Hem » Vin Tips » Välkommen till vingården Delheim i Stellenbosch

Välkommen till vingården Delheim i Stellenbosch

delheim

Stellenbosch är hjärtat av Sydafrikas vinindustri. Här började man plantera vin redan 1679. Det vara också här som man 1924 började odla den första Pinotagedruvan, en korsning av Pinot Noir och Cinsault.

Idag finns 200 olika vingårdar som årligen producerar  1 miljard liter vin och en femtedel av alla vinstockar i Sydafrika planteras just i Stellenbosch.

På de sydvästra sluttningarna av berget Simons Mountain ligger den kända vingården Delheim  med en lång historia sedan 1699 och etablerades som vingård 1951. De senaste 30 åren har vingården varit i familjen Sperlings ägo. Här produceras ett brett utbud av internationellt hyllade viner som odlas på de 128 hektaren. Man har en årlig produktion på 720,000 liter.

delheim2Vingården Delheim

I det gynnsamma medelhavsklimatet där Delheim ligger, verkar olika vindruvor trivas extra mycket. Den bergiga terrängen är mycket bördig och regionen ligger mellan två oceaner, Atlanten och Indiska Oceanen. Vingården har lyckats utvecklat en alldeles speciell vinstil med hjälp av kända vinmakare under årens lopp. I produktsortimentet finns vita, röda och roséviner samt dessertviner och Delheim odlar druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Gewürtstraminer, Chardonnay, Pinotage, Merlot, Cabernet Sauvignon och Shiraz.

Vinturism

fondu1

Förutom att man odlar vin så finns det en restaurangverksamhet som drivs året om. Restaurangen är känd för sin goda mat och sprudlar av äkta tysk ”gemütlichkeit”. Här kan man självklart sitta ute året om och beundra den härliga sydafrikanska naturen med utsikt över bergen. Man har även en mysig källarrestaurang där man på vinterhalvåret kan avnjuta vingårdens populära viner tillsammans med ostfondue och till jazztoner.

Vinerna

Vingården Delheim är en certifierad medlem av Cape Vintner och fem av vinerna är ackrediterade CVC. Cape Vintner ger ackreditering till de distinkta, regionala Capevinerna och styr oberoende över den tuffa tekniska och miljömässiga standard och kvalitet som gäller vinerna. Delheims goda viner finns både i ordinarie och beställningssortimentet på Systembolaget. Vi tycker att du i alla fall ska prova tre av dessa viner, rosén finns i butik och de andra två vinerna kan du smidigt beställa via Systemets hemsida och länken.

delheim sur lieDelheim Chardonnay Sur Lie

Beställ här!

 • Druva: Chardonnay
 • Årgång: 2013
 • Art nr: 92040
 • Pris: 189 kr

Denna eleganta och mycket utsökta ljust halmfärgade Chardonnay är ackrediterad CVC som fått sin härligt goda smak genom att den lagrats 11 månader på sin jästfällning på franska ekfat. Detta är en stram och fin Chardonnay, med en subtil, fruktrik och frisk smak av citrus, stenfrukter och tropiska frukter med en lätt mineralarom. Välbalanserat och strukturerat vin som kan avnjutas direkt eller, om du vill lagra det, mycket väl kan mogna i ytterligare 5 år.

delheim shirazDelheim Cabernet Sauvignon Shiraz

Beställ här!

 • Druva: Cabernet Sauvignon och Shiraz
 • Årgång: 2013
 • Art nr: 73795
 • Pris: 99 kr

Mycket gott och prisvärt rött och elegant vin i bra Bordeauxstil med extra fyllig och fruktig smak. Vinet är lagrat i franska ekfat i 10 månader vilket ger det en god balans och kropp men är ändå ett lättdrucket rödvin. Smakdofter som blåbär och plommon kombineras med örter och lakrits. Förnämlig lång eftersmak. Det här är också ett vin som håller i en sådär 3 år till om du vill lagra.

delheimroseDelheim Pinotage Rosé

 • Druva: Pinotage
 • Årgång: 2015
 • Art nr: 92040
 • Pris: 79 kr

Det väldigt populära Delheim Pinotage Rosé var ett av de första vinerna i Sydafrika som fick hållbarhetscertifiering för vingårdens miljövänliga produktion men också ett av de första rosévinerna som producerades i landet redan 1976. Ett ungt och fruktig typiskt rosévin som är väldigt friskt i smaken med inslag av hallon, örter, smultron, vattenmelon och blodapelsin. Prisvärt och gott!

Här berättar vinfamiljen lite om sin historia och även om just rosévinets historia.

Frågor och svar:

Vilken druva är Delheim Pinotage Rosé gjord på?

Delheim Pinotage Rosé är gjord på Pinotage-druvan.

Vilka typer av viner producerar Delheim?

Delheim producerar vita, röda och roséviner samt dessertviner.

Vilken är den största druvan som odlas på Delheim?

Den största druvan som odlas på Delheim är Sauvignon Blanc.

Vilken organisation ger ackreditering till de distinkta, regionala Capevinerna?

Cape Vintner ger ackreditering till de distinkta, regionala Capevinerna.

Vilken är den första Pinotagedruvan som odlades i Sydafrika?

Den första Pinotagedruvan som odlades i Sydafrika var en korsning av Pinot Noir och Cinsault år 1924.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.