Hem » Vin Tips » Mot Alla hjärtans dag – svårt att välja vinet?
Vin Tips

Mot Alla hjärtans dag – svårt att välja vinet?

2 killar som kramas och skålar i vin - Vinjournalen.se

Det största bekymret som många av våra läsare ofta har, är hur man väljer rätt vin till en middag, särskilt nu på Alla hjärtans dag. Vilket vin passar med vilken mat? Är det fel att välja ett stilla vin och inte ett bubbel? Ska man ta ett dyrare vin eller är det ok med ett billigare? Är det bättre med rött eller rosé, kanske?

Men så här tänker vi.

Hur många gånger blir det inte fel eftersom man stirrar sig blind på vinet eller på maten? Och sedan försöker man para ihop snidiga varianter. Tänk på någon speciell dag som ni haft tillsammans? Vad drack ni då, vilket vin firade ni med? Kanske var det något särskilt vin – kommer du ihåg? Var det ett rött vin som ni denna gången drack till en fiskrätt? Och varför skulle inte det gå bra igen? Man tänker på ett minne, en speciell dag eller något extra…

Att para rätt är sedan länge ganska förlegat och många tycker inte det är relevant alls och att det faktiskt är en slags pseudovetenskap. Att Pinot Noir går bra till fisk, ett bubbel fungerar med tidernas Mac ’n Cheese och en Chardonnay mycket väl kan serveras med en rätt som innehåller bacon, det vet vi.  Vi medger att vissa livsmedel och viner smakar antingen bättre eller sämre tillsammans. Det som är mest avgörande när man parar vin och mat är hur DU uppfattar vinet, hur DU tycker att det smakar! Sedan finns ingenting som är rätt eller fel.

653 - Vinjournalen.se

Olika maträtter påverkar vinet på sina unika sätt. Så är det. En syrlig citronsås på fisken gör att vinet för en jämnare framtoning eller att en fyllig asiatisk umami-rätt kan ge en bitter ton till vissa röda viner, oavsett det finns kött i rätter eller ej.

Du får helt enkelt prova dig fram och säger du något som att ”kommer du ihåg den där trevliga kvällen på Öland när vi drack det där goda rosévinet? Jag hittade precis det vinet igår och köpte det till oss!”  Då spelar det ingen roll om ni äter en torskrygg i smörsås eller hamburgare med ketchup. Då är det bara tanken som räknas!

Vill du göra din Alla hjärtans natt riktigt spännande, hoppa över krångliga och praktiska parningar och tänk med känslorna!

Gör det enkelt för dig och prova några av våra goda matningar!

Frågor och svar:

Vad är det största bekymret många har när det gäller att välja vin till en middag, särskilt på Alla hjärtans dag?

Det största bekymret är hur man väljer rätt vin till en middag.

Vilket vin passar med vilken mat?

Det finns inget rätt eller fel när det gäller att para ihop vin och mat, det beror på hur DU uppfattar vinet och hur DU tycker att det smakar.

Är det fel att välja ett stilla vin och inte ett bubbel?

Nej, det är inte fel att välja ett stilla vin istället för ett bubbel.

Ska man ta ett dyrare vin eller är det ok med ett billigare?

Det spelar ingen roll om vinet är dyrt eller billigt, det viktigaste är att DU tycker om det.

Vad är det mest avgörande när man parar vin och mat?

Det mest avgörande är hur DU uppfattar vinet och hur DU tycker att det smakar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.