Hem » Vin Fakta » Lombardiet, en given plats för den som älskar rosévin

Lombardiet, en given plats för den som älskar rosévin

lombardy wine region in italy - Vinjournalen.se

Lombardiet är en av de största regionerna i Italien och ligger i norra delen av landet. Här finns de mest populära sjöarna i Italien: Gardasjön, Italiens största insjö. Comosjön, en inverterad ”Y” -formad sjö. Iseosjön, i sjön finns öarna Montisola, Loreto och San Paolo. Maggioresjön, som har en strand i Lombardiet och sträcker sig till schweiziska kantonen Ticin. Här finns även de charmiga städerna Sirmione, Desenzano och Salò i söder och den välkända destinationen Limone i nordväst. En annan attraktion i regionen är det omfattande kuperade landskapet, i synnerhet vinregionen Franciacorta som är känd för sina utmärkta mousserande viner.

Regionen är känd för sina mousserande viner tillverkade enligt “metodo classico”.

Årsproduktionen av vin i Lombardiet ligger på cirka 1,3 miljoner liter.

De vanligast odlade rödvinsdruvorna är Barbera, Bonarda, Cabernet Sauvignon, Merlot, Nebbiolo och Pinot Nero, och vad det gäller vitvinsdruvor är Chardonnay, Pinot Bianco och Trebbiano de mest förekommande.

Av vinerna som produceras i området är fem klassade som DOCG, 22 som DOC och 15 som IGT viner.

Vintyper, DOCGs Franciacorta och Oltrepò Pavese Metodo Classico är mousserande viner.

Franciacorta som mognat i 18 till 30 månader är ett klassiskt Valtellina-vin som är ljust röd till färgen och med en aromatisk bouqet av torkade körsbär, tjära och rosvatten. Andra vålkända viner från området är

Chiavennasca, ljusa, körsbärsdoftiga viner tillverkade av druvsorten Nebbiolo.

Satèn tillverkad av Chardonnay, eventuellt med en inblandning av Pinot Bianco.

Karta laddas.

Azienda agricolo Bugno Martino, med vin kultur och tradition

Azienda Agricola Bugno Martino

En familjedriven gård, Bugno Martino är lokaliserad i underbart vackra San Benedetto Po, en by som är rik på kulturarv. På Bugno Matino-vingården producerar ägaren hantverkade och naturliga viner och om du promenerar genom de charmiga vingårdarna på gården kan du uppleva olika arom och färger av traditionella druvsorter i Mantua-regionen.

Vinodlingen Bugno Martino har får sitt namn från den historiska byn San Benedetto Po där familjens charmiga vingårdar är belägna. De återfinns i det vackra landskapet i Oltrepò Mantovano, som är ursprunget till vingårdens frodiga röda vin – Lambrusco Mantovano. I tio år har produktionspersonalen använt både gamla och moderna metoder för vinproduktion, med tanke på vikten av natur och biologisk mångfald. De omfattar den naturliga tillväxten av vinstockar utan inblandning av kemikalier eller ogräsmedel. Ägaren övervakar personligen vinproduktionsprocesserna från skörd till åldrande följt av tappning för att kunna gära smakbedömningar och därmed höja kvaliteten.

På den nio hektar stora gården odlar Bugno Martino-teamet ett brett utbud av vinstockar, inklusive Salamino, Ancellotta och Grappello Ruberti för att producera läckra Lambrusco-viner. Förutom det odlar gården fruktig Chardonnay och producerar totalt flera olika vintyper, såsom rött, roséviner och mousserande viner under Lambrusco Mantovano DOC-status.

Vinodlingens källare genomgår olika renoveringar då och då och är öppen för besökare att utforska. Det består av modernt utformade ekfat för effektiv mognad och förädling.

Vinprovning och rundtur på gården kostar 15 Euro.

Azienda Vinicola Botti Di Botti Enrico

Azienda Vinicola

Botti-vingården grundades 1870 och ligger i Capriano del Colle DOC-regionen, i Lombardia. Idag hanterar den fjärde generationen av Botti-familjen förvaltningen av gården och producerar vin för The Holy Mass. Bland 11 andra vingårdar i samma region som Botti, har gården de äldsta vinframställningstraditionerna Vinframställningstraditionen startades av Giuseppe, en farfar till de nuvarande ägarna, under andra hälften av 1800-talet.

Sedan dess producerar familjen ett brett utbud av viner med passion och kärlek, såsom röda, vita och roséviner, tillsammans med utsökt dessertviner, mousserande och berikade viner, allt under populära Capriano del Colle DOC-status Vingården ägs av Enrico och Marco Botti och de odlar olika druvor på sina åtta hektar vingårdar, belägna i parken Montenetto. Några av de vinstockar som Enrico odlar är Sangiovese, Marzemino och Merlot i kombination med toppklass Chardonnay och Trebbiano di Lugana. Allt skördearbete utförs manuellt.

Personalen samlar de bästa druvorna för mjukpressning i källaren. Raderna med vinstockar njuter av mikroklimatet på kullen och den bördiga marken som är utmärkt för produktion av högkvalitativa viner. Vinkällaren är utrustad med modern teknik. Den består av stora rostfritt stålfat för jäsning av druvor.

Vinkällaren har också stora träfat och barriques där Enrico lagrar sina läckra viner för effektiv mognad och förfining. Ett besök med rundtur och vinprovning kostar 10 Euro.

Cantina Ceresa, producerar viner med DOC-status

Cantina Ceresa

Cantina Ceresa, som ägs av Conti-familjen, ligger nära tornet i San Martino, i utkanten av staden Pozzolengo. Det ligger precis på södra sidan av den charmiga Gardasjön och en kort bilresa från Sirmione motorvägsavfart. I över 30 år har Conti-familjen producerat Conti-familjen viner av högsta kvalitet, med högsta uppmärksamhet på kvaliteten och inte kvantiteten.

Cantina Ceresa grundades av Andrea Conti. Tillsammans med frun Grazia ägnade han sig åt passionen och kärleken till att producera läckra viner. Till att börja med har vingården en zooteknisk inriktning, och sedan efter att ha förvärvat mer mark, etablerade den tidigare ägaren en ny vingård med namnet – Cantina Ceresa. Idag hanterar Massimo tillsammans med sin fru Francesca administrationen av vingården. Han följer sin fars fotspår och producerar högkvalitativa viner. Mellan 2016 och 2017 började Massimo producera en ny serie produkter med nya etiketter genom att kombinera de senaste metoderna för vinodling och forntida druvodlingstekniker. Idag är vingården omgiven av olivlundar och vingårdar som sträcker sig över ett område på 10 hektar.

I de familjeägda vingårdarna odlar Massimo olika druvor. Han odlar vinstockar av hög kvalitet, som Turbiana di Lugana, Chardonnay och Garganega, i kombination med Rondinella och Merlot. Dessa druvor bearbetas i den antika källaren för att producera läckra röda, vita och rosé- viner, samt mousserande vin av superkvalitet, alla tillverkade under Lugana och Garda DOC-status. Den underjordiska källaren har stenväggar som ger en perfekt temperatur för åldring och förädling av viner i gamla träfat.

Ett besök med rundtur på vingården och provning av vinerna kostar 19 Euro.

Cascina Le Preseglie, med andtagande utsikt över Gardasjön

Cascina Le Preseglie

Casina Le Preseglie ligger nära tornet i San Martino Della Battaglia, i Lombardia-regionen. Endast en kort resa från Sirmione och Desenzano del Garda. Vingårdarna täcker ett område på 15 hektar, omgiven av charmig natur. Cascina Le Preseglie var ursprungligen en bondgård daterad tillbaka till 1800-talet. Ägaren har renoverat lantgården och omvandlat den till en vinodling som bevarar den ursprungliga antika arkitekturen. Den frodiga mikrofloran som omger vingården ger en hisnande utsikt för alla som besöker den. Från vingården kan du njuta av en fantastisk utsikt över Gardasjön som ligger intill källaren.

På Cascina Le Preseglie odlar ägaren ett stort antal vinstockar, som inkluderar Lugana, Cabernet Sauvignon och Merlot. Dessutom odlar de också sällsynta Tocai Friulano för att producera läckra viner. Faktum är att ägaren till gården är en äkta producent av prisbelönta vita viner. Cascina Le Preseglie-företaget producerar 2000 liter vin och levererar cirka 60 000 vinflaskor varje år. Den moderna teknikkällaren består av enorma ståltankar, som sträcker sig över två våningar. Dessa tankar används för att förvara de välsmakande vinerna under mognadsfasen.

Om du har en passion för att smaka utsökt rött vin, tillverkat av unika vinstockar, kan du planera en kort resa till Cascina Le Preseglie i den vackra regionen Lombardia. Du kan också ordna officiella möten i vingårdens stora konferensrum.

Il Cipresso, känd tillverkare av DOC och DOCG-viner

Il Cipresso

Il Cipresso-vingården ligger i ett tilltalande landskap och är belägen i en gammal bondgård med anor tillbaka till 1600-talet, omgiven av de vackra vingårdarna i Scanzorosciate (Bergamo). Gården är en känd tillverkare av utsökta ekologiska viner, tillverkade inom Moscato di Scanzo DOCG och Valcalepio DOC-regionerna. Täckt med cirka 2500 olivplanter är vingården också en utmärkt producent av extra virgin olivolja.

Med en perfekt blandning av traditioner och modernitet i vinkällaren sker vinproduktionen. Inuti källaren har varje produktionsprocess ett särskilt utrymme. För torkning av druvor finns det till exempel ett separat område och tappning av vin sker i ett annat rum. Jäsningen av vinstockar utförs i rostfria tankar, medan åldring och förfining görs i ekfat som förbättrar smaken på deras prestigefyllda viner.

Vingårdarna sträcker sig över ett område på fem hektar uppdelade på olika områden, där ägaren odlar ett brett utbud av druvor. Det inkluderar toppklassade Moscato di Scanzo, Merlot, Cabernet Sauvignon och Chardonnay, i kombination med fruktig Pinot Blanc, Pinot Gris och Incrocio Manzoni. Genom att använda dessa vinstockar producerar företaget olika typer av vin, innefattande läckra röda, vita och mousserande viner, tillsammans med högklassiga rosé och dessertviner. Varje vin uttrycker essensen av producentens kärlek och hårda arbete.

Med stor passion följer ägaren filosofin som innefattar konventionella jordbruksmetoder med den mest avancerade tekniken. Förutom läckra viner producerar vingården även grappa och choklad av fin kvalitet.

För 30 Euro får man en rundtur och vinprovning på gården.

Le Strie, känt för fantastiska Nebbioloviner

Tenuta Travaglino

Le Strie är en familjedriven vingård i Teglio, i vinområdet Valtellina i regionen Lombardiet. Regionen är känd för produktion av fantastiska viner som uteslutande tillverkas med de bästa Nebbiolo-druvorna. Verksamheten ägs av fyra personer; Luciana, Marisa, Paolo och Stefano.

Vinodlingen har bara cirka en hektar mark för odling av druvor. De odlar Nebbiolo druvor som är de vanligaste druvorna som odlas i denna region. Andra gamla druvsorter som Rossola, Pignola och Brugnola odlas också. Den lilla vingården odlar endast 600 kilo druvoper per hektar för vinproduktion.

Detta garanterar att kvaliteten på vinet blir hög. Från druvorna gör det röda viner. De har tre viner i produktion tillverkade med traditionella metoder. Deras Valtellina Superiore DOCG och Sforzato DOCG krossas, avstjäkas och jäses i rostfria stålfat och mognar sedan i stora ekfat. Det andra vinet som produceras av vingården är Terrazze Retiche di Sondrio IGT som också det är jäst och mognat i rostfria stålfat. Produktionen av vinodling är liten med cirka 7500 flaskor per år i genomsnitt, men kvaliteten på vinerna är exceptionell.

Du kan ta en guidad rundtur i vingården om du besöker regionen. De erbjuder stor inblick i sina produktionsprocesser och erbjuder också guidad provsmakning av sina viner. Så packa dina väskor och gör dig redo att besöka denna lilla och mysiga vingård i norra Italien.

Le Strie välkomnar alla vinälskare. Prisuppgift saknas

Luca Faccinelli, vid foten av de Italienska alperna

Luca Faccinelli

Luca Faccinelli är en vinproducent som äger vingården uppkallad efter sig själv. Han föddes i Chiuro i Valtellina och har haft passion för vinframställning under lång tid. Det är här i hjärtat av Valtellina Superiore Grumello, vid foten av Alperna, som han skapat sin vingård. Fastigheten består av en 15-talskällare som ligger i bergen omgivna av terrassvingårdar.

De terrasserade vingårdarna ligger mellan 400 och 650 meter över havet, i terrasserade kullar som är idealiska för odling av druvor. Druvunderhåll och skörd görs helt för hand vilket säkerställer högkvalitativa druvor. På dessa terrasser som har en tusenårig historia odlar de sina signaturdruvor, Nebbiolo.

Gården har vinstockar som är så gamla som 80 år. Vingårdarna stöds av stenmurar som har historisk betydelse. De producerar röda viner med Nebbiolo-druvorna. Deras bästa viner är Rosso di Valtellina DOC och Valtellina Superiore DOCG Grumello. De produceras med traditionella metoder som har använts i generationer av vinproducenterna i denna region.

Luca Faccinellis vinframställning kan du se när du besöker denna vackra vingård. Han har byggt vingården och hanterar den med fullt engagemang för områdets rika vinhistoria och yttersta respekt för landet. Skönheten i denna region, kulturen och vinerna visas alla i vingården och för alla vinälskare kommer ett besök på denna plats att bli ett fantastiskt äventyr.

En guidad tur på gården kostar 10 Euro.

Peri Bigogno, på sluttningarna mot Garda-sjön

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Peri Bigono, ligger omgiven av morenakullarna i Castenedolo, en kort bilresa från Gardasjön. Gården är underbart belägen mellan de mest uppskattade turistplatserna i Venedig och Milano. Varje medlem av familjen Peri är helhjärtat engagerad i verksamheten och producerar många prisbelönta viner i Montenetto Di Brescia DOC-regionen.

Berättelsen börjar när familjen Peri 1946 flyttade till Castenedolo från Visano, den södra delen av Brescia. De köpte ett historiskt palats, ursprungligen ägt av Togni-familjen, och återställde det till ett familjeföretag med vinproduktion. Vingårdens gamla källare har den mest tilltalande ingången med en stor trappa, täckt med marmorsteg. Du kan se ett gammalt vykort i källaren från 1920-talet som avslöjar den långa historien med vinframställning i källaren. Dessutom har de stora fat för vinåldring och antika krus för att lagra citronsaft.

Peri Bigogno odlar druvor av hög kvalitet, till exempel Merlot, Cabernet Sauvignon och Marzemino och producerar röda och vita viner. Företaget levererar också läckra mousserande viner, tillverkade av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Blanc, under Talento DOC-status.

Vingårdarna, som ligger utspridda runt Gardasjön, smeks av de milda vindarna som förekommer i området. Vinstockarna njuter av mikroklimatet och den bördiga marken som är perfekt för produktion av en mängd olika sorters vinstockar. Tillsammans med vinodling odlar gården också citronväxter och producerar välsmakande citronsaft.

En rundtur på gården och vinprovning kostar 18 Euro.

Ricci Curbastro Azienda Agricola, släkten har bedrivit vintillverkning sedan 1200-talet

Tallarini"

En solid och moderniserad källare, hjärta och själ i Tallarini, är indelad i tre rum, vardera för bearbetning, konservering och vinsmakning. De röda vinerna förvaras i träfat för effektiv åldring och förfining medan gårdens vita viner förvaras i ståltankar. Tallarini-vingården producerar varje år cirka 240 000 flaskor vin och placerar dem vackert längs väggarna. Tallarini består också av en bondgård omgiven av frodig natur för gäster. Rundtur på gården och vinprovning kostar 15 Euro.

Ricci Curbastro-familjen har arbetat med vinodling sedan 1200-talet och äger fästningen Rontana di Birsighella och den charmiga gården Capriolo i Franciacorta. Gården täcker ett totalt område av 32 hektar, varav 27,5 hektar är avsedda för vingårdar under Curtefranca DOC och Sebino IGT-status.

För närvarande driver familjens enologer – Annalisa Massetti, Riccardo Ricci Curbastro och Andrea Rudelli vingården. Deras passion och hängivenhet till familjeföretaget för vinframställning kan lätt märkas på smaken av deras utsökta viner. De äger också ett museum som invigdes 1986 och som består av gamla artefakter och rustika föremål, museet är öppet för gäster som vill upptäcka gårdens rika historia.

För närvarande driver familjens enologer – Annalisa Massetti, Riccardo Ricci Curbastro och Andrea Rudelli vingården. Deras passion och hängivenhet till familjeföretaget för vinframställning kan lätt märkas på smaken av deras utsökta viner. De äger också ett museum som invigdes 1986 och som består av gamla artefakter och rustika föremål, museet är öppet för gäster som vill upptäcka gårdens rika historia.

Den underjordiska källaren i vingården där jäsning, åldring och tappning av Franciacorta DOCG äger rum ligger i den gamla parken. På sin odlade mark odlar ägarna olika typer av druvor, inklusive Chardonnay, Pinot Nero, Pinot Bianco och Carmenere. Dessutom är en del andra vinstockar som man odlar Cabernet Franc, Merlot och Cabernet Sauvignon. Med full respekt för naturen i källaren producerar de röda, vita och mousserande viner av hög kvalitet.

San Lorenzo, en nyligen renoverad bondgård mittemot Ricci Curbastro gård, består av åtta lägenheter. Bondgården ligger nära de magnifika vingårdarna och ger gästerna en perfekt utsikt över den vackra landsbygden. Sportälskare kan besöka Golf Franciacota en kort bilresa från San Lorenzo. Lägenheterna består av kök, utrustade med allt nödvändigt porslin, kylskåp, luftkonditionering och många andra nyttiga artiklar för vardagsbruk.

För så lite som sju Euro får du både rundtur och vinprovning på gården.

Ronco Calino, ekologiskt jordbruk i paradisikt lugn

Roncoi Calino

Inhägnad av den gröna kullen som den berömda pianisten Arturo Benedetti Michelangeli valde till sin personliga fristad, är Ronco Calino en oas i Franciacorta. En plats där naturens ljud och färger håller sig, där tiden verkar stå stilla, och där noggrann uppmärksamhet och förmågan att vänta är de väsentliga förhållandena som skapar Franciacortas med äkta personligheter, livliga och lysande som den speciella platsen där de tar form.

Ronco Calino bedriver ekologiskt jordbruk och värderar den naturliga balansen i ekosystemet. De organiska vingårdarna sträcker sig över ett område på 13 hektar och ägaren odlar ett stort antal druvvarianter. Högklassiga Chardonnay, Pinot Noir och unik inhemsk Erbamat, tillsammans med fruktig Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Efter skörden kyls de manuellt plockade druvorna omedelbart för att hålla aromen intakt, sedan pressas de försiktigt i ståltankar och träfat. Paolo Radici producerar 70 000 flaskor prisbelönta mousserande viner under Franciacorta DOCG-status och 2 000 flaskor läckra röda och vita viner.

Omgivna av de charmiga vingårdarna ligger vinkällarna på gränsen till de fascinerande byarna Adro, Erbusco och Cazzago San Martino. Källarna är utrustade med modern teknik, såsom kylare, pressare, små tankar och träfat för att hjälpa alla vinproduktionssteg. Paolo Radici åldrar sina viner i jäsningsresterna i 12 månader mer än vad som krävs av de strikta produktionsreglerna för att förbättra deras smak och doft.

År 2019 etablerade Ronco Calino ett helt nytt vinprovningsrum med utsikt över det frodiga landskapet och möblerat med takkronor och hängande soffor för att välkomna vinälskare.

En vinprovning och rundtur på gården kostar 25 Euro.

Tallarini-gården producerar 240 000 flaskor vin per år

Tallarini

Tallarini-vingården ligger bland gröna kullar i Valcalepio i Bergamo-provinsen. Ägaren till gården har utvecklat ett samarbete med markägare i Bergamo-regionen, och idag har vingården 20 hektar vingårdar.

Historien om Tallarini började 1983 när Vincenzo köpte Il Fontanile, i en vacker historisk by med rader av gamla byggnader. Senare 1985 startade han vinframställningen genom att kombinera druvoodling med biodling. Efter att ha vunnit ett par priser för sina viner utökade han verksamheten och började bygga en källare i Bergamo.

Rundtur på gården inklusive vinprovning kostar 15 Euro.

Tenuta Travaglino, var tidigare ett kloster

Tenuta Travaglino

Konverterat från ett medeltida kloster till en vinproducerande verklighet, ligger Tenuta Travaglino i Calvignano. En fascinerande stad i Oltrepò Pavese i södra Lombardia. I dag äger företaget 12 gårdar som är vackert renoverade med respekt för regionens tradition och kultur. Den magnifika naturen runt gården talar mycket om den rika historien, traditionerna och vinframställningen i området.

Travagalinos historia går tillbaka till 1111 och sedan 1868 ägs den av Comi-familjen. Senare anslöt grevinnan Giuseppina Sottocasa till Vincenzo Comi och utvidgade odlingslandet med 189 hektar.

Med stor passion och engagemang revolutionerade Vincenzo gården och omvandlade den till en moderniserad källare 1965. Han omstrukturerade också vinprovningsrummet och vingårdens gästfrihetscenter. Hittills hanterar den femte generationen av familjen Comi administrationen av vingården och Cristina och Alessandro Cerri Comi är de nuvarande ägarna.

Travaglino-gården, nedsänkt i landsbygd och skogsområde, täcker ett land på 400 hektar varav 80 hektar är tillägnad vingårdar. Donato Lanati, en vinkonsult, tillsammans med enolog Achille Bergami, med sina expertkunskaper, hanterar vingårdarna och källaren. Företaget odlar unika Pinot Noir och Renan Riesling för att producera röda, vita och mousserande vin i toppklass, i kombination med rosé och dessertviner av hög kvalitet.

Travagalino-vingården har utvecklats mycket från ett effektivt vinframställningsföretag till en omfattande agriturism. Under åren har vingårdskällaren genomgått många förändringar. Många avancerade tekniker har introducerats och gamla betongfat och fat ersatts med stora rostfria tankar.

Rundtur och vinprovning kostar 20 Euro.

Conte Vistarino, högkvalitativa viner från Pinot Noir druvan 

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Vingården Conte Vistarino är belägen på landsbygden i provinsen Rocca de ’Giorgi i den södra delen av regionen Oltrepo Pavese i Lombardiet. Familjen Vistarino som äger vingården vill producera viner av högsta kvalitet som återspeglar jordens rikedomar samtidigt som de använder den nyaste tekniken för vintillverkningen. 

Det var i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet som Carlo Giorgi di Vistarino introducerade en ny druvsort till vingården nämligen Pinot Noir. Han vann priser i både London och Paris för de mousserande vinerna som han gjorde av druvan. 

Idag är det Ottavia Giorgi di Vitarino som är den nuvarande ägaren och han följer i samma fotspår för att producera viner med hög passion och engagemang. 

Av de 180 hektaren mark är 140 av dessa till Pinot Noir druvan som tillverkas under den officiella statusen Albo Della DOC Oltrepò Pavese. Förutom Pinot Noir odlas även Chardonnay, Pinot Grigio och Sangue Di, samt Giuda, Buttafuoco och Barbera. 

Vingården Conte Vistarino har även 200 hektar skog och 120 hektar åkermark där det växer många olika fruktträd och grönsaker. 

Ett besök på vingården innebär en rundtur av det perfekt bevarade familjehemmet Villa Fornace som är från 1700-talet. Villan innehåller mycket om vinframställning och familjens historia. Det finns även ett spelrum samt ett vinprovningsrum i bostaden. 

Rundtur och vinprovning på vingården kostar 15 Euro. 

Defilippi – I Gessi – vingård med över 100 år av historia

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Defilippi – I Gessi är en vingård med en riktigt gedigen och lång historia av att odla och producera fantastiska viner. De otroliga omgivningar som omger vingården bjuder inte bara på vackra vyer, utan klimatet lämpar sig även väldigt bra för just vinodling.

Sedan vingårdens begynnelse har den genomgått många förbättringar, vilket har resulterat i att vinerna har förbättrats för varje år som går. Här produceras vita, röda och roséviner med druvor som Pinot Noir, Riesling och Nebbiolo, samt många fler.

Vid ett besök hos vingården får du njuta av en fantastisk vinprovning och rundtur, samt att det till och med finns ett hotell där du kan spendera natten. Djur är tillåtna att ta med, samt att det finns parkering för både buss och bil.

Ett besök tar ungefär 3 timmar, samt kostar inte ett enda öre. Ett måste för dig som älskar dessa typer av aktiviteter.

Är Italien och dess viner din passion

Då kommer du säker att finna glädje även i våra övriga italienska vin-sidor.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Lombardiet som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Lombardiet samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter. 

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.