Nu på söndag den 14 februari firar vi alla hjärtans dag och för att hjälpa dig med en riktigt lyckad kväll, utan att bli för ambitiösa och stå vid spisen hela dagen.
Här tips på en del trevliga viner, en riktigt god och enkel varmrätt, en läcker efterrätt och så avslutar i kvällen med Vinjournalens smakfulla kärleksdrink! Du får förstås alla recept!
Sankt Valentinus firas alltid den 14 februari sedan 400 e.Kr. då han tydligen blev helt kär i en kvinna.
I Sverige har vi firat alla hjärtans dag sedan 60-talet det var först på 1300-talet som Valentindagen började kopplas ihop med kärlek och romantik. Då skickade man kärleksbrev till sin älskade eller räckte ibland även över en present. Men det sägs att vägen till var mans hjärta går genom magen och det är det som vi ska ta tag i med mat & vin!

Rökt lax tårta med getost & dragon
Vi lovar att du superenkelt lagar den här laxtårtan om du tar färdig smördeg. Övriga ingredienser har du säkert redan i kylen.
- 1 paket fryst smördeg (eller pajdeg)
- 4 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 nypa salt
- några tag med pepparkvarnen
- 200 g rökt lax, delad i mindre bitar
- 150 g getost, rumstempererad och smulad
Värm ugnen till 200 ̊. Tryck ut smördegen i en stor pajform, ca 24-26 cm stor. Trimma sidorna och pricka botten med en gaffel. Lägg torra bönor på en bit matfolie i pajskalet som tyngd och förgrädda pajskalet i 15 minuter.
Vispa ihop äggen grädden, sal och peppar i en skål och håll äggblandningen i det förgräddade pajskalet. fördela sedan och lägg i de rökta laxbitarna och getosten samt den färska dragonen. Sätt in i ugnen i en halvtimme. Låt vila några minuter innan servering och garnera med några färska blad dragon till.

Vinet: Krispigt vitt vin från Nya Zeeland!
Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019 är ett aromatiskt, friskt och fräscht vitt vin som kommer från Nya Zeeland och familjeproducenten Te Mata Estate i Hawke’s Bay. Passar alldeles utmärkt bra till laxtårtan! Här samsas lyxiga druvor av främst Sauvignon Blanc med mindre delar Semillon och Sauvignon Gris. Denna Sauvignon Blanc är blekt citrongul med tydliga limegröna reflexer och vinet är fyllt med tropiska frukter som ger en saftig syrlig nyans. Här möts man av toner från nektarin, krusbär, litchifrukt och svartvinbärsblad som också stramas till av saftigt frodiga mogna päron, lite grapefrukt, örter och fänkål. Det blir krämigt och komplext och skönt mineraliskt.
Detta vin är från senaste åtgången och har tidigare år fått höga poäng av Robert Parker, Jamie Goode, Decanter, Jancis Robinson och Bob Campbell för att bara nämna några internationella kritiker.
Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019 på ditt Systembolag!

Hemlagad chokladglass med bara några ingredienser!
Och nej, du behöver inte investera i en glassmaskin för att göra denna enkla glass som du förstås kan göra kvällen innan, alltså på lördag.
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk sötad kondenserad mjölk
- 1,5 mörkt kakaopulver
- 1 tsk vaniljextrakt
- några pepparkakshjärtan
Vispa ihop den kondenserade mjölken, kakaopulver och vaniljextrakten i en skål. Ställ undan.
Vispa grädden med elvisp. Skeda nu försiktigt ner den kondenserade mjölkblandningen i den vispade grädden. Häll allt i en behållare med lock på sådär 2 liter stor och frys över natten. Servera kulorna genom att garnera med pepparkakshjärtan.

Vinet: Pärlande & lyxig Moscato!
Castiôn Moscato d’Asti från Piemonte gjort på druvan Moscato Bianco! Bra pris, låg alkoholhalt och härliga bubblor. Detta är ett sprakande bubbel med läckra guldiga färgnyanser. Bjud på en intensiv spumante med en trevlig mousse på toppen och med doftande aromer av blommor och färsk frukt som päron, citrus och några stänk av honung.
Castiôn Moscato d’Asti är ett av de italienska pärlande dessertvinerna med en frisk aromatisk sötma som ger denna efterrätt en lyxig och elegant känsla. Och sötman kommer ju endast från druvorna, inget raffinerat socker tillsätts! Tack vare sin uppfriskande karaktär och den låga alkoholhalten på endast 5,5%, passar den även att dricka till söndagsdesserten. En garanterad succé!

Avsluta kvällen med Vinjournalens kärleksdrink!
Fräsch Gin & Tonic med vattenmelon och lime! Vem tycker inte att denna drink passar för att överraska med idag på Hjärtans Dag? Egentligen är det bara en snitsig gin & tonic med fräsch vattenmelon, men det är garneringen som är viktig här och tanken som räknas! Vattenmelonen ger en fantastisk frisk kick till G&T:n och perfekt för smaklökarna ytan att bli för dominant innan – eller efter middagen!
Gör så här till 1 drink:
- 1 lite vattenmelon
- 1 lime
- 4 cl gin
- 10 cl gott tonicvatten
- krossad is
Gör detta moment tidigt, du ska hinna frysa små hjärtan! Börja med att dela den lilla vattenmelonen på hälften och dela sedan i kvartar. Skär ganska tunna skivor av en kvart, ca 1 cm tjocka och ta bort skalet runt om. Skär gärna 2-3 stycken skivor så har du lite ”sömsmån” för att göra hjärtan. Har du kakformar som är små hjärtan? Så bra. Om inte för du använda en vass liten kniv och din fantasi och skära ut hjärtan ur melonskivan. Lägg dina hjärtan i frysen några minuter. Tänk på att du endast behöver 1 hjärta per drink och att inte skära melonskivorna för tunna. Frys gärna in fler hjärtan än du behöver! Innan du fryser in hjärtan, så bör du göra ett litet snitt nertill i hjärtat för att kunna sätta det över glaskanten.
Så här långt kan du göra innan du mixar drinken!
Fyll ett glas med krossad is samt bitar av vattenmelon och limeskivor. Häll gin över isen, sedan tonicvatten. Rör om! Nu är det dags att sätta på hjärtan.
Mysig kväll!
Mer tips! Så firade vi alla hjärtanes dag tidigare år: