Hem » Ekologiskt viner » Kommer traditionella druvor att försvinna?

Kommer traditionella druvor att försvinna?

traditionella druvor druvklase

Många traditionella druvor drabbas hårt av den globala uppvärmningen. På senare tid verkar det som om det är druvan Merlot som drabbas hårdast i ett klimat som bara blir varmare och varmare.

Varmare somrar kommer sannolikt också att orsaka förödelse i mer traditionella vinproducerande länder som Frankrike, Italien och Spanien och många vinodlare som väljer att ersätta den med andra Bordeaux-sorter.

Men det förändrade klimatet öppnar också upp stora områden för vinproduktion, i Skandinavien, i norra England, som kan producera druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot.

traditionella druvor - torr vinranka

I Storbritannien studerar forskare effekterna av geologi och klimatförändringar på vinodling för att undersöka den sannolika inverkan av global uppvärmning på brittiska vingårdar. Det finns en skiftande vinproduktion i landet. Under de senaste 100 åren har brittiska vingårdar planterat germanska druvor som frodas i svalare klimat och som används i viner som till exempel Riesling men även druvor som Chardonnay och Pinot Noir, som vanligtvis odlas i varmare länder.

Men om förutsägelserna för framtida uppvärmning visar sig vara rätt, kommer det att finnas stora vinområden som kommer att bli för varma för vinproduktion. Precis som druvor påverkas av frost de senaste sju åren med druvor som mognar tidigare, får lägre syra i druvjuicen och högre sockernivåer och även skördas tidigare än vanligt. Och förändringar i druvsockerhalten kan ha allvarliga konsekvenser för hur viner blandas för att balansera alkoholhalten. Tufft läge alltså för Europas alla vintillverkare.

Hur går det för Merlot?

Traditionellt odlas druvan i södra Frankrike och Chile. Men i Frankrike är druvan i kris. De varmaste somrarna någonsin har till stor del förstört skörden. Winkler-skalan uppger att ett område i region II-klimat, som exempelvis Bordeaux bör vara idealiskt för odling av druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc. Ett klimat med torka och värme an förvisso hjälpa viner att utveckla sina smaker ännu mer. En det finns en gräns för hur mycket druvorna tål, och just nu tittar man bekymrat på Merlot.

När traditionella druvor övermognar

I norra Frankrike har temperaturerna i genomsnitt under det senaste decenniet varit ca 10 grader över det normala, vilket börjar påverka dess Merlot och Bordeaux blenden med färre Merlot-tunga blandningar. Sen skörd efter varma, klara somrar ger viner som är mycket koncentrerade, men de flesta viner behöver svalare temperaturer mot slutet av skördesäsongen för att ge dessa resultat. Om druvorna utsätts för mycket solljus och värme, sjunker druvans syra och resultatet blir att vinet saknar dynamik.

traditionella druvor druvor

Merlotdruvor har en naturligt lägre syra än till exempel Pinot Noir och andra druvor, vilket innebär att Merlot är särskilt känslig för alltför heta temperaturer. Om Frankrike får varmare somrar som sträcker sig långt in på hösten, kommer druvorna att bli slappare och sötare, utan det där goda fruktiga djupet i smaken som Merlot är så känd för.

I Languedoc som haft några av de varmaste somrarna blir Merlot druvan alltmer sällsynt få man fått skörda senare och fått en Merlot-druva av låg kvalitet. På grund av detta börjar producenterna ändra tiden att skörda till att plocka druvor när de fortfarande är sura, vilket ger vinet en fräschare smak.

Hur kan vi behålla våra traditionella druvor?

Den finaste franska Merlot kommer från regioner som Medoc, St. Emilion och Pomerol, vars relativt svala skördesäsonger producerar koncentrerade fruktsmaker utan att ge avkall på syra.

Men idag får många franska vinmakare på andra ställen aldrig chansen att låta sina Merlotdruvor vila på vinstocken till sent in på skördesäsongen.

Nu skördas Merlot tidigare än någonsin. Merlot druvor skördas från mitten av september eller till och med oktober för att undvika att utsätta druvor för mycket sol. För man vill ju inte att vinet ska sakna de djupa fruktiga smakerna, tanninerna och den härligas syrligheten som man hittar i viner som odlas i kallare klimat.

Men vad kan man de facto göra mer?

Merlot druvan kommer att få det tufft globalt, även om Frankrike drabbas hårdast just nu med landets 115 000 merlothektar. Man omgrupperar. Odlar på sluttningar som driver vinrankorna bort från solen i olika vinklar. Det indirekta solljuset gör att druvorna långsamt utvecklar smaker, medan skuggan som på sena eftermiddagen utvecklar den sköna syran i vinet.

traditionella druvor man klipper klase

Men kvaliteten på en enskild årgång beror väl lika mycket på vinmakaren som på klimatet? Ja, men det är viktigt för oss konsumenter att hålla oss à jour med hur enskilda vinproducenter hanterar globala klimatförändringar.

I många av vinländer leder man vägen inom vinfokuserad klimatförändringsforskning och försöker bekämpa klimatförändringarna med olika åtgärder som miljölobbying och innovativa system som exempelvis underjordiska vattenledningar för vinodlingar.

I varmare klimat som i nya världen förlorar vinstockar alldeles för mycket vatten på grund av avdunstning, vilket hindrar Merlot-druvor från att få de näringsämnen druvorna behöver för att växa. Denna underjordiska teknik kan kyla ner vinstockens rötter under årets varmaste dagar och ge precis tillräckligt med vatten för att främja frukttillväxt.

I Frankrike har man startat en ny organisation som heter LACCAVE och som forskar på bättre metoder för att förhindra att druvor förstörs. Och det finns en del att göra som att ta jordprover i Bordeaux eller Bourgogne för att försöka hitta optimala lösningar för varje vingård. Den forskningen är avgörande för druvan Merlots framtid.

Research:

Frågor och svar

Hur påverkas vin av klimatförändringar?

Allt eftersom koldioxidnivåerna stiger och jordens värms upp tror forskare att det kommer att ske en minskning av planetens vindhastigheter som kan påverka Golfströmmen och i sin tur påverka vindenergiproduktion.

Vilket är det bästa vinklimatet?

Vinmakare vet att vindruvor växer bäst i klimat som inte är för tropiska, för torra eller för kalla. De flesta av de lämpliga klimaten finns mellan 30° – 50° latitud, både norr och söder.

Vad är ett svalt klimat för vin?

Termen “svalt klimat” syftar på vinregioner som specialiserar sig på sorter som Chardonnay, Pinot Noir och Sauvignon Blanc.

Är vin mer miljövänligt än öl?

Mäns “alkoholavtryck” är nästan dubbelt så stort som kvinnors, män dricker mer öl.

Vilken är den ”grönaste” alkoholen?

Det är ändå vin som inte kräver uppvärmning under produktionen och man använder inte alls lika mycket vatten som att brygga öl eller destillera sprit. Boxvin är hållbart, det är lättare än glas och rymmer mer vin.

Läs mer om vin, klimat och hållbarhet:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.