Tre vita vintips från USA
Frisk och fruktigt eller smakfullt och fylligt? Här tipsar vi om tre goda vita viner av Riesling, Chardonnay och Zinfandel. Att gardera upp kylen med en flaska eller två av friskt vitt vin kan vara en bra idé om man behöver ha något till hands när man spontant får gäster. Ställ flaskorna kallt och ha dem redo!
Chateau Ste Michelle 2014 (75225)
- Druva: Riesling
- Pris: 109 kr
Från Washington State, Columbia Valley och den välrenommerade producenten Chateau Ste Michelle kommer denna moderna, friska och aromatiska Riesling som också är något söt i smaken, men sötman tar inte på något sätt över. Här finner du inslag av gröna frukter som äpplen och päron, samtidigt syrlig lime och mild honung. Det här vinet har en inbjudande stil med sin fina fruktkoncentration. Mycket gott som apéritif eller till räksalladen.
Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay 2014 (72747)
- Druva: Chardonnay
- Pris: 151 kr
Den vackra familjeägda vingården Kendall-Jackson Estate i Kalifornien släppte sin första Vintner’s Reserve Chardonnay 1982 och gjorde omedelbart succé då man vann Double Platinum Award pris för vinet 1983 i American Wine Competition. Över tid har vinet faktiskt bara utvecklat sig och är ett säkert kort om man vill ha en bra Chardonnay. Det här är ett fylligt vin med rostad fatkarraktär. Mycket smakfullt och en doft som är rund och tropisk med tydliga inslag åt det mer exotiska hållet. Mango, persika, apelsin är dofterna samtidigt som man förnimmer smör och tydlig vanilj.
Här ses de verkligt imponerande vingårdarna på Kendall Jackson Vineyards i Sanoma Country
https://youtu.be/zBbxJDdQuvY
McManis 2014 (6290)
- Druva: Viognier
- Pris 99 kr
McManis Family Vineyards i Kalifornien ägs av Ron and Jamie McManis som är fjärde generationens vinmakare. Vingården är certifierad enligt Green Stainable Winegrowing och Lodi Rules. Denna torra och fruktiga vita är framställd på druvan Viognier, lite mer ovanlig druva kanske. Det här vinet har en stram stil och fin balans. Tropiska frukter som aprikos, ananas, melon och apelsin samsas med inslag av smör och nötter. Men vinet får ändå inte den oljigt smöriga smaken, snarare en typisk fyllig doft av ekfat och tydlig syra.