Oregon i nordvästra USA, din insider guide till de bästa vingårdarna

Crater Lake, Oregon

Delstaten Oregon i nordvästra delen av USA längst kusten mot Stilla havet, är en delstat som bjuder på mycket. Delstaten är känd för naturen som erbjuder många sjöar och vattendrag, tjocka barrskogar, vulkaner, och öknar för att nämna några. Här finns den djupaste sjön i USA, Crater Lake, och den omges av Crater Lake National Park. Två kända städer i delstaten är huvudstaden Salem och Portland. Det är naturen och kulturen i delstaten som gör Oregon populärt bland turister. Delstaten Oregon är en liten och nyare region när det kommer till vinindustrin när man jämför med andra delstater i USA. Trots detta har Oregon byggt upp ett bra omdöme på den internationella marknaden för vin. Pinot Noir och Pinot Gris är de två mest odlade druvorna i regionen men även de Riesling och Chardonnay är populära från Oregon.

Kort presentation om vinregionen Oregon 

Vinregionen Oregon är världens nyaste och mest lovande vinregionen. Regionen hade 2017 omkring 13 700 hektar för odlingarna. Detta var uppdelat mellan 19 godkända delregioner med fler än 790 vingårdar som tillsammans odlar över 100 olika druvor. Dock är 58% av alla druvor Pinot Noir och Cabernet, Riesling och Chardonnay utgör tillsammans 10% av produktionen från området. Andra druvor som odlas i området är de röda druvorna Baco Noir, Barbera, och Black Muscat samt de vita druvorna Albariño, Aligoté, och Arneis. 

Oregon har 18 AVA vilket är An American Viticulture Area (ett amerikanskt vinodlingsområde). För att kunna producera vin med en AVA märkning behöver vinet innehålla minst 85% druvor från området med AVA märkning. Systemet började 1980 och idag finns det 242 AVA områden i USA. Dessa områden kan vara väldigt små medan andra är enorma. Dessutom finns det vissa områden som kan ha två eller fler AVA märkningar. 

Oregon är känd för sina välgjorda Pinot Noir viner som är jordnära, kryddiga, och fulla av karaktär. En klassisk Oregon Red Wine har en djupröd körsbärsfärg med aromer av svarta körsbär och kokta jordgubbar. De vita vinerna från området är lätta med härliga noter av päron, mandel, och citron. Även vinet med aromer av jasmin och apelsinblommor är populära. Vinet Tannat är känt för de höga antioxidanterna och har därför en hög nivå av tanniner i vinet. Dessutom finns det ett vitt vin som görs på röda druvor vilket är Dabernet Franc. Vinet har aromer av aprikos, gyllene hallon, och Meyer lemon och har smaker som tarragon, hasselnötter, och julkryddor.  

Förutom de klassiska röda och vita vinerna producerar området även andra typer av viner. Här produceras bland annat fruktvin. Det är viner som är gjorda på andra frukter än vindruvor som till exempel päron eller bär. Ett annat typ av vin från regionen är vinet som är gjorda på druvor som har skördats sent. Detta innebär att druvorna har torkat på vinstockarna innan skörden. Druvorna ser ut lite mer som russin än druvor. Detta ger söta efterrättsviner. En annan typ av efterrättsviner från regionen är isviner. Dessa viner görs på druvor som man fryser innan de pressas. Dessa isviner har en ljus färg och med smaker av tropiska frukter och med en god syrlighet. Dom passar perfekt tillsammans med jordgubbstårta. 

Övrig information om delstaten Oregon 

Om man är på besök i Oregon bör man även testa lite av matkulturen framför allt två olika pajer. Första som man bör smaka på en marionberry pie. Marionberry är ett bär i familjen björnbär som är en hybrid art och bären smakar syrligt och har en smak med antydan av jordighet och sötma. En paj som man kan äta till lunch eller middag i Oregon är en svamp och purjolökspaj. Här finns det en möjlighet att välja vilken svamp man vill använda även om kantareller eller portabellosvamp är stora favoritet. 

I Oregon är staden Portland den största staden och det är ett populärt turistmål. Staden har en charmig känsla av att vara en mindre stad trots storleken och har även en avslappnad atmosfär. Här finns det många trendiga restauranger att besöka som olika bryggerier och kafeer. Mitt i staden går floden Willamette vilket ger en pittoresk stadskärna med underbara parker. Om man letar efter kultur är staden Eugene rätt plats. Här finns det fullt av liv med en många olika upplevelser inom konst och kultur. Det finns även många festivaler och andra evenemang som sker runt hela året. Huvudstaden i delstaten är Salem och detta är en universitetsstad. Här finns det många trevliga museum att besöka. Salem ligger i närheten av Portland vilket gör att man kan ta en dagsutflykt till Salem om man besöker Portland.  

Om man inte är intresserad av städerna kan man istället spendera sin tid i den otroliga naturen som Oregon har att erbjuda. Här finns Crater Lake som skapades för 7 700 år sedan när en gigantisk vulkan hade ett utbrott som var enormt. Utbrottet fick toppen av vulkanen att kollapsa och då skapades det en stor cirkulär krater. Idag är kratern fylld med vatten med en ikonisk ö i mitten. Sjön är den djupaste i USA och vattnet är bland de renaste i världen eftersom att det är bara regnvatten. En annan sevärdhet är Owyhee Canyonlands vilket är ett område som påminner mer om planeten mars än om de täta skogarna i Oregon. Dessutom bör man besöka Columbia River Waterfalls med de fantastiska vattenfallen. 

Karta – Vingårdar att besöka i vinregionen Oregon

Kom med till några vingårdar i Oregon:

Chateau Bianca – Vingården som är LIVE certifierad

Vingården Chateau Bianca ligger på toppen av Butler Hill utanför Dallas i Oregon. Familjegården grundades 1990 och producerar vinet av hög kvalitet även om det är i en liten mängd. Vintillverkaren Andreas Wetzel har tagit över vingården från hans farfar som tillverkade vin i över 35 år på gården. Vinstockarna odlas vertikalt som ett tak vilket gör det lättare att ta bort löven. Detta ger bättre cirkulation för luften och druvorna får mer smak och komplexitet. Klimatet, nederbörden, och jorden ger en perfekt förutsättning för att odla några av de bästa Pinot Noir druvorna i världen. Andra druvor som odlas i området är Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Gewurztraminer och Riesling. Vingården har även certifiering av Low Impact Viticulture and Enology (LIVE) vilket betyder att de enbart odlar med ekologiska och miljövänliga metoder. Detta för att skydda miljön och vinodlingarna för att kunna fortsätta att producera druvor av hög kvalitet. 

 • Appellation: Van Duzer Corridor, Willamette Valley
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 9 €

Emerson Vineyards – Vingården som har 127 hektar av mark 

Vingården Emerson Vineyards ligger i Willamette Valley i Oregon. Namnet på vingården kommer från Emerson Waldo Fisher. Han är farfar till den nuvarande ägaren Tom. Vingården som är familjeägd har nästan 127 hektar som ligger på de låga kullarna i kustområdet. På 24 hektar odlas druvorna med ekologiska och miljövänliga metoder utan några kemiska gödselmedel eller bekämpningsmedel. De viktigaste druvorna för vingården är Pinot Noir, Viognier, Baco Noir, Marchal Foch, Leon Millot och Oberlin Noir. Druvorna handplockas för att garantera att de bästa druvorna går vidare till produktionen. Vinerna från vingården Emerson Vineyards är unika tack vare jorden och klimatet i området. 

 • Appellation: Willamette Valley
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 9 €

Hanson Vineyards – Vingården som drivs av fjärde generationen 

Vingården Hanson Vineyards är en liten familjeägd vingård i Willamette Valley. Idag ägs gården av Clark och Jason och de är den fjärde generationen på vingården. Alla druvor som de använder till vinerna odlas på gården och de tillämpar en miljövänlig odling. Detta innebär att det finns inga tillsatser av kemikalier eller andra ämnen utan druvorna odlas naturligt. Vingården ligger i två olika områden. Enda delen av vingården är deras familjegård och den andra vingården ligger i Aamodt Block och här planterades vinstockarna på 1980-talet. Den andra vingården ligger vid Aamodt Dairy vilket är en ekologisk mjölkgård. Vingården producerar druvorna Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Pinot Blanc, Gamay och Gewurztraminer.

 • Appellation: Willamette Valley
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 18 €

Rizzo Winery – Vingården som är en gammal körsbärsodling 

Vingården Rizzo Winery grundades 2006 när ägarna köpte en gammal gård som odlade körsbär. Gården ligger i en American Viticulture Area (AVA) i Eola-Amity Hills. Gården ändrades till en vingård när ägarna planterade vinstockar på ägorna. Vingården ägs av Habib Matin och hennes partner Saiid Behboodi. Dom har också hjälp av vintillverkarna Henry Morgan och David Rizzo. Odlingarna sker på ett ekologiskt sätt och i vinkällaren används traditionella metoder för att skapa unika vinerna av hög kvalitet. På odlingarna finns bland annat dessa druvor Pinot Noir, Muscat, Viognier och Cabernet Sauvignon. 

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 5 €

Vi hoppas att du kommer att besöka Oregon inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i USA samt andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Oregon som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Oregon samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol:12 %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna