Hem » Vin Fakta » Australiskt vin – billigt & godast på Bolaget idag!  

Australiskt vin – billigt & godast på Bolaget idag!  

Australiskt vin omslag - Vinjournalen.se

Vem gillar inte att dricka australiskt vin? Fräscha viner och ett stort urval amt ett bra pris är svårt att motstå.

Trots svårt drabbade år av den globala pandemin när det gällde export och extremt väder med skogsbränder och översvämningar – idag är australiskt vin populärare än någonsin.

Vi ska tittat närmare på Australien då och nu, vinerna och vinmarknaden och ger några fantastiska prisvärda vintips!

Australiskt vin - 2 får

Australiskt vin – en egen dag

Den nationella helgdagen, Australia Day firas den 26 januari varje år. Det var samma dag som Storbritanniens första flotta landade i Sydney 1788 men kanske inte en lika festlig dag för urbefolkningen, när Australiens aboriginer kallade dagen en ’invasion och början på den europeiska koloniseringen’ och syftade på förstörelsen av deras kultur och folk. Även idag vill många australiensare att datumet ska bytas ut.

Australiskt vin – så här började det

Visste du att bland annat bag-in-boxen uppfanns här av vinmakaren Thomas Angove 1964, i Australien kallas den ibland för ”goon bag”. Men Australiens vinhistoria sträcker sig mycket längre tillbaka än till 60-talet.

Australien har en jord som är gammal och vinstockarna är gamla, de äldsta vinrankorna på planeten, som kan härledas tillbaka till 1843 och som fortfarande goda viner.

Vinodlingen går tillbaka till det allra första fartyget 1788, som förde med sig sticklingar och sedan gick dt i rask takt. I mitten av 1800-talet myntades regionerna Hunter Valley i New South Wales; Swan Valley i västra Australien; Yarra Valley, Geelong och Rutherglen i Victoria; och McLaren Vale, Coonawarra och Barossa, Eden och Clare Valleys i södra Australien etablerades.

På den tiden gjorde man mest starkvin och söta viner som såldes tillbaka till England. Utvecklingen för druvor som Cabernet och Shiraz förändrades i mitten av 1900-talet och då fick man upp ögonen för stilla röda viner. Gärna ekfatslagrade.

Senare på 1980 talet började vinindustrin utvecklas ordentligt och exportmarknaden blomstra med rika Chardonnayviner och röda Cabernet Sauvignon från Margaret River, eleganta, fruktiga Pinot Noir viner från Victoria, druvor snygga blandningar från Barossa och McLaren Vale och många fler populära viner. I början av 2000-talet fick man upp ögonen för den ekologiska och biodynamiska trenden men kvaliteten i början var si och så.

Australiskt vin - ett gäng som skålar

Australiens viner idag

Trots ihållig storskalig produktion med sämre kvalitet under decennier, kommer idag de allra bästa vinerna sedan 2 decennier från en uppsjö spännande producenter som tar tillvara på en gammal vintradition, erfarenhet av både framgång- och motgång och som har stamina att använda ny, modern, vinteknologi, kan odla ekologiskt och göra bra och goda viner av alla sorter – till schyssta priser!

Här hittar man viner av trevlig karaktär och konsekventa vinprofiler. Alla läckra viner från de 65 vinregioner som finns i Australien kan vi inte köpa i Sverige, men Systembolaget har ett bra sortiment med viner för alla smaker. Det är bara att prova sig igenom, du har väl hela sommaren på dig!

Australiskt vin – våra vintips: rött, vitt, mousserande!

Billigt är inte bar billigt utan snarare prisvärt om man jämför med vad man får smaka. Vi har tagit fram de viner som vi tycker uppfyller kraven

  • smakar utöver det vanliga
  • renommerade producenter
  • smaker som passar alla
  • låga priser – prisvänliga viner  

Röda viner

Gurra Gurra Creek Shiraz, 2021 | Nr 6302 | 79 kr

Från Lower Murray, Riverland i södra Australien är vädret varmt vilket gör vinerna ganska alkoholstinna. Detta muskelnippe i lättare glasflaska ligger på 14% tillverkat av svenskägd producent av Shiraz och lite Cabernet Sauvignon. Lagrad på ståltank med franska ekstavar. Gotti gott och fruktigt vin som smakar svarta bär, krämig choklad och vanilj.

Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon, 2021 | Nr 6338 | 72 kr

Populär producent, Wolf Blass, i vinregionen Barossa Valley, som blivit känd för att gå i bräschen för modern vinproduktion.  Här med boutiquevinet Eaglehawk, även detta i lättare glasflaska där enbart druvan Cabernet Sauvignon spelar huvudrollen. Vinet är ordervara men otroligt gott vin men smaker som har inslag av röda bär och toner av vanilj och kryddor.

Australiskt vin - 5 vintips

Vitt vin

Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay, 2019 | Nr 6941 | 89 kr

Ständiga favoriter är vinerna från Rawson’s Retreat, som numera ägs av en sydafrikansk producent. Det hindrar inte att viner är best-sellers över hela världen men även långkörare i Sverige. Här ett vin främst av druvan Sémillon i en blandning med mindre Chardonnay. Fräscht vin som smakar eukalyptus, med gula frukter och citrus med örtiga inslag.

Lindemans Bin 65 Chardonnay, 2021 | Nr 2106 | 79 kr

Lindemans som grundades redan 1843 är en ytterligare producent som är världspopulär med sina fantastiskt inte bara billiga men även prisvärda viner. Detta är en 100% ren snustorr Chardonnay även denna i lättar glasflaska och med en väldigt frisk profil med smaker av gula frukter, citrus, mango och vanilj.  

Mousserande vin

Tobacco Road Sparkling Chardonnay | Nr 7942 | 91 kr

Torrt, fräscht och mineraliskt bubbel från Gapsted Wines i snöiga vinregionen Alpine Valley. Denna Sparkling Chardonnay bjuder på trevliga och intensivt rena toner av aromer som friska citronskal, syrliga äpplen och päron med ett stänk av kaprifol och örter som körvel och dragon. Vinet har en bra struktur och en fin balans.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Hur stor är Australiens vinproduktion?

Australien är det 7:e största vinproducerande landet i världen med 170 000 hektar vingårdar som ligger främst i Western Australia, New South Wales, Victoria och South Australia.

Vilka är vinregionerna i Australien?

Det finns hela 65 vinregioner i Australien, men de fem populäraste är nog Barossa Valley, Hunter Valley, Margeret River, McLaren Vale, Yarra Valley.

Vilket är Australiens mest kända vin?

Penfolds Grange utan tvekan. Vunnit mer än 50 guldmedaljer under åren och första pris i Syrah/Shiraz vid vin-OS i Paris-71.

Varför är australiskt vin så unikt?

Det är nog så att Australien är hem för några av de äldsta vinstockarna i världen, många över 150 år gamla och som skänkt oss fantastiska viner under många år.

Dricker australiensare vitt eller rött vin?

I Australien dricker cirka 60 % av vitt vin.

Läs mer om Australien:

Vinjournalen.se Tips

Mousserande Vin - Jeanmaire Brut artikel nummer 743002 från producenten Jeanmaire från området Frankrike - Vinjournalen.se
Jeanmaire Brut
Pris:180 :-
Artikel nr:743002
Smak fruktig, grapefrukt, päron, gröna äpplen, mandelmassa
Arom grapefrukt, gröna äpplen, päron, mandelmassa, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
aperitif
fisk
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetDruvorPinot Noir, Pinot Meunier, ChardonnayAlkohol12 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.