Rondinella

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Rondinella

Rondinella är en druva som härstammar från Veneto-regionen i norra Italien, där den oftast används som en del i blendviner tillsammans med druvan Corvina. Rondinella är en druva som ger lättare och fruktiga viner med toner av körsbär och örter. Här följer en djupdykning i denna spännande druva.

Rondinella ger lätta och fruktiga viner med en mjuk kropp och en subtil bitterhet i eftersmaken. Viner gjorda på denna druva har vanligtvis en smakprofil som inkluderar toner av körsbär, örter, mandel och kryddor. Rondinella används vanligtvis i blendviner, tillsammans med Corvina och andra druvor som Molinara, för att skapa vinet Valpolicella. Viner gjorda på Rondinella kan även användas för att göra den berömda italienska dessertvinet, Amarone.

Vinregioner kända för Rondinella

Rondinella odlas främst i Veneto-regionen i norra Italien, där den används som en del i blendviner som Valpolicella och Amarone. Vinerna från dessa regioner är kända för sin fruktighet och balanserade smaker. Utöver Italien, odlas Rondinella även i mindre mängder i andra delar av världen, som exempelvis Australien.

Mat som passar till Rondinella

Rondinella-viner passar väl till en mängd olika maträtter. Vinerna passar utmärkt till lätta rätter med smaker av örter och kryddor, som exempelvis sallader eller pasta med pesto. Rondinella fungerar också väl till rätter med fisk och skaldjur, tack vare sin fruktighet och friskhet. Till en rätt med rött kött, kan ett lättare Rondinella-vin fungera som ett utmärkt alternativ till en tyngre rödvin.

Trender inom Rondinella-produktion

I dagens vinindustri ser vi en trend mot att använda mer Rondinella i blendviner. Rondinella ger en mjukhet och en subtil bitterhet till vinet, vilket har gjort den till en populär druva bland vinmakare som vill skapa balanserade och smakfulla blendviner. Det finns också en ökande trend mot att göra mer hållbara viner, och Rondinella passar väl in i denna trend på grund av dess höga motståndskraft mot sjukdomar.

Rondinella är en spännande druva från Veneto i Italien, som oftast används som en del i blendviner. Viner gjorda på Rondinella är vanligtvis lätta och fruktiga med toner av körsbär, örter och kryddor. Rondinella odlas främ st i Valpolicella-regionen i Veneto, men odlas också i mindre mängder i andra delar av Italien. Vinet passar väl till rätter av rött kött och grillad mat, men fungerar också bra till vegetariska rätter. Vinmakare använder Rondinella alltmer i blendviner och det finns också en trend mot att skapa mer hållbara viner med hjälp av denna druva. Rondinella har en spännande potential och det kommer att vara intressant att se hur vinmakare fortsätter att utforska dess möjligheter.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Rondinella, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om Rondinella

Frågor och svar om Rondinella

Varifrån härstammar Rondinella-druvan?

Rondinella-druvan härstammar från regionen Veneto i norra Italien.

Vilken är den vanligaste användningen av Rondinella i vinproduktionen?

Rondinella används ofta som en del i blendviner i regionen Veneto. Den används också för att göra Amarone, en torkad druvmustvin.

Vilka smaker karaktäriserar vin gjorda på Rondinella-druvan?

Rondinella ger lätta och fruktiga viner med toner av körsbär, örter och kryddor. Det ger också en subtil bitterhet till vinet.

Vilka andra druvor används ofta tillsammans med Rondinella i blendviner?

Rondinella används ofta tillsammans med druvorna Corvina och Molinara för att skapa blendviner från Veneto.

Är Rondinella en hållbar druva?

Ja, Rondinella har hög motståndskraft mot sjukdomar och är därför en hållbar druva som passar bra in i trenden mot mer hållbara viner.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.