Hem » Vin & Mat » Saftig japansk hamburgare med Sangiovese
Vin & Mat

Saftig japansk hamburgare med Sangiovese

604 - Vinjournalen.se

Japansk hamburgare och en Sangiovese? I princip en stor burgare kött på en liten burgare av kött och lite sallad för att få en färgnyans på det hela.  I Japan har man inte tid med nonsens som bröd, tomater och lökringar. Här vill man ha en Hambagu på japanska som är en av de allra populäraste västerländska maträtterna som görs i ett otal variationer. Och här krävs ett vin med smak!  Vi kombinerade våra Hambagu med en Sangiovese från Montalcino.

Att Sangiovese är den mest planterade vindruvan i Italien säger en hel del om matvänligheten hos denna druva. Denna Fattoi Brunello di Montalcino är en läcker Sangiovese från Toscana med fruktiga körsbär och fin rundad syra som passar bra ihop med många olika sorters mat, allt från en saftig japans Hambagu till en italiensk tomatbaserad cannelloni. 

603 - Vinjournalen.se

Fattoi Brunello di Montalcino är ett utmärkt matvin med stram framtoning i strikt Sangiovese/Brunello-stil. Här hittar du härliga aromer av de typiska körsbären med röda, mogna bär, fikon och pomerans, kryddade med ceder, kanel och tobak. Vinet har en fin fatkaraktär.

Vinfamiljen Fattoi i Toscana gör en riktigt fin Brunello, en av Italiens mest populära och förstklassiga viner på en liten gård norr om Montalcino och på 7 hektar mark och där man är noga med varje detalj i produktionen.

Precis som alla kvalitets-Brunello så är även detta ett mycket krispigt vin med mogna tanniner. Mustigt, välbalanserat och elegant vin med fin intensitet som kan drickas nu eller sparas några år.


Fattoi Brunello di Montalcino | SB 3097 | Toscana | 259 kr


Japansk hamburgare – Hambagu

Vinjournalens egna Hambagu är gjord med lite rättika och passar utmärkt till en mustig Sangiovese. Vi bygger bygger vår Hambagu av en friterad kycklingburgare, sedan en gigantisk saftig burgare av nötkött och wokad kinakål på toppen. Vi avslutar med lite sriracha mayo sås.  Du jobbar med två olika färser i separata skålar och för 4 burgare.

Skål 1: nötfärsmix

 • 500 g nötfärs
 • 3 msk grädde
 • 1 dl panko
 •  1 mycket finhackas liten gul lök
 • 1 ägg
 • 1 bit rättika skalas och rivs efter smak (alternativt pepparrot)
 • lite salt & peppar
 • olja

Blanda panko i en stor skål tillsammans med grädden och rör om. Tillsätt nötkött, lök, ägg, riven rättika efter smak, salt och peppar och blanda ordentligt med händerna. Forma 4 tjocka Hambagu och stek dessa på medelvärme.

fb1 - Vinjournalen.se

Skål 1: kycklingfärsmix

Även kycklingburgare passar till Sangiovese. En vanlig fritös är inte att rekommendera, då Hambagu kan gå sönder. Enklast gör du din Hambagu i en air fryer, annars kan du frityrsteka försiktigt i panna med hög kant och rapsolja.

 • 300-400 g kycklingfärs
 • 1 ägg
 • lite salt & peppar
 • 1 riven vitlöksklyfta
 • liten tallrik med panko

Blanda kycklingfärs, salt, peppar, ägg och vitlök. Forma 4 burgare, badda burgarna med panko och frityrstek.

Vi avslutade med att woka kinakål i lite soya och toppade Hambagu

Här hittar du fler asiatiska mat- och vintips:

Frågor och svar:

Vad är en Hambagu?

En Hambagu är en japansk hamburgare som är en av de allra populäraste västerländska maträtterna i Japan. Den görs i ett otal variationer och innehåller vanligtvis en saftig burgare av nötkött och lite sallad.

Vilket vin passar bra till en saftig japansk hamburgare?

En Sangiovese från Montalcino passar bra till en saftig japansk hamburgare.

Vad är Fattoi Brunello di Montalcino för vin?

Fattoi Brunello di Montalcino är en läcker Sangiovese från Toscana med fruktiga körsbär och fin rundad syra som passar bra ihop med många olika sorters mat.

Hur gör man en Hambagu?

Man blandar nötfärs med grädde, panko, lök, ägg, riven rättika, salt och peppar och formar sedan 4 tjocka Hambagu som steks på medelvärme. För kycklingburgare blandar man kycklingfärs med ägg, salt, peppar och vitlök, formar 4 burgare, baddar dem med panko och frityrsteker dem.

Vilka andra asiatiska maträtter passar bra med vin?

Andra asiatiska maträtter som passar bra med vin inkluderar friterad kakiage med Riesling, General Tso’s sötsura kyckling med rosévin och Chicken Chow Mein med Lambrusco.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.