Hem » Vin Fakta » USAs goda viner – men inte Kalifornien!

USAs goda viner – men inte Kalifornien!

USAs viner - by över vingård med sluttningar

USAs viner kommer huvudsakligen över 80% från druvor som odlats i Kalifornien, i alla fall om man tittar på vad vi i Sverige och i stora delar av övriga världen dricker och pratar om när vi menar amerikanska viner. Men det finns faktiskt så mycket mer, både druvor och vinregioner att utforska i USA. Vi skriver en kort exposé över de bästa vinregionerna utöver Kalifornien, så kan du utforska vad som erbjuds.

Detta finns på Bolaget i fasta sortimentet:

  • Totalt röda, vita och roséviner (ej alkoholfria) 583
  • USAs viner som kommer från Kalifornien 474
  • resterande 109 viner på Bolaget kommer från ytterligare 3 stater
  • Washington State
  • Oregon och
  • New York Sate

Man reagerar nog först på att de övriga 3 staterna har ett ganska annorlunda och framförallt ett svalare klimat än vad Kalifornien har. Det här var nytt även för jänkarna för några decennier sedan, men idag kommer USAs viner från vingårdar över hela kontinenten. Här är några regioner som vi tycker man ska känna till och hålla ögonen öppna för, speciellt om man befinner sig i USA.

USAs viner - snö i vingården

New York State – up and coming!

New York State har de senaste fått mycket mer uppmärksamhet för sina underbara viner. Här finns fem stora vinregioner som täcker nio officiellt erkända appellationer med prisbelönta viner. Bra vinregioner ligger bland annat kring Lake Erie och i Lodi, förstås, och där de största AVAs är Finger Lakes, Lake Erie, Hudson River och Long Island. Just i Hudson River så ligger USAs äldsta vingård, Brotherhood Winery, som grundades 1839. De flesta druvor som Cabernet Franc, Merlot, Riesling och Chardonnay växer på branta sluttningar. New York State tredje största vinproducerande regionen i USA och har över 300 vingårdar. Druvorna är europeiska, som Riesling, Cabernet Franc, Chardonnays men dessutom finns även en hel del spännande äldre, lokala druvor som druvorna Catawba och Niagara samt nya goda druvhybrider som utvecklats på Cornell University som Cayuga och Traminette.  

Texas – lysande framtid för USAs viner

Nu har Texas faktiskt ett ganska varmt klimat ändå, men det här är definitivt en vinregion som är trendig just nu, i alla fall i USA. Strax väster om Austin ett rakt in i the wine country. Norr om San Antonio och ligger the Hill Country med fantastiska och smakfulla, välgjorda viner som är mycket lagringsdugliga eftersom de är framställda av druvor som främst kommer från Medelhavet. Många av druvorna odlas i High Plains och alla stjärndruvorna från Frankrike, Italien och Spanien hittar man här. Vi tänker på Rhônedruvorna Mourvedre, Roussane, Viognier och Tannat, Tempranillo, Vermentino… och man gör främst vita och röda viner. Nu börjar även roséviner komma så smått. Andra vinifera-sorter inkluderar druvor som Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio. I Texas finns 177 vingårdar och det är en fantastisk ökning de sista 10 åren med hela 300% och de senaste åren har det kommit alltfler områden som klassificering under AVA.

Virginia – med gammal vinhistoria

Även Virginia har ett ganska varmt klimat som lämpar sig bra för att odla vindruvor och delstaten har en lång historia då redan kolonister från Europa på tidiga 1600-talet planterade de allra första vinrankorna bland alla USAs viner. Men egentligen kom man inte igång förrän på 1970-talet när den mästerlige italienske vinproducenten Zonin köpte land norr om Charlottesville och startade sin första USA-vingård. Idag finns över 300 vingårdar i delstaten och man odlar ett varierat antal europeiska druvor, fler än 60 druvsorter som exempelvis Cabernet Franc, Nebbiolo, Viognier och Petit Verdot… Just den sistnämnda druvan är mycket populär och fler 60 vingårdar erbjuder för närvarande snyggt goda viner av Petit Verdot.

USAs viner - skylt med Oregon

Oregon – småproducenter med naggande gott vin!

Oregon har fler än 1000 mindre vingårdar och 28 000 tunnland druvor som producerar internationellt prisade viner av superkvalitet. Men här finns en stark utveckling när det gäller vinproduktion med ett stadigt växande antal godkända appellationer. Du kanske redan hört om Willamette Valley AVA som grundades 1984, eller AVA sin Rogue River Valley och Walla Walla? I Willamette sker den största produktionen och här finns ett svalt klimat som svarar till druvor som Pinot Noir till exempel. Men längre söderut i Rogue Valley som har en högre dagstemperatur och en större variation i sitt klimat, så hittar man de röda Bordeaux-druvorna med Syrah i spetsen. Även om Pinot Noir står för mer än hälften av produktionen, så odlas även en stor del Pinot Gris och Chardonnay. Kul vinregion att åka till eftersom de satsat till stor del på eko-turism och eko/bio sätt att odla och producera ganska komplexa viner.

Pennsylvania – naturskönt och romantiska vingårdar  

I Pennsylvania, i nordöstra USA, finns fler än 200 vingårdar mellan Eriesjön och Atlantkusten och här sträcker sig från det traditionella, frodiga “fruktbältet” längs med Lake Erie. Hit kommer faktiskt jänkarna själva, eftersom delstaten är så naturskön förutom att man gör goda viner vars druvor odlas på sluttningarna med utsikt över fälten i Gettysburg. Här finns underbara vinleder att utforska för den som önskar.

Här gör man viner med lustiga druvor av fransk-amerikanska hybrider som Chambourcin och Seyval Blanc Elle hört talas om druvan Delaware? Dessutom finns förstås även mer för oss välkända vinifera-sorter, inklusive Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Pennsylvania som rankas på sjunde plats när det gäller vinproduktion är en av de mest produktiva druvodlingsstaterna i landet, tillsammans med New York, Washington och Oregon. Vinintresset växer så det knakar. På 80-talet fanns färre än 30 vinproducenter, idag finns det fler än 100 över hela staten där det finns ett varierande klimat. Pennsylvania genomfört ett officiellt kvalitetssäkringsprogram som betyder att alla viner kan och bedömas oberoende enologer och få godkännande, vilket gör att vinproducenterna närmar sig ett fullfjädrat appellationssystem, likt den gradering som finns i Frankrike.

USAs viner sträcker sig verkligen långt bortom Kalifornien. Vi skulle även kunna skriva om vinstaterna New Mexico, Colorado, Arizona, Idaho och många fler delstater som idag gör fantastiska viner. Men det får bli en annan gång.

Mer om USAs viner:

Frågor och svar:

Vilka är de tre delstaterna som producerar USAs viner utöver Kalifornien?

Washington State, Oregon och New York State.

Vilken är den tredje största vinproducerande regionen i USA?

New York State.

Vilken druva är mycket populär i Virginia och erbjuds av fler än 60 vingårdar?

Petit Verdot.

Vilken druva är vanlig i Oregon på grund av dess svala klimat?

Pinot Noir.

Vilken delstat rankas på sjunde plats när det gäller vinproduktion och har ett officiellt kvalitetssäkringsprogram?

Pennsylvania.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.