Burkarna är på frammarsch! Vi presenterar 3 olika vita burkar på 250 ml var med 3 olika druvor, en storlek som är perfekt för en person och snabba-minuten-lunch på grillad kyckling som redan är färdiggrillad. Det enda att laga är den krämiga såsen med vitt vin, champinjoner och persilja. Det här går så fort! Vi börjar med vinerna!

snabba-minuten-lunch-bild på 3 vinburkar

Barefoot White Zinfandel

Nr 82412 | Burk 250 ml | 8,5 % | Sockerhalt 34 g/l | 34 kr

Javisst är det vit Zinfandel som kommer från Kalifornien där druvan är mycket populär. Vita Zinfandel-viner är gjorda på den mörkblåa Zinfandeldruvan som vanligtvis ger fylliga, röda viner. Men 1948 uppfann vinmakaren Bob Trinchero på Sutter Home Family Vineyards i St. Helena, Kalifornien ett annat sätt för att skapa torra eller söta roséviner med vad han lallade för “vit Zinfandel” och det gjorde han utan att fermentera druvorna med skinn och stjälkar.

Denna laxorangea Zinfandel är full av läckra ananas-sorbet, jordgubbsmaker och vattenmelon med några tropiska frukter samt lite tutti-frutti och vinet har en fin fruktighet.

Det här är ett lätt vin på endast 8,5% och dessutom i en burk med endast 2 glas som passar utmärkt när man vill dricka något lätt till vår snabba-minuten-lunch med kyckling, eller med skaldjur och ostar. Lite väl mycket socker i denna friska, stilrena och mycket saftiga rosé.

Vinette Chardonnay 2019

Nr 2299 | Burk 250 ml | 13,5 % | Sockerhalt <3 g/l | 38 kr

Från Sydafrika och Western Cape kommer denna friska och fräscha och ljust gula Chardonnay som smakar precis som en trevlig och spännande Nya Världens Chardonnay ska smaka, med hög fruktsyra! Detta är ett balanserat och rikt vin fastän det är buteljerat på burk. Ett krisigt vin med vanlig alkoholhalt och med en fruktig, ungdomlig smak med aromatiska inslag av gröna äpplen, krusbär, örter, persika och citrus med en finish av lätta smöriga toner.

Producenterna är Vinette Wine och vingården Stettyn Family Vineyards som ligger i Breede River Valley som är den största vinproducerande regionen i Western Cape. Varje burk har en logotyp av Benny the Elephant, en elefantkille som bor på Elephants Sands Lodge och campingplats i Botswana och kring det området är det också fridlyst mark för leoparder. Vingården är Wieta-certifierad. Vinet fungerar till nästan allt från stekta grönsaker till vitt kött och ost eller till vår snabba-minuten-lunch.

Te Merio Sauvignon Blanc 2019

Nr 6475 | Burk 250 ml | 12,5 % | Sockerhalt <3 g/l | 43 kr

Producenten Boutinot ligger i Marlborough på Nya Zeeland och just här gör man en härlig Sauvignon Blanc!

Den franska vita druvan har fått ett enormt uppsving i Nya Zeeland det senaste decenniet och vinmakarna lyckas väldigt bra med den druvan och sina vita viner. Idag kan man säga att Nya Zeeland faktiskt tillverkar några av världens populäraste vita viner av Sauvignon Blanc.

‘Te Merio’ är maoriska och betyder sjöjungfru som man ser på den tecknade logotypen på burken.

Denna Sauvignon Blanc har krispig, frisk och otroligt fräsch profil och är ett torrt, ljusgult vin som tar sin smak av gröna äpplen, lime, vit persika och krusbär och en del färska örter. Vinet har en suverän finish som varar lite längre. Sippa vinet till ostar med vitlökssmak eller getostar. Annars fungerar det bra även till maträtter som är kryddade med exempelvis mynta, dragon, fänkål, saffran, gurkmeja, koriander och liknande. Prova till vår snabba-minuten-lunch med provencalska kryddor.

snabba-minuten-lunch-bild-på-kycklinggryta

Snabba-minuten-lunch!

Oavsett vilken burk du väljer och vilken druva så passar det att servera denna snabblagade lunch. Både vit Zinfandel, Chardonnay och Sauvignon Blanc är bra druvor och viner att kombinera med kyckling.  

Denna kyckling köper vi färdiggrillad. Det enda vi gör är den krämiga såsen med vitt vin, champinjoner och spenat. Så lätt att göra på en veckodag men ändå tillräckligt god och lagas på bara 30 minuter. Bra va’? Denna krämiga vitlökskyckling gör succé varje gång vi lagar den med en lätt vitvinssås och ganska få ingredienser samt några franska kryddor. Servera kycklingen med pasta eller råstekt potatis, lite broccoli eller bara en enkel grönsallad.

Krämig kyckling i vitvinssås

Vi tar det i några enkla steg, så kombinera ihop ingredienserna i stegen i vår snabba-minuten-lunch:

Kycklingen

  • 1-3 färdiggrillade kycklingar, brösten skurna i halvor
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • en klick smör att steka i

Ta de grillade kycklingarna och skär dina kycklingbröst på längden och ta undan kycklingklubborna till en annan dag. Blanda olivoljan och vitlöken och pensla över den grillade kycklingen.

Förmodligen är inte din kyckling varm längre, i så fall lägg i en klick smör i en sautépanna med lite högra kanter i lägg i kycklingbrösten på låg värme. Efter några minuter kan du ta bort den från värmen, lägg på en tallrik och ställ undan så länge.

Såsen

  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1,5 msk Bong kycklingfond  
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 generösa nävar babyspenat
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk smör, delat
  • 1 msk provencalsk eller italiensk örtblandning
  • salt & peppar

Tillsätt vinet, fonden och vattnet med lite smör i sautépannan och låt det koka tillsammans i ungefär en minut. Rör om för att skrapa upp bitar från pannans botten och sjud i 2 minuter till.

Tillsätt grädden och örterna och babyspenaten och koka ihop någon minut. Tillsätt till sist kycklingbrösten. Sänk till medelvärme och koka ihop 5-minuter tills kycklingen är kokt och såsen har tjocknat lite. Smaka av med salt och peppar.

Läs mer om vinförpackningar:

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris125 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy