Hem » Vin Fakta » Grattis till Göteborgs första Urban Winery!

Grattis till Göteborgs första Urban Winery!

131 - Vinjournalen.se

I vår öppnar Wine Mechanics upp portarna till det internationella konceptet för en Urban Winery och detta ligger i Göteborg och i gamla Slakthusområdet i Gamlestan. Vi har tidigare skrivit om The Winery Hotel i Stockholm som också satsat på konceptet Urban Winery.

Projektet i Göteborg<img decoding= ” width=”300″ height=”227″>

Det är förstås arkitektkontoret Krook & Tjäder som har ritat och inrett den 800 km stora lokalen i Gamlestaden Vi kan lova att slutresultatet garanterat kommer att bli snyggt, fräscht, modernt, med en fullständigt unikt inredning och med ståtligt mycket rymd i lokalen. Samtidigt har man lyckats att skapa en mysig och trevlig atmosfär. Projektet har varit ett samspel mellan fastighetsägaren Klövern, arkitekterna på Krook & Tjäder samt företaget Wine Mechanics. Vinimportörerna Kenneth Gustavsson och Magnus Holmgren kunde äntligen förverkliga sina drömmar och förvandla den 100 år gamla och hårt åtgångna byggnaden i Slakthusområdet till ett urbant vineri.

Ni kanske minns att Krook & Tjäder tidigare stått bakom bland annat äventyrshotellet vid Riksgränsen samt Havsbadet i Helsingborg. Det är alltså inte så konstigt att arkitekterna nappade på idén och skapa ett för Sverige föortfarande unikt koncept.

– Vi nappade direkt på den galna idén, säger arkitekten Isak Heedman, och att få skapa en mat- och vinupplevelse utöver det vanliga.

De första skisserna gjordes förstås på plats i USA där Urban Wineries blir alltmer populära.

<img decoding= ” width=”277″ height=”300″>Vad är ett Urban Winery?

Man kan beskriva det som att en vinproducent väljer att ha sin vinproduktionsanläggning i en stadsmiljö istället för den så typiska och traditionella lantliga anläggningen där man framställer vinet nära vingårdarna.

I USA har det visat sig svara ett populärt koncept och Urban Wineries har öppnat på mängder av ställen runt om. Idag går det ju smidigt att med teknik och transport ta hem lokalt odlade druvor för att framställa vin på plats. Gäster kan förstås få en total vinupplevelse från druva till flaska, vineriturer, traditionell provsmakning, härlig mat och kunna köpa lite vin på plats.  Ett koncept som utan tvekan kommer att locka många stadsbor att snabbt hoppa på stadsbussen för att få se hur man tillverkar vin mitt i staden.

Håll koll i våra ”Nyheter” där vi kommer att hålla er läsare uppdaterade över premiärdatum m.m.

Tidigare har vi skrivit om urbana vinerier, läs här:  

Frågor och svar:

Vad är en Urban Winery?

En vinproducent som väljer att ha sin vinproduktionsanläggning i en stadsmiljö istället för en traditionell lantlig anläggning nära vingårdarna.

Var kommer det första Urban Winery-konceptet i Göteborg att öppna?

Det kommer att öppna i gamla Slakthusområdet i Gamlestan.

Vilket arkitektkontor har ritat och inrett den 800 km stora lokalen i Gamlestaden?

Arkitektkontoret Krook & Tjäder har ritat och inrett lokalen.

Vilka företag har varit involverade i projektet för att skapa Göteborgs första Urban Winery?

Fastighetsägaren Klövern, arkitekterna på Krook & Tjäder samt företaget Wine Mechanics har varit involverade i projektet.

Vilka fördelar kan man få av att besöka en Urban Winery?

Gäster kan få en total vinupplevelse från druva till flaska, vineriturer, traditionell provsmakning, härlig mat och kunna köpa lite vin på plats.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.