Chenin blanc

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Chenin blanc
Allmän information om Chenin blanc
Allmän information om Chenin blanc

Ledande sydafrikansk druva med franska ursprung

När vi tänker på Sydafrika tänker vi på alla dess goda och fylliga viner. Vi tänker på Chenin Blanc och alla regioner som är dedikerade till att producera den. Denna sort har hög syra och medium-lätt kropp och är en av de mest mångsidiga druvorna som finns, med hittar smaker av päron, äpple och örter som gör den speciell i alla lägen.

Även om denna druvsort är av fransk ursprung, har Chenin Blanc slagit sig fram i Sydafrika i den Nya Världen. Druvan finns också i länder som Australien, Nya Zeeland, USA, Mexiko och Spanien, som utnyttjar sina varma klimat till fullo för att ge oss de härliga vinerna som kännetecknar denna druva.

Chenin Blanc är inte besläktad med druvorna Verdejo och Albillo, men sägs ha misstagits för dessa druvor under lång tid. Denna druvvariant hade sitt ursprung i Anjou-regionen i slutet av 1400-talet, och redan på 1500-talet var den en av de viktigaste Loire-druvorna vid den tiden.

Vinjournalens tips på Chenin Blanc


Chacabuco

Ett fruktigt, sött vitt vin med inslag av tropisk frukt, citrus, vita blommor och örter. Ett naturligt sött vitt vin utan tillsatt socker. Man känner en härlig arom av tropisk frukt och citrus. Tankarna förs till frukter som gröna äpplen, ananas, persika, samt vita blommor. I smaken hittar man en härlig sötma, men samtidigt en välbalanserad syra. Ett perfekt vin till aperitif eller att njuta av i kombination till ost och valnötter eller härliga sommardesserter.

Perfekt terroir för Chenin Blanc

Denna druvsort spirar tidigt och mognar sent, är ganska resistent mot torka men är mycket känslig för kalla vårtemperaturer. Klimatet och marken påverkar i hög grad vinets stil. Å ena sidan är lerjordar gynnsamma för efterrättsviner, å andra sidan kommer väldränerad jord och mycket sand att ge lättare viner. Kort sagt, oavsett i vilken jord vinstocken växer, måste den åtföljas av rätt klimat för dess utveckling.

mångfald av Chenin Blanc-viner

Chenin Blanc kan ge från torra och fruktiga viner till mousserande viner som de från Crémant de Loire d ‘Anjou, Saumur och Touraine som till stor del är baserade på denna typ av druva. Denna sort blandas också med Chardonnay och Torrontés för att skapa lite lättare viner. Och vad sägs om söta viner som Quarts de Chaume och Bonneaux? De är definitivt är ren njutelse!

Mat som passar med Chenin Blanc

Chenin Blanc ger en typ av vin som fungerar perfekt med alla typer av mat. Sallader, kyckling och fisk blir den perfekta kombinationen med de lättare och torrare vinerna. Kryddig mat, som asiatiskt, bör ackompanjeras av lite sötare viner.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Chenin blanc, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om chenin-blanc

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.