Passar det med vin till asiatisk mat? Javisst!

Visst älskar vi alla en kryddad, wokad Chow Mein? Det är inte bara gott utan går jättesnabbt att göra. Har du väl strimlat grönsaker och kyckling, så tar det bara några minuter.  Här får du världens enklaste recept på en Chow Mein och du kan även titta på en film med Jamie Oliver och se hur han lagar denna Chow Mein på 2 minuter!

Många drar sig för att välja ett vin till kryddad asiatisk mat, men det är faktiskt inte så svårt som det låter. Heta, asiatiska rätter sägs ofta passa ihop bättre med ett litet sötare vin av Muskattyp eller en halvtorr Chenin Blanc. Viktigt är dock att vinet har en distinkt syra och inte är för sött. Men vad händer om man bara tycker om torra viner? Jo, då kan du i alla fall alltid välja ett bubbel, även om det är torrt och då an man med fördel välja ett rött som vi har gjort här. Carpi Lambrusco di Modena kan du läsa mer om längre ner.

Chicken Chow Mein

TIPS! Det går lätt att överkoka nudlarna. Vi använder därför ramennudlar till detta recept då de har lite mer stadga och tuggmotstånd än de vanliga kinesiska ”soppnudlarna”.

Du behöver

  • 1 paket asiatiska ramennudlar
  • 1-2 kycklingfiléer (el quornfiléer)
  • 2 salladslök
  • 1 bytta färsk koriander
  • 3 cm ingefära
  • 1-2 vitlökar
  • 1 chili
  • 1 burk vattenkastanjer
  • 2 små pak choi
  • ½ dl soja
  • 3 msk majsmjöl
  • 1 lime
  1. Strimla salladslök, chili, ingefära, vitlök och hela koriandern (spar gärna lite till garnering)
  2. Strimla kycklingen.
  3. Koka nudlarna för sig.
  4. Dela pack choi i 4 delar.
  5. Börja samtidigt med att steka kycklingen någon minut.
  6. In med alla strimlade grönsaker och kryddor.
  7. Stek ihop allt någon minut till.
  8. Strö över majsmjölet och rör.
  9. Häll i vattenkastanjerna och häll även med vattnet i burken.
  10. Häll över sojan.
  11. Är nudlarna nästan klara? Lägg i pak choi och låt koka med nudlarna sista minuten.
  12. Ta ut nudlar och pack choi ur vattnet med en tång och lägg in i woken med de andra ingredienserna.
  13. Rör hop allt.
  14. Dela på en lime och pressa den med händerna över woken.
  15. Garnera med ytterligare koriander.

 

carpiGott vintips till! Carpi Lambruco di Modena 2014

  • Region: Emilia-Romagna , Italien
  • Producent: Cantina di Carpi e Sorbara
  • Druvor: Ancellotta
  • Art.nr: 2694
  • Pris: 79 kr

Att dricka detta röda mousserande vin ger definitivt en lyxkänsla i vardagen och det är ett särskilt gott komplement  till en asiatisk och kryddig Chow Mein.

Carpi Lambrusco kommer från vindistriktet Emilia som är känt för Lambruscoviner med en torr och pärlande karaktär och som framställs enligt charmatmetoden.

druvorlambProducenten, Cantina di Carpi e Sorbara i Modena, är ett traditionellt kooperativ av vingårdar sedan början av 1900-talet och äger idag 6 fabriker där fem ägnar sig åt pressning och en åt att tappa vinerna. Förra året sålde man hela 2.300.000 flaskor Lambrusco runt om i världen och allra populärast är förstås det röda pärlande vinet som produceras av Ancellottadruvan. Framgången för Lambrusco har lett till att området fått den prestigefyllda PDO statusen.

Carpi Lambrusco di Modena är mörkt lilarött i färgen och har en uppfriskande och skön syra. Smaken är initialt söt och fruktig men stramas upp betydligt av det torra bärssyrliga avslutet som har inslag av körsbär, blåbär och skogshallon. Vinet serveras gärna lite avkylt, sådär runt 12 C, och blir då en väldigt tilltalande, frisk vinfläkt till nyårsbuffén som också passar utmärkt till mat med lite hetta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
No items found

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •