Hem » Vin & Mat » Alla hjärtans dag fylld med ost & vin!

Alla hjärtans dag fylld med ost & vin!

Ost-vin-omslag-par - Vinjournalen.se

Hur gör du dina egna goda ost & vin kombinationer för att överraska på Alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag är det perfekta tillfället att njuta av vin och ost. Låt oss ta dig genom några bra matchningar!

Ost & vin är den perfekta matchningen för en romantisk Alla hjärtans dag. Innan vi dyker in i de specifika ost & vin kombinationerna, är det viktigt att förstå grunderna för olika matchningar så att ost och vin får komplettera varandra. Du behöver inte vara expert för att njuta av den underbara kombinationen och visst går det också bra med vitt vin – rött vin är inte alltid ett måste!

Ost & vin – olika smakkombinationer

Överväga olika smakprofiler, exempelvis  mellan sött och salt, surt och krämigt eller djärvt och delikat. Att försöka hitta en perfekt balans mellan olika smaker kommer att bli en succé. Men överväg även textur och intensitet, vilket både os och vin har gemensamt. Viner är olika, ostar är också olika.

 Image Alt - Vinjournalen.se

En krämig ost som Brie kan passa bra med strama, syrliga viner, medan en fastare Cheddar sår sig fint med ett djärvare rött vin. Men att sedan få till det romantiskt kan bli en utmaning. Goda ostar kan du kombinera genom att göra en ostfondu eller någon annan god rätt som är ditt eget hantverk som vår ostbollar. Tips och recept nertill.

Det är heller inte fel att prova olika viner till olika ostar, så bli en hemma-sommelier den 14 februari!

Varför passar ost & vin så bra ihop?

Likt ett gammalt par så har ost och vin genom tiderna varit perfekta partners. Många aspekter i ett vin, som smaker, tanniner och aromer kan bli supergott om du matchar med rätt vin.

Men hur hittar man den perfekta balansen och får dina smaklökar att bli en romantisk oh oförglömlig upplevelse?  

Det finns några bra anledningar till varför du ska välja just vin och ost.

Men låt oss börja med osten

Du kan alla gånger köra en kombination mellan dina favoritostar, men bestäm om du kommer att göra en ostbricka av mjuka krämiga ostar som Brie, Camembert eller getost, några nötiga halvhårda ostar som exempelvis Gruyere, Gouda eller Comté. Kanske ska du även välja en eller två hårda ostar som Västerbotten, Pecorino eller en lagrad Cheddar. Och glöm inte bort mögelostar som exempelvis Roquefort eller Bavaria Blue.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Om du nu tittar på vinet

Go to vinet för Alla hjärtans dag är med stor sannolikhet en flaska bubbel. Och det behöver inte vara Champagne även om dt känns lyxigt.  Det finns även goda Cavor eller en fransk Crémant som minst kan bli lika lyxig. Men vill du så kan du förstås välja en prisvärd årgångs-champagne som Champagne Charles Ellner Grande Réserve 2015. Eller varför inte en torr Prosecco som Baglietti Prosecco Organic? Mjuk ost och mjuka ostbollar passar nu allra bäst och de är enkla att göra.

Även om du sätter fram en god bit nötig Comté som klassas som halvhård fungerar ett bubbel bra. Och har du inte bubbel so kan du servera ett medelfylligt rött vin, som Lynx Pinot Noir, 2021 eller en vit Chardonnay.

En bit Västerbotten blir bäst med fylliga viner som Cabernet Sauvignon eller Bordeaux Château de Seguin 2021.

Och kör du även med mögelost så prova en syrligare Riesling eller gå emot smaken helt, med en söt Mostcato som Castiôn Moscato d’Asti, 2022.

Nu har du några unika vintips till dina ostar. Det är inget fel att prova några olika viner till dina ostar. Det enda du behöver tänka på är:

Saltet i osten påverkar syran i ditt vin, vilket gör att det smakar mer sammandragande och mindre sött, vilket bidrar till att framhäva fruktens smaker och aromer.

Fettet i osten passar väl med ett tanninrikare rött vin, eftersom fettet hjälper till att mot att luckra upp de några sträva tanninerna.

Då fortsätt med din favoritviner! Bara tänk på 2 regler: att konsistensen och tanninerna i ett glas vitt vin skär igenom de krämiga mjuka ostar, medan ett syrligare rött vin balanserar fint med en syrligare hårdost…  

Ost-vin-ostbollar-

Ost & vin: Läckra små ostbollar

Du kommer att få uppskattning för dessa bollar som du kan blanda med alla de andra ostbitarna. De passar både på ostbrickan eller som ett litet tilltugg som kickoff snack på ostkvällen.

Dessa läckra ostbollar är verkligen jättegoda och enkla att göra. Bollarna bör helst ätas samma kväll.

 • 200 g krämig färskost, rumstempererad Philadelphia naturell Mascarpone
 • 100 g riven hård ost som Parmesan eller Västerbotten
 • 1 tsk torkat vitlöksgranulat (blir inte lika koncentrerad som färsk vitlök)
 • lite salt och grovmalen svartpeppar
 • 1 tsk stark paprika
 • 1 dl finhackade valnötter
 • 1 dl torkad gräslök (eller torkad persilja)
 • 1 dl hackade, torkade tranbär
 • salta pinnar delas på hälften

Blanda den mjuka, rumstempererade färskosten med den rivna osten i en skål. Tillsätt vitlöksgranulat, salt, peppar, paprika i och blanda väl med gaffel.

Ställ sedan skålen i kylen i ca 1 timme.

Gör kryddströssel genom att hacka nötter samt tranbär och blanda med den torkade gräslöken. Lägg i en mindre skål som du kan rulla runt bollarna i.

Forma ca 20 bollar av smeten (eller du bestämmer storlek själv) och rulla bollarna i kryddströsslet. Eventuellt kan du behöva mer strössel beroende på storlek. Stick en halv salt pinne i varje boll och lägg sedan bollarna på en plåt och ställ i kylen tills servering.

Läs mer om vin & óst:

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.