Tusentals kunder har redan hittat till Forth Myers i Florida och vineriet Time To Make Wine där du gör ditt eget vin. Familjen Zahorchak har öppnade vineriet 1996. Man köper torkade druvor och druvjuice (för fruktviner) från vingårdar runt om i USA exempelvis Washington och Kalifornien men importerar även från bland annat Australien, Frankrike, Italien och Sydafrika.

På plats i en 2400 kvm stor lokal, provade vi en god Merlot med smak av hallon med fräsch syra och inslag av ekfat. Ett vin med en mild fruktstruktur och trevlig arom. Man kan alltså här få ett riktigt gott vin som man gör helt själv – en riktigt kul affärsidé!

Kort sagt tillhandahåller vineriet all utrustning och information man behöver för att göra eget vin på några timmer då och då. Kunskapen får man på köpet. Självklart har lokalerna kontrollerad tempe-ratur, fuktighet och ljus och här går man igenom processen för en första och andra jäsning samt lagring. Buteljeringen på flaska sker via elektriska vakuumpumpar och försluts sedan med kork. Man kan sedan välja sin färg på folien samt designen på etiketten.
Prisfönstret är stort och några exempel för en sats på c:a 23 liter eget vin är
Röda:

  • Merlot $180
  • Californisk Pinot Noir $190
  • Italiensk Chianti Reserva $235

Vita:

  • Riesling $170
  • California Chardonnay $210
  • Italiensk Pinot Grigio $225

Rosé:

  • White Zinfandel $175

Vi intervjuade innehavaren för vineriet, Sandy Zahorchak.

— Det är klart att det blir billigare att göra ditt eget vin med färre tillsatser och det är dessutom ett bra sätt att återvinna dina vinflaskor.

— Det är populärt att göra sitt eget vin, eftersom det är så enkelt. Här kan vi assistera kunderna vid jäsning och filtrering. Dessutom får man lära sig så mycket om viner och hela vinprocessen. Kunden gör alltid sitt eget val och väljer sina favoritdruvor.

Hur gör man sitt eget vin hos er?

— Genom hela processen taggas vinet med ditt namn. Du följer hela processen själv och kommer hit, till ditt eget vineri med jämna mellanrum och för varje steg i processen.

Hur lång tid tar det?
— Det är enkelt och vi stöder våra kunder genom hela vägen. Det tar 45 dagar från druva till flaska.

Fermenteringen tar 9 dagar för rött och 14 dagar för vitt vin. Därefter börjar jäsningsprocessen som lämnar en bottensats eller så kallade fällningar. Jäsningen tar 21 dagar. Sedan stabiliseras vinet och ett klarningsmedel tillsätts. Den 28 dagen skakas vinet i en glasdamejeanne. Till slut efter en vecka försvinner allt sediment och vinet är helt klart. Den 35 dagar filtreras vinet och till sist, dag 45 butelj-eras vinet. Kunden väljer foliefärg, vi korkar vinet och sedan kan kunden designa sin egen etikett eller välja en färdig etikett, berättar Sandy.

Självklart finns en trevlig vinbar i direkt anslutning till vineriet och här kan man också köpa diverse bra attiraljer som korkskruvar och dekanter.

Besök gärna hemsidan www.timetomakewine.com

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy