset med lite råge och rör om en gång ordentligt.

Salta och peppra.

Ställ in stekpannan i ugnen på 180° cirka en kvart.

Späd sedan med resten av vinet och fluffa till riset.

Rör försiktigt i räkorna och chorizon.

Låt stå i ugnen i några minuter till, så att riset blir riktigt mjukt.

 

Här hittar du lite mer info om vin från Spanien:

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris259 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy