Vad vet du om vinområdet Terre Lariane IGT? Kanske har du aldrig hört talas om det tidigare, men säkert har du hört talas om Comosjön och kanske till och med varit där?

Terre Lariane IGT ligger i provinserna Como och Lecco och regionen fick sin kvalitetsklassifikation 2008. Men i det här området har man faktiskt historiskt alltid producerat goda viner. De två viktigaste vinområdena i Terre Lariane är terrasserna där vinstockarna växer på de branta sluttningarna som kallas Brianza kring Montevecchia och den övre delen av Comosjön. Här är klimatet också helt fantastiskt eftersom varma perioder varvas med svalare temperaturer, som är så viktigt för att producera eleganta viner.

Lite fakta om Terre Lariane

IGT som klassifikation står för ’Indicazione Geografica Tipica’ och är en kvalitetsnivå för italienskt vin, strax efter DOC and DOCG men ett steg över Vino da Tavola (VdT).  

Lombardiet är känt för sitt kök, faktiskt skiljer man på tre olika typiska landskapskök. Man har också ca 1300 restauranger i regionen.

”Lake Como is Food & Wine” står det på områdets hemsida och här gör man vita, röda, rosé och frizzante viner samt passito. Druvorna Chardonnay, Pinot bianco, Riesling, Trebbiano, Sauvignon, Cabernet sauvignon, Barbera, Sangiovese, Merlot känner vi igen.

Men vad sägs om Verdese bianco, Marzemino, Croatina och Schiava? Gamla lokala, ganska okända druvor som ger förföriskt friska smakfulla viner man inte bör missa att provsmaka någon gång i livet.

Terre Lariane - Cantine Angelinetta 2
Vy över Cantine Angelinetta © Consorzio IGT Terre Lariane

Och så kan man sammanfatta Lombardiets tre specialiteter: dels är det

  • den goda maten, från krogar med Michelin-stjärnor till lantliga trattorior
  • det goda vinet som vilar på en genuin vinmakartradition och klassificering
  • traditionerna, historia, jordbruket, landskapet kring sjön Como  

Kring Comosjön räknar man 19 vinproducenter, ofta små vingårdar där hantverket gått i arv från generation till generation.


Consorzio IGT Terre Lariane

Den lokala branschföreningen Consorzio IGT Terre Lariane som samlar vinmakare, odlare och producenter agerar starkt för att bevara och öka kunskapen om vinerna och området. Man arbetar också med att bevara mångfalden. Till exempel har man fått den lokala druvan Verdese erkänd i den italienska officiella “druvlistan”, fått vinregionen skyddsklassad som IGT och fått ett ekologiskt helhetstänk kring den agrariska traditionen och odlingsmetoder som vinproducenterna använder. En del av arbetet är även marknadsföring kring vinerna, man samarbetar med restauranger och återförsäljare för att nå ut med sina högkvalitativa men även rätt nischade viner.

Vin och mat

Det är just kring norra sidan av sjön Como som man kan känneteckna som Lombardiets mat- och vin-Mecka. Området har en lång lokal mat- och vintradition och ‘mat & vin’ hänger liksom ihop som ett enda uttryck. Allt verkar handla om traktens unika smaker och kombon. Här produceras mängder av lokala produkter, typ olivolja, salumi, kastanjer, ostar ….

terre Lariane - 2 vinglas

I de många romantiska restaurangerna med utsikt över vackra Comosjön serveras havets läckerheter, som till exempel en grillad filé av abborre eller sik “in carpione”, alltså marinerad i vinäger, smaksatt med lokala örter och serverad med en krämig risotto. Till detta dukas traktens fräscha, syrliga vita viner upp.

Eller varför inte njuta av ett glas rött med en bit viltkött med tryffel och polenta samt smaka på de lokala alpina ostarna?

Alla viner från Terre Lariane IGT är förstås gjorda på druvor som odlas kring Como och Lecco.

Terre Lariane - vy över lansdskapet
© Consorzio IGT Terre Lariane

Besök Lombardiet!

Smider du redan planer inför sommaren? Du kan nu få tips och råd för att börja planera hemma på soffan inför en resa till vackra Lombardiet! Hur vackert? Se den här korta filmen och övertygas!

WineTourism.com har många bra förslag både när det gäller kul aktiviteter och spännande vingårdar att besöka som guidar dig runt för att prova områdets goda viner!

På webbplatsen hittar du många vingårdar som tar emot besök, tips om vinprovningar, priser och boenden. Du kan enkelt se priser och boka evenemang och provningar direkt på nätet om du vill för att få den bästa möjliga vin- och matupplevelsen!


Möt folket från Terre Lariene

Terre Lariane - Claudia Crippa i gröngräset

Vi pratar med Claudia Crippa, ansvarig förvinproducenternas intresseförening Consorzio IGT Terre Lariane, om regionen. 

Varför bör man besöka Lombardiet och just Terre Lariane, tycker du?

– Trots att Lombardiet är känt för sina industrier, så är vi även ett välutvecklat jordbruksområde och har mycket turism. Till exempel har vi en hel del kvalitetsprodukter inom mat och vin som är klassade DOP och DOCG. Dessutom är ju Lombardiet känt för sitt vackra landskap: Comosjön, Lecco, Valtellina, Franciacorta, Oltrepò Pavese är bara några exempel.

– Vårt lilla hjärteområde ligger mellan Comosjön och kullarna i övre Brianza och extra pittoreskt och charmigt är nog skönheten och det unika för detta område. Jag tänker på terrasserna och vackra naturparkerna. Detta är områden med en stor biologisk mångfald och ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Milano ligger bara 30 km härifrån och tack vara Expo har staden blivit en av de livligaste städerna i Europa, turismen har kontinuerligt ökat och Milano ligger mer i linje med andra europeiska storstäder när det gäller besök.

Vad skulle du rekommendera oss att besöka först i din region?

– Givetvis Comosjön och utgå från Varenna, som är en av de platser som är så typisk unik för området kring Comosjön och så staden Como, precis bredvid. Runt om Comosjön finns det mycket att se och besöka, både vad gäller kultur och historiska minnesmärken som exempelvis Villa Balbianello, Villa Carlota, Villa Monastero för att nämna några.

Vilka 3 saker gör regionen Lombardiet och Terre Lariane så unika?

– Sjön i sig är utan tvekan en helt magisk och unik plats, staden Milano, förstås och … det flitiga folket i Lombardiet 🙂


Här hittar du mer att läsa:  

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy