Hem » Vin Fakta » Lodi – den hemliga vinregionen i Kalifornien

Lodi – den hemliga vinregionen i Kalifornien

lodi - ett par som dricker vin - Vinjournalen.se

Lodi AVA är ett ganska outforskat vinland i den större omfattande regionen Central Valley i Kalifornien och ligger placerat på kartan direkt öster om San Francisco Bay mellan städerna Sacramento och Stockton.

Trots att Lodi är ett mycket spännande vinstrikt är området ändå ganska okänt hos oss, såvida du inte är en stor fan av druvan Zinfandel, förstås. Följ med på en resa till Lodi, lär känna detta fantastiska vindistrikt och deras viner!

lodi - i vingården druvor

Även om regionen ligger ganska långt från kusten, Stilla havet ligger 115 km västerut, så har Lodi ett underbart medelhavsklimat, otroligt egentligen för att ligga så långt inåt land. Men Lodi ligger strax öster om Sacramento-San Joaquin deltat och det som håller ner temperaturen är att det finns så mycket vatten i Lodi, många floder som delar sig i bäckar, flodmynningar och små vikar som vattnet rinner in i.

Varma dagar med svalare perioder ger området en bra balans och mineralrika, dränerande, sandiga lerjordar hjälper förstås till för att odla druvor och tillverka kvalitetsviner. Temperaturerna sjunker avsevärt på natten och det möjligt för Lodi-druvor att mogna fullt ut och ger viner med smidiga tanniner och en snygg syra. Så även om Lodi ibland uppfattas som en region med hett klimat, så är klimatet i verkligheten jämförbart med de bästa vinregionerna vid medelhavet.

Kaliforniens mest dynamiska vinregion

2015 tilldelade Wine Enthusiast Magazine Lodi det prestigefyllda Wine Star Award för ”Årets vinregion.” eftersom man tycker att är den mest dynamiska vinregionen i Kalifornien. Ett miljötänk gäller i hela regionen, ett hållbart jordbruk med omfattande och ganska strikta så kallade ”LODI RULES” for Sustainable Winegrowing som är Kaliforniens första tredjepartscertifierade vinodlingsprogram. 22 % av Lodis totala arealer för vindruvor är certifierat hållbara.

1986 blev Lodi en AVA (American Viticultural Area) och fick sedan 7 mindre, sub-AVA 2005: Cosumnes River, Alta Mesa, Sloughhouse, Borden Ranch, Jahant, Mokelumne River och Clements Hills.

Idag omfattar regionen ett 90-tal boutique-vingårdar som specialiserar sig på små, handgjorda viner som regelbundet kammar hem storpriser på inhemska och internationella vintävlingar. Här finns också nästan 800 vinodlare som odlar druvor på ca 110 000 tunnland.

lodi - glas rött vin hälls upp

Lodi är druvornas paradis

Moderna Lodi AVA vingårdar odlar ett brett sortiment av Kaliforniens favoritdruvor. Här finns totalt över 100 olika druvor som hänger i klasar på ofta knotiga gamla vinstockar och som bland annat representerar spanska, portugisiska, italienska och södra Rhône-sorterna. Italienska och tyska bosättare kom till Lodi i mitten av 1800-talet med vitis vinifera-sorter, som exempelvis Zinfandel och Alicante Bouschet.

Lodi är förstås en av Kaliforniens stora, historiska vinregioner, där fjärde och femte generationens vinproducerande familjer har sina vingårdar och odlat vin i mer än 150 år och en del planteringar går tillbaka till 1888. Många av dessa gamla vinstockar har sina egna rötter, är givetvis naturligt lågavkastande och ger vinet av superkvalitet. Men Lodi är också tillräckligt intressant för nya vingårdar som har anslutit sig till området och tillfört kreativa idéer, modern vinframställning med den senaste teknologin och framför allt producerat riktigt goda viner.

Fokus på Zinfandel

Lodi utropar sig ofta själv som Zinfandelns huvudstad men trots att Lodi är den minste vinregionen i Kalifornien, så odlas fler druvsorter än i någon annan region delstaten.

Över 40 procent av Kaliforniens bösta vingårdar för Zinfandel-viner finns här. Traditionellt dominerar både vita och röda druvor. Arealerna för Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Zinfandel är de största här. Idag är regionen känd för att odla ett brett utbud av intressanta och ovanliga vindruvor. Ganska otypiska sorter för området har också vuxit fram. Albariño, Graciano, Kerner, Nero d’Avola, Picpoul, Tannat och Teroldego är exempel på den mångfald av de druvor som finns här. Annars finns det Merlot, Petite Sirah, Cabernet Franc, Barbera, Tempranillo och Riesling, Albarino, Viognier och Sauvignon Blanc för vita.

lodi - i vingården vinstock

I Lodi produceras den absolut bästa Zinfandeln. Ren och elegant, med härliga bärtoner och kryddighet. Kvaliteten är genomgående god, men kan variera. Man kanske ska se bortom de absolut billigaste vinerna och snegla på mindre vingårdar och producenter, även om Lodi-viner i stort sett klassas som rätt friska och prisvärda och står sig bra konkurrensen. Nästan alla vingårdar är familjeägda med odlar 760 000 ton vindruvor.

Det finns fem stora vingårdar i området – Robert Mondavis kända Woodbridge, Turner Road Vintners, Trinchero Family Estates, Bear Creek Winery och Oak Ridge Winery.

Några viner från Lodi

Vi har valt 2 viner med druvan Znfandel som vi tycker har både karaktär och kraft.

lodi - 2 zinfandelviner

Ravenswood Lodi Zinfandel, 2018

Nr 26001 | 139 kr

Producenten är Ravenswood som grundades 1976 av färgstarke vinmakaren Joel Peterson och hår samsas Zinfandel tillsammans med Petite Sirah och nästan en synlig del av Alicante Bouschet. Ett bra exempel på vad man kan göra med i genomsnitt gamla, 85-åriga vinstockar. Vinet har lagrats i 18 månader på franska ekfat och fylligt, smakrikt av mängder av toner av mogen söt frukt.

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel, 2019

Nr 6507 | 139 kr

Producenten Brazin Cellars ägs av Delicato Family Vineyards som grundades på 1920-talet av familjen Gasparé som kommit hit från Sicilien. Gott, fräscht och lite komplext vin, druvtypiskt för Lodi- Zinfandel och mycket prisvärt. Smakar björnbär, plommon, choklad, viol och vanilj samt örtigs nyanser. Trevlig framtoning med snygg finish med distinkta fattoner.

Vad man äter till dessa viner? Det ser du i artiklarna nertill.

Mer om mat till Zinfandel:

Frågor och svar:

Vad är Lodi AVA och var ligger det?

Lodi AVA är en vinregion i Kalifornien som ligger öster om San Francisco Bay mellan städerna Sacramento och Stockton.

Vilket klimat har Lodi och hur påverkar det vinproduktionen?

Lodi har ett medelhavsklimat med varma dagar och svalare perioder. Detta ger en bra balans i vinerna och de mineralrika jordarna hjälper till att odla kvalitetsviner.

Vilken utmärkelse fick Lodi 2015 och varför?

Lodi tilldelades Wine Star Award för ”Årets vinregion” av Wine Enthusiast Magazine på grund av att det anses vara den mest dynamiska vinregionen i Kalifornien.

Vilka druvor odlas i Lodi?

Lodi odlar en mängd olika druvor, inklusive Zinfandel, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petite Sirah, Cabernet Franc, Barbera, Tempranillo, Riesling, Albarino, Viognier och Sauvignon Blanc.

Vilka viner rekommenderas från Lodi?

Två rekommenderade viner från Lodi är Ravenswood Lodi Zinfandel 2018 och Three Finger Jack Old Vine Zinfandel 2019.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.