Sémillon

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Sémillon
Allmän information om Sémillon
Allmän information om Sémillon

Fruktiga smaker från Bordeaux

Semillon är en vitvinsdruva från Bordeaux-regionen. Det är en av de mest planterade druvorna i sitt ursprungsland, Frankrike. Skalet är vitt och druvan har få tanniner, medelhaltig syra, medelfyllig kropp och en nästan oljig konsistens. Beroende på dess ursprung kan vi hitta smaker av citron, päron eller papaya. Vi kan också hitta samma typer av smaker som för Pinot Gris eller Sauvignon Blanc.

Vidare information om Sémillon

Dess historia är inte bestämd. Det är känt att den anlände till Australien i början av 1800-talet, och att denna druva redan på 1820-talet ockuperade mer än 80 procent av vingårdarna i Sydafrika. Där kallades den “wyndruif”, det vill säga vindruva​​. Druvan är en av tre tillåtna vita druvorna i Bordeaux-regionen tillsammans med Moscatel och Sauvignon Blanc.

Det är den mest planterade druvan efter Sauvignon Blanc och Chardonnay i Frankrike. Denna variant finns även i länder som Sydafrika, USA, Argentina, Chile, Portugal, Israel, samt Australien (som är den andra största producenten av denna druva efter Frankrike).

Vinjournalens tips på Sémillon

Château Menota

Château Menota har blivit en klassiker och ett av de mest långlivade söta vinerna i Sverige. Vinet görs på en blend av sémillon, sauvignon blanc och muscadelle, smaken är sötfruktig med inslag av torkad ananas, honung, vanilj, sultanrussin och apelsinskal.

En druva som njuter av solen

Semillon och dess kraftiga vinstockar anpassar sig till alla typer av jord. Den njuter av solen och är motståndskraftig mot vårkylan. Kalkhaltiga jordar ger oss mer intensiva aromer, medan om druvan planteras i kiselhaltig jord får vi mjukare toner.

Några viner med den här druvan

Sémillon från ett varmt klimat som Sydafrika tenderar att ha mango- eller persikasmak, medan ett Semillon från kallare klimat som Bordeaux kan ha mindre syrliga smaker. Generellt blandas Sémillon med Muscadelle eller Sauvignon Blanc, och vi kan också hitta denna variant i söta viner som Sauternes, Cadillac, Cerons, etc.

Mat som passar med Sémillon

Vitt vin med fisk och sås

Sémillon kombinerar utmärkt med vitt kött som kyckling eller fläsk. Det är ett bra alternativ när det gäller att prova rå fisk och mycket god också med torsk, eller annan havsfisk. För dem som älskar vegetarisk mat, passar Sémillon med alla typer av sallader, särskilt dem med torkad frukt och nötter. Vi kan också kombinera den med Comté, Gruyere eller Cheddar. Våga, och överraska dina gäster med de smaker som Sémillon ger dig vid måltiderna.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Sémillon, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om semillon

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.