Hem » Vin Fakta » Äppelbrandy Calvados – detta behöver du veta!

Äppelbrandy Calvados – detta behöver du veta!

Äppelbrandy Calvados - omslagsbild med äppeln och brandyglas

Det sägs att äppelbrandy Calvados har en lång historia oh tradition som går tillbaka ända till 700-talet av Karl den Store (Charlemagne) och till Normandie där det fanns gott om äppelträdgårdar. Läs lite mer om varför Calvados är en så speciell dryck, då och nu.

Den första kända destillation gjordes av 1553, men skrået för ciderdestillation skapades cirka 50 år senare 1606. På 1600-talet expanderade man destillationen av ciderbrännvinet och bestämde att ’eau de vie de cidre’ då att det inte fick tillverkas någon annanstans än i Bretagne, Maine och Normandie. Det var också då som man började kalla äppelbrännvinet för Calvados.

Äppelbrandy Calvados - äppelträd och folk som plockar

Äppelbrandyn Calvados har status Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) och det var 1942 som Calvados officiellt fick ett skyddat namn. Idag produceras Calvados endast i Normandie och i området som kallas för Calvados och som skapades efter den franska revolutionen. Ungefär som konjak tillverkas i regionen Cognac och endast får destilleras från vitt vin som gjorts av druvor från en viss region. Calvados är dock inte destillerat från vindruvor. Den börjar nämligen som cider.

Äppelbrandyn Calvados – så här produceras den!

Det var efter andra världskriget som man satte riktigt fart och rekonstruerade och moderniserade många a de gamla ciderhusen och destillerierna, främst i Pays d’Auge i Normandie.   

Producenterna får använda fyra typer av äpplen och en liten andel av päron är tillåten men bascidern är främst gjord av äpplen som är söta, bittersöta, bittra och bitterskarpa. Det är inget problem att hitta äpplen är odlade i Normandie, här finns nästan 300 olika sorter. Det är inte ovanligt att en producent blandar över 100 specifika sorter av äpplen i sin Calvados.

Äppelbrandy Calvados - glas och äpplen

Äpplena skördas och pressas till en saft som jäser till en torr cider. Det destilleras sedan till ett basvin, eau de vie och lagras i minst två år ända till flera år på ekfat. Ju längre den lagras, desto mjukare blir brännvinet och desto mer komplex blir det. Ibland dubbeldestilleras det i kolonner och lagras längre för att uppnå ännu mer komplexitet i smak och åldrad stil. Men därom tvistar producenterna fortfarande vad som ”är bäst”…   Men detta är inte enbart ett mustigt brännvin ….

Så här smakar Calvados!

Även om både konjak, Armagnac och Calvados är franska brandy, så kan de inte vara mer olika. Konjak och Armagnac destilleras av ett vitt basvin, medan Calvados görs av äppelcider. Du kanske inte kan smaka druvorna i en konjak, men äpplena i Calvados är svåra att missa.

Mellan olika producenter, blandningar av olika äppelsorter och olika längd på lagring så diffar givetvis smaken från producent till producent. En ung äppelbrandy som Calvados har en fräsch och ren äppelsmak med mer eller mindre komplexitet. En vällagrad Calvados ska naturligtvis också smaka av äpplen och päron och smakerna ska balansera väl med lagringens intensitet. Ju längre Calvados lagras, desto mer liknar smaken den hos någon annan lagrad konjak. Den bli gyllene eller mörkare i färgen med orange inslag och röd mahogny. Doft- och smakaromer har en delikat koncentration av mogna äpplen och torkade aprikoser snygg kombinerade med aromer av smörkola, nötter och choklad.

Calvados har idag 3 appellationer:

  • AOC Calvados gäller för ung och fräsch Calvados, inga bestämda regler för om det ska destilleras en eller 2 gånger och hur den ska gå till, i fat eller kolonn, men den ska lagras i minst 2 år.
  • AOC Calvados Domfrontais gäller för producenter som även vill använda minst 30% päron. Men dubbeldestilleras två gånger i kolonn och lagras minst tre år på ekfat. Fruktig Calvados med päronsmak.
  • AOC Calvados Pays D’Auge gäller för den allra finaste Calvados. Odlingsområdet är begränsat till Pays D’Auge och endast särskilda äpplen får användas. Brännvinet måste destilleras två gånger i kopparpanna och sedan lagras minst två år på ekfat.
Äppelbrandy Calvados – snyggt dukat med muffins

Hur gammal är gammal?

Som med all fin fransk brandy, så lagras även brännvinet Calvados i ett flertal år och vi känner igen termerna från konjak och Armagnac:

  • VS Trois étoiles “”” (3-stjärnig) måste ha lagrats i minst två år
  • Vieux eller Réserve i minst tre år
  • V.O., Vieille Réserve, V.S.O.P. i minst fyra år
  • Extra, X.O., Napoléon, Hors d’Age, Tres Vieille Reserve måste ha lagrats i minst sex år, även om de ofta säljs mycket äldre.

Eftersom Calvados av hög kvalitet ofta blandats av ung och äldre basvin i olika delar, så finns det vanligtvis delar som är mycket äldre än vad som nämns på etiketten. Men Calvados kan göras från ett enda exceptionellt bra år. När detta händer står oftast det året på etiketten.

Brännvinet Calvados får trendstatus!

Om man får tro de som spår trender så verkar Calvados få en ny revival. Man kan alltid hoppas på det för idag kan det till och med hända att en kunnig bartender rekommenderar Calvados eftersom den inte är lika komplex som en konjak, mer en lättdrucken och smakfull brandy. Och visst är det ett trevligt sätt att avsluta en god middag med?

Brännvinet Calvados är också bra till att blanda snygga cocktails eller long drinks, då med citronjuice, äpplen och rosmarin. Calvados kan drickas som avec till kaffet eller bara med en isbit i. Calvados som blandas med äppelmust ger en känd aperitif som kallas Pommeau. Calvados är också grunden för den klassiska ”le trou Normand”, en digéstif av Calvados som tas mellan maträtter om man sitter till bords länge och äter en lång måltid och den sägs hjälpa med matsmältningen.

Tulpanglaset är nog det glaset som man oftast häller upp en Calvados i eftersom det fångar aromerna. Proffsen serverar den helst i rumstemperatur och föredrar den nog utan is för att ta del av den maximala smaken.

Eftersom Calvados är fylliga och mjuka i smaken och har ek- och karamelltoner så passar perfekt med mörk choklad, frukttårtor eller tiramisu och en god cigarr. Man tänker nog också osökt milda, krämiga ostar eller till och med rökt fisk eller kaviar.

Äppelbrandy Calvados - tre flaskor

Prova äppelbrandyn Calvados!

Det finns 32 olika på bolaget i olika kvaliteter och rån varierande producenter. Tre trevliga Calvados utan att bli ruinerad:  

Père Magloire VSOP | SBnr 86331 | 500 ml| 40% | 329:-

Livlig och något äppelbitter i smak och doft av solmogna äpplen, citrus och lite päron med kryddigt läder, tobak och choklad.

Michel Bréavoine XO Calvados Pays d’Auge | SBnr 2256 | 200 ml| 40% | 199:-

Mindre flaska men mycket komplex och nyanserad Calvados med supersmaker av röd, intensiv äppelmust, torkad ananas och pomerans. Sötman får man från marsipan, choklad och vanilj. Fin fatkaraktär a cederträ.

Kiviks Calvados | SBnr 205 | 500 ml| 40% | 299:-

Kiviks Musteri står bakom denna fruktiga Calvados som dock producerats i Normandie. Mysiga spännande aromer av äpplen och apelsin samt kryddiga inslag av nötter och örter.

Läs mer om konjak och brandy här:

Frågor och svar

Kan man äta mat till Calvados?

All god mat som passar till: stekt fågel eller fläsk, en anka med honungssky, havsmusslor, hummer, räkor eller en bit lax.

Är Calvados en konjak?

Calvados är ett äppelbrännvin gjort på äpplen och precis som konjak har det appellationsstatus AOC eftersom den bara får produceras i Normandie. Konjak får vara produceras i regionen Cognac och görs på vindruvor.

Är Calvados en aperitif eller digestif?

Calvados kan serveras både som aperitif helt solo och som digestif, efter eller mellan måltiderna.

Ska man dricka Calvados med eller utan is?

Både med och utan is. Vad tycker du själv är godast? Hur du när du dricker en whisky? Antagligen vill du göra på samma sätt med whisky och med Calvados.

Smakar Calvados sött?

Ja, både lite sött och lite bittert. Äpplena är mogna och söta, nötter och mandlar är lite bittra.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Four Cousins Crisp White
Four Cousins Crisp White
Pris:81 :-
Artikel nr:515001
Smak fruktig, örter, päron, ungdomlig, vit persika
Arom örter, päron, ungdomlig, vit persika, fruktig
Färg blek, gul, ljus
Mat som passar
fisk
grönsaker
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2022DruvorColombard, Chenin BlancAlkohol8.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
3 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.