Vackra Santorini är känt för sina svarta och vita sandstränder och sitt blåa hav. Men här odlar man också vin sedan 3500 f Kr. Det var det stora vulkanutbrottet 1600 f Kr som skapade öns unika terroir och lägger grunden för Santorinis karaktäristiska viner. Explosionen lämnade efter sig en blandning av vulkanisk aska, pimpsten och bitar av stelnad lava och sand, vilket tillsammans gör upp jorden på Santorini, känd som “aspa”. Jorden har lite att ingen organiskt material, men är rik på viktiga mineraler, utom kalium, skapar viner med en naturligt lågt pH-värde och hög syra.

Santorini framställer idag mycket eftertraktade, torra, vita viner, tillverkade av Greklands mest ädla vit druva, Assyrtiko. Man producerar också den traditionella Vinsanto, eller “Vini di Santorini” som venetianerna kallade det för under antiken. Här finns idag ingen stor vinindustri eftersom man odlar på tuffa, mycket branta sluttningar med krävande traditionella vinodlingsmetoder som då krävs för det ekonomiskt svårt för vinproducenterna. Den vanliga vingården är ungefär på 1 hektar och är ofta familjeägt. Det finns idag 10 vingårdar på ön.

Ön är känd för sina torra vita och dessertviner som främst produceras av den ädla vita druvan Assyrtiko. Det finns tre appelationer:

  • Santorini, Appellation (SUB Santorini) -Torr Vit
  • Vinsanto, Appellation (SUB Santorini) – Sött vin
  • Nykta, Appellation (SUB Santorini) -Torr Vit

Vita druvor

Assyrtiko är ursprungligen en inhemsk druva och 70% av allt vin på Santorini framställs av druvan. Druvan ger ett torrt, fylligt vin men inslag av citrus och mineral från den vulkaniska jorden den odlas i. Assyrtiko blandas ofta med druvorna Athiri och Aidani att göra sött vin, Vinsanto. Athiridruvan ger ett medelfylligt vin med delikata, aromatiska egenskaper. Aidani är den tredje största druvan som används för syrliga, aromatiska viner.

Röda druor

Bland de röda druvorna finns den utrotningshotade men skyddade druvan Mavrotragano som ger komplexa, tanninrika viner med en djupt, röd färg, ofta med inslag av färska röda frukter och kryddor. Mandil är en annan druva med djupröd färg och aromer av mörka röda frukt och den används med fördel i blandningar.

Vinårdar

Bland Santorinis 10 vingårdar finns vingården Santorini som tros vara världens äldsta, ännu odlade vingård. Några finns i Sverige och i Systembolagets beställningssortiment:
Här tipsar vi om ett typiskt vin från Boutari Group:

Santorini Boutari 2013 (nr 83992) 141 kr

Ett krispigt intensivt fylligt vin med inslag av mineral och dofter av exotiska citrusfrukter, grönt äpplen, persika och grapefrukt. Ett balanserat vin med lång eftersmak.

  • Färg: vitgul
  • Druva: Assyrtiko
  • Passar utmärkt till kyckling och vitt kött

Boutari Group, en 6 hektars vingård och en av de mer progressiva vingårdarna med modern teknik och nytänkande. Boutari hjälpt till att höja den kvalitativa standarden som krävs för produktion av Santorinis SUB viner och man producerar främst vin på lokala ursprungsdruvor som Assyrtiko, Aidani och Athiri och de röda Mandilaria och Mavrotragano.

Vinjournalen.se rekomenderar

Casa Vehla Douro

Casa Vehla Douro

Artikel:561901Volym:750 ml
Pris99 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionDouroÅrgång2020ProducentAdega Cooperativa de FavaiosDruvor40% viosinho, 40% gouveio och 20% moscatel galegoAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy