5 rosétips för dig som älskar ett krispigt rosévin med en härlig fruktsyra! Men först lite fakta om rosévin som du behöver veta…
Många frågar hur man egentligen tillverkar rosévin. Det vinns självklart flera sätt att göra det på. Med sin rosa färg kan rosévin vara svårt att definiera. Är det rödvin eller vitt vin? Är det en blandning eller en enskild druva? Är rosenblad inblandade? Smakar det sött eller torrt? Frågorna är många… så först några snabba svar.
Ju blekare, desto bättre rosévin! Varje sommar lär man antagligen hitta någon vinentusiast som konstaterar detta. Roséer kommer i färger från blekt till mörkrosa, bentorrt till nästan klumpigt sött, oekat till fatlagrad… ett rosévin kan inte bedömas efter dess färg!
Rosé är lättare att tillverka än ett vitt eller rött vin … nä, minst lika mycket pul om inte mer. Samma druvor som andra viner kräver i alla fall precis lika mycket omsorg.
Provence gör de bästa kvalitetsroséerna! Att rosévin är Provences signaturstil har väl inte undgått någon, men prisbelönta roséviner kan komma från Italien, Österrike, Spanien, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika… runt om från hela världen och i alla stilar och prisklasser.
Man blandar rött och vitt vin för att göra rosé! Näh, endast i undantagsfall blandas rött och vitt vin och de kallas för saignée (franska för blödning). Rosé tillverkas oftast av rött vin. Vinets färg sitter i skalet och tar man ut skalrester tidigt, får vinmusten en rosa färg. Så blir det en rosé som ger vinmakaren en ”två-för-en” vintillverkning. Färgen på det slutliga rosévinet bestäms av hur länge skalen år ha kontakt med juicen, vilket förklarar några av de olika rosa nyanserna av rosé. Längre kontakt = mörkare nyans.
Hur definierar vi våra rosétips?
Är det fylligt? Fruktigt? Lätt? Komplext? Har det kropp och stamina? Man kan beskriva vinets ”kropp” och tänker på hur vinet känns i munnen, vad är annorlunda i den här klunken än bara själva smaken? Vinets kropp kan hänga ihop med vinets alkoholhalt. Ett fylligt vin känns oftast tyngre än ett lätt vin. Ett rosévin kan ibland ha en medellång ’kropp’.
Roséviner är kända för sin höga fruktsyrra. Syran hänger ihop med vilka druvor som vinet är tillverkat av och ofta klimatet som råder där. En krispigare rosé har oftast en högre syra. Men olika druvor – olika syrliga! Men om mer eller mindre surt är bättre beror på dig och vad du gillar.
5 fräscha rosétips!
Ecologica La Pluma Rosé 2023 | Spanien | nr 2197
Druvor: Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon. Härlig blend av godaste röda druvor som gör vinet bärigt och syrligt fräscht. Säker producent, kända Julià & Navinès i Penedès Smakar smultron, vinbär, citrus och lite örter.
Perfect day VdP Méditerranée 2023 | Frankrike | nr 71770
Druvor: Cinsault, Grenache, Syrah, Rolle. Ett medelhavsvin från svensk producent i samarbete med lokala vinförmågor. Tt vin med den stilsäkra klassifikationen IGP (Indication Géographique Protégée) Méditerranée som är skärpt, syrligt friskt och fruktigt till tusen!
Le Roi Soleil Les Maîtres Vignerons de Saint-Tropez 2023 | Frankrike | nr 73008
Druvor: Syrah, Grenache, Cinsault, Vermentino. Stiltypisk torrt från Provence. Vinet är laxrosa ljust, fruktigt och krispigt med toppsyra och smakar bär med lite citrus och örter.
EGO Vinum Espumoso Ancestral Rosado 2022 | Spanien | nr 90594
Druvor: Tempranillo. Yapp, en pét nat, ett naturvin med kapsyl, ekologiskt rakt igenom och fantastiskt syrligt från La Bodega de las Estrellas från VdlT Castilla. Supergott med sommarfruktiga smaker med allt från persika till körsbär och lite croissant.
Fontenille Rosé 2023 | Frankrike | nr 92684
Druvor: Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Mourvèdre. En Grenache Rosé från Rhône med samma magiska blend som regionens rödviner från Domaine de Fontenille. Lite mer intressant komplext med söta och strama frukter som granatäpplen och örtigt. Bra fruktsyra!
Läs mer om rosé: